„Nėštumas – ypatinga dovana kiekvienai moteriai. Šiuo gyvenimo laikotarpiu užplūsta tiek naujų pojūčių, įvairiausių emocijų, džiuginančių, o kartais net gąsdinančių komentarų. Todėl šiuo laikotarpiu labai svarbu turėti tiek profesionaliai, tiek žmogiškai patikimą specialistą, kuris būtų jų sėkmingo nėštumo garantas“, – sako gydytoja akušerė ginekologė Laura Malakauskienė, rašoma pranešime spaudai.

Pirmasis nėštumo laikotarpis: ko negalima pamiršti?

Pirmuoju nėštumo laikotarpiu (iki 13 savaitės) pas pasirinktą gydytoją akušerį ginekologą reikėtų atvykti kiek galima anksčiau ir atlikti rekomenduojamus tyrimus, nustatyti gimdymo terminą, įvertinti galimą riziką ir aptarti tolimesnę sėkmingo nėštumo priežiūrą. Svarbu nepamiršti, kad pirmuoju nėštumo laikotarpiu, net ir stengiantis išvengti papildomo streso, išlieka didesnė nėštumo nutrūkimo rizika. Nėščiosios apie savo sveikatos pasikeitimus, neįprastus pojūčius turėtų kuo greičiau pranešti sveikatos priežiūros specialistui.

Siekiant įsitikinti, kad nėštumas vystosi sėkmingai ir vaisiui viskas gerai, nėščiosioms 11+0–13+6 nėštumo savaitę rekomenduojama atlikti pirmojo nėštumo laikotarpio ultragarsinę patikrą. „Atlikus ultragarsinį ištyrimą ir parodžius moteriai (ir šeimai) besivystantį aktyvų vaisių, su matoma ar net girdima jo širdies veikla, labai sustipriname moters pasitikėjimą ir ramybę toliau žengiant nėštumo keliu“, – pabrėžia akušerė ginekologė.

Antrasis nėštumo laikotarpis: svarbiausi akcentai

Antrasis nėštumo laikotarpis (13–28 savaitės) dažnai prasideda pagerėjusia sveikata, nudžiugina jau jaučiamais ir stiprėjančiais vaisiaus judesiais. Šiuo laikotarpiu pas gydytoją reikėtų apsilankyti vidutiniškai 2 kartus (jei yra indikacijų – dažniau), nepamiršti ir šeimos gydytojo konsultacijos, rekomenduojamas vizitas ir pas odontologą.

„Gydytojui akušeriui ginekologui svarbu profesionaliai atlikti ultragarsinę patikrą, kadangi dauguma vaisiaus ydų jau gali būti diagnozuotos 18–20 nėštumo savaitę. Taip pat kartu vertinamas ir vaisiaus gyvybingumas, augimas, placentos vieta, vaisiaus vandenų kiekis ir kiti sėkmingo nėštumo požymiai, – sako gydytoja. – Be to, su kiekviena šeima reikėtų aptarti, kad kai kurie vystymosi sutrikimai gali būti nepastebėti, nes jų atsiranda tik vėlesniu nėštumo laikotarpiu. Kalbant apie vaikelio lytį, visiškai natūralu, kad vaisiaus lyties nustatymo sąlygos kartais būna apsunkintos dėl moters kūno ypatybių arba netaisyklingos vaisiaus padėties.“

Trečiasis nėštumo laikotarpis: rekomendacijos

Trečiuoju nėštumo laikotarpiu pakartotinai atliekami rekomenduojami tyrimai, vertinama savijauta bei laukiama galimų artėjančio gimdymo požymių. Nėštumo pabaigoje reikia įsitikinti, ar vaisius jau yra galvinėje pirmeigoje. Apie 36 nėštumo savaitę vertinama vaisiaus padėtis atliekant išorinę apžiūrą ir ultragarsinį tyrimą. Jeigu nustatoma sėdmenų pirmeiga, reikėtų aptarti išorinio vaisiaus apgręžimo galimybę (IVA).

„Svarbu, kad nėščiąsias prižiūrintys specialistai informuotų jas ir artimuosius apie išorinio vaisiaus apgręžimo galimybę. Tai saugus ir dažnai sėkmingas metodas, kuris sumažina cezario pjūvio operacijų skaičių. Jeigu 37 nėštumo savaitę ir vėliau išlieka vaisiaus sėdmenų pirmeiga ir nėra kontraindikacijų, turėtų būti siūloma IVA galimybė: pirmą kartą gimdančioms − 36 savaitę, kartotinai gimdančioms − 37 savaitę. Tokia procedūra padidina galimybę sėkmingai pagimdyti natūraliai“, – sako akušerė ginekologė L. Malakauskienė.

Vidutiniškai nuo 36 nėštumo savaitės moteris gali pradėti jausti neskausmingus, nereguliarius paruošiamuosius gimdos susitraukimus, vis dėlto normalu jeigu jų dar nėra. 37 nėštumo savaitę vaisius jau yra subrendęs ir nėščioji gali bet kada tikėtis gimdymo. Jeigu nėštumas užsitęsia ilgiau net po apskaičiuoto gimdymo termino, po 41 savaitės būtina pasirodyti pas gydytoją akušerį ginekologą ir nuspręsti dėl kito apsilankymo arba ligoninės. Kai nėštumas nekomplikuotas, gimdymo sužadinimas turėtų būti siūlomas po 41 nėštumo savaitės. Didžioji dalis moterų (80–85 procentai) sėkmingai pagimdo laiku, t. y. nuo 37 iki 42 savaičių. Po numatyto gimdymo termino svarbu ilsėtis ir ramiai laukti jau visai netrukus artėjančių motinystės džiaugsmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)