Duomenys tik preliminarūs

Lietuvos medikų sąjūdis atlieka virtualią apklausą, kurioje duomenis apie atlyginimų pokyčius savanoriškai teikia Lietuvoje dirbantys gydytojai ir slaugytojai. Kol kas duomenys gauti iš kelių šimtų medikų, o jų šalyje dirba apie 40 tūkstančių.

„Kol kas nežinome, kokiam procentui medikų atlyginimai dar nepakilo, kol kas žinome tik pirminius apklausos rezultatus, tas procentas šiuo metu auga. Matysime, kai surinksime pakankamai reprezentatyvų respondentų skaičių, – pirminius apklausos duomenis komentavo Medikų sąjūdžio Tarybos narys Vytautas Kasiulevičius.

Vytautas Kasiulevičius

– Žinome, kad atlyginimai nuo gegužės 1 dienos didės ne visiems, dėl to ir nesiginčijame. Toks buvo sprendimas, kad didinamas atlyginimų fondas 20 proc., o atlyginimai didinami mažiausiai uždirbantiems, t. y. slaugos personalui daugiausiai turėtų kilti atlyginimai, kad būtų pasiektos grindys – 600 eurų, o gydytojų atlyginimai – 1000 eurų. Dalis tų atlyginimų yra mažesni, ypač regionuose.

Tai yra ne tik susiję su tuo, kad geriausiai uždirbantiems atlyginimai nedidėja, tačiau kai kur tų lėšų neužtenka arba įstaigų vadovai nemato galimybių finansinėje situacijoje. Kol kas mes tuos duomenis analizuojame.

Kol kas reikia kantrybės ir luktelėti, tuomet matysime, kokia yra situacija.“

Kol kas matyti, kad tik 6,9 proc. medikams atlyginimas padidėjo daugiau nei 20 proc.

Maždaug ketvirtadaliui respondentų atlyginimas padidėjo 16-20 proc.

28 proc. medikų atlyginimas nuo gegužės 1 dienos nepadidėjo.

Duomenis renka ir SAM

Gegužės pabaigoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kreipėsi į šalies medikus prašydamas netylėti ir aktyviai dalintis informacija, kaip keliamos jų algos, siunčiant ministerijai nuasmenintus algalapius.

„Beveik 100 mln. eurų, skirtų medikų algoms kelti turi pasiekti sveikatos priežiūros specialistus ir negali būti naudojami kitoms gydymo įstaigų reikmėms, – DELFI komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė.

– Neseniai ministras A. Veryga kreipėsi į šalies medikus, prašydamas jų netylėti ir pastebėjus, jog atlygis už darbą nepadidėjo, pranešti apie tai Sveikatos apsaugos ministerijai. Atkreipiame dėmesį, kad algos už gegužės mėnesį yra mokamos birželį. Tad algalapiai su didesniu apmokėjimu už darbą medikus turi pasiekti artimiausiu metu.

Dar kartą prašome medikų netylėti ir pranešti, jeigu darbdaviai nevykdys įsipareigojimų.“

SAM atstovė sakė, kad po ministro laiško medikams, ministerija sulaukė daugybės medikų klausimų, ar jiems bus keliamos algos.

„Akivaizdu, jog tikrai ne visos gydymo įstaigos pakankamai bendrauja su darbuotojais ir neinformuoja jų kaip ir kiek kils jų algos. Atkreipiame dėmesį, kad algos turi būti keliamos sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems specialistams, tai reiškia, kad jos kils ne tik gydytojams ir slaugytojams, bet ir kineziterapeutams, psichologams ir visiems kitiems sveikatos priežiūros paslaugas teikiantiems specialistams“, – sakė A. Žilinaitė.

SAM atkreipia dėmesį, kad kolektyvinės sutarties priedu buvo įtvirtintos atlyginimų grindys, kitaip tariant kilo medikų minimali alga.

„Tad atlyginimai labiausiai didėti turi mažiausiai uždirbantiems specialistams. Atlyginimai nuo šiol nebegalės būti mažesni, nei nustatyta. Tuo tarpu didžiausias algas gaunantiems specialistams algų didėjimas gali būti ne toks ženklus. Tačiau visais atvejais gautas papildomas lėšas gydymo įstaigų administracija turi paskirstyti medikams“, – pabrėžė SAM atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)