„Storojo žarnyno mikroorganizmų įtaka yra didelė, tačiau nėra iki galo suprasta. Mūsų storojoje žarnoje gyvena trilijonai bakterijų, kurios atlieka daugybę funkcijų: virškinimo funkciją, imuninę (apsauginę) funkciją, vitaminų sintezavimą, dalyvauja medžiagų apykaitoje,“ – sakė gydytojas prof. G. Kiudelis.

Bakterijų funkcija yra labai įvairialypė ir turi daug sąsajų su įvairiomis ligomis. Kai kurie mokslininkai žarnyno bakterijas vadina dar vienu mikrobiologiniu funkciniu organu. Jos nuolat sąveikauja su kitais mūsų organais bei funkcijomis ir yra neatsiejama mūsų organizmo dalis.

Organizme pritrūkus žarnyno bakterijų, gali atsirasti daugybė ligų ir sutrikti imuninės sistemos veikla bei virškinimo funkcija.

Disbakteriozė (normalios žarnyno mikrofloros sudėties bei savybių pasikeitimas) pasireiškia pilvo pūtimu, galvos skausmais ar nemiga.

Uždegiminės žarnyno ligos, nutukimas, antro tipo cukrinis diabetas taip pat turi sąsajų su žarnyno mikrofloros pakitimais. Standartinė situacija, kylanti dėl sutrikusios žarnyno bakterijų veiklos, yra antibiotikų sukeltas viduriavimas (pseudomembraninis kolitas). Ši liga yra labai sunki ir gali sukelti mirtį.“

Gydytojas teigia, kad pats žmogus gali daryti įtaką žarnyno bakterijų gerovei. Taip pat pabrėžia, kad dažnas skaidulinių medžiagų vartojimas gerina mūsų organizmo mikrofloros sudėtį.

„Žarnyno mikrobiota susiformuoja per pirmus du žmogaus gyvenimo metus ir yra stabili. Pirmiausia reikėtų jos nežaloti ir gyventi sveikai. Tačiau gerųjų bakterijų dauginimąsi galima skatini prebiotinėmis medžiagomis, maisto skaidulomis, kurios pagreitina gerųjų, bifidobakterijų dauginimąsi. Jų galima rasti skaidulinėse medžiagose, kurios gaunamos su sėlenomis, avižiniais dribsniais, artišokais, šparagais ir kitais žalumynais bei vaisiais.“

G. Kiudelis primena, kad yra įrodytas neabejotinas ryšys tarp mažo skaidulų suvartojimo ir storosios žarnos vėžio.

„Mes patys gyvendami ir elgdamiesi atsakingai galime sau padėti. Vienintelis dalykas, kurio visiems linkėčiau, tai atsakingai vartoti antibiotikus, laikytis gydytojų nurodymų, ypač vaikams, nes antibiotikai gali stipriai paveikti žarnyno mikroflorą. Taip pat sveikai maitintis, nerūkyti, vartoti daug daržovių ir vaisių, nes juose yra natūralių prebiotinių medžiagų, kurios palaiko ir skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi organizme.“