Farmacijos įstatymo projektas svarstomas itin gyvai. Dėl įstatymo nuostatų vyksta ne vien atviri debatai Seimo komitete, bet ir užkulisinė kova. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė pripažino, kad farmacijos verslo atstovai mėgina teikti savo siūlymus per Seimo narius.

Kai kurie parlamentarai savo vardu registruoja pataisas, įpirštas suinteresuotų grupių. Vienas tokių pasiūlymų - riboti naujų vaistinių steigimą.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos narys, advokatas Kęstutis Čilinskas, analizuodamas įstatymo projektą, pastebėjo ydingą reiškinį.

Farmacijos įstatymą turės vykdyti kelios vykdomosios valdžios institucijos: Sveikatos apsaugos ministerija, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, Farmacijos departamentas, Bioetikos komitetas, Maisto ir veterinarijos kontrolės tarnyba. Tačiau kartu sveikatos apsaugos ministrui suteikiama ir įstatymų leidėjo funkcija.

Vadinasi, už jo nugaros stovintys valdininkai gali patys sau nustatyti (ir nustato!) esmines nuostatas.

Dažnas projekto skirsnis užbaigiamas magiška fraze: "sveikatos apsaugos ministro nustatytais atvejais ir tvarka". Čilinsko nuomone, daug galių sutelkiama valdininkų rankose.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"