Sveiki nagai yra perregimi, pro nago plokštelę prasišviečia rausvos spalvos nago guolis. Kartais dėl vienokių ar kitokių priežasčių nagai pagelsta.

Šiame straipsnyje pateikiamos dažniausios nagų pageltimo priežastys ir patarimai, kaip gydyti šį simptomą:

Nagai sudaryti iš sukietėjusio baltymo keratino. Šio baltymo yra ir plaukuose, odoje.

Nagas sudarytas iš kelių dalių: nago plokštelė – kieta išorinė dalis, nago guolis, kurį dengia nago plokštelė, nago velenėlis – nago plokštelę ir nago guolį iš šono ir galo gaubianti odos raukšlė, nago gyvuonis – nago augimo vieta, pusmėnulis – prie nago šaknies esanti pusmėnulio pavidalo šviesi sritis, antnagis – suragėjusio epidermio raukšlė, esanti nago plokštelės pakraščiuose, panagė – suragėjusio epidermio raukšlė po nago laisvu galu.

Ląstelėms po nago plokštele dauginantis, viena kitą stumiant nagas auga, be to, negyvos nago ląstelės suformuoja kietą nago plokštelę, kuri saugo nagą.

Nagų dalis gali pagelsti dėl senėjimo. Žmogui senstant keičiasi nagų spalva, storis, forma, bet dėl to nerimauti nereikėtų.

Tiesa, nagai gali pagelsti dėl kitokių priežasčių, kurių atveju jau reikės gydymo:

1. Infekcija.

Onikomichozė gali pažeisti bet kurią nagų dalį, nuo šios infekcijos nagai pagelsta. Nuo infekcijos atsiranda ir nemalonių pojūčių, gali būti sunku vaikščioti.

Nuo visų grybelinių infekcijų nagai pagelsta.

2. Geltonų nagų sindromas

Geltonų nagų sindromas labai retas, nuo jo ir rankų, ir kojų nagai pagelsta, ima lėčiau augti, nunyksta odelė.

Geltonų nagų sindromas turi ir nemalonesnių simptomų – galimi net kvėpavimo sutrikimai, gali patinti kojos. Šios ligos priežastis nežinoma, tik ji dažniausiai pasireiškia vyresniems nei 50 metų žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)