Forumas startavo svečiams, organizatoriams ir dalyviams kartu giedant „Tautišką giesmę“, taip parodant bendrybę ir aiškų tikslą – kurti, dirbti ir stengtis tėvynės labui, rašoma pranešime spaudai.

Forumą pratęsė JGA prezidentas Martynas Gedminas ir asociacijos valdybos narė Greta Jurėnaitė, pristatę pažangią Lean vadybos sistemą. Jos idėja gimė dar praeito amžiaus viduryje ir buvo pradėta naudoti Japonijos „Toyota“ gamykloje. Iki šių dienų daug garsių pasaulio kompanijų taiko šį vadybos metodą įvairiuose sektoriuose, matomi gerieji šios sistemos taikymo pavyzdžiai ir sveikatos sektoriuje. Šios vadybos sistemos esmė – nuolatinis darbuotojų tobulėjimas, nepertraukiamas iškylančių problemų sprendimas ir nereikalingų, trukdančių darbo našumui veiksnių šalinimas. Pirmoji forumo diena užbaigta su Europos komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo Arnoldo Pranckevičiaus moderuojama diskusija, kurios dalyviai, „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius, Lietuvos Respublikos susisiekimo viceministras Paulius Martinkus ir Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos viršininkas Robertas Šerėnas, įrodė, jog valstybiniame sektoriuje galimi išties reikšmingi pokyčiai.

Antroji forumo diena prasidėjo LR Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sveikinimu. Ministras džiaugėsi renginyje susirinkusiais motyvuotais, Lietuvos naudai dirbti norinčiais jaunaisiais gydytojais. Po ministro sveikinimo, bendrovės Lean.lt vadovas Vidas Petraitis detaliau pristatė Lean vadybos sistemos principus, gydytojas psichiatras, Glostrup psichiatrijos centro Kopenhagoje vadovas Darius Mardosas pasidalino šios sistemos integravimo jo darbo vietoje rezultatais, o Kulautuvos reabilitacijos ligoninės atstovės Greta Jurėnaitė ir Eglė Tamulevičiūtė - Prascienė parodė, kad ši sistema gali būti sėkmingai pritaikoma ir Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose.

Toliau vyko panelinė diskusija su sprendimų priėmėjais, kurią moderavo LRT ir Laisvės TV žurnalistė Rita Miliūtė. Diskusijos metu buvo aptartos sveikatos apsaugos sistemos spragos, darbo sąlygų ligoninėse gerinimo būdai, produktyvumo didinimas gydytojų darbe bei paciento saugumo užtikrinimas. Po diskusijos uždaroje darbo grupėje buvo priimta vieninga rezoliucija, kurioje kaip pagrindinis siekinys nurodyta visuomenės poreikiams tarnaujanti, sveikatos specialistui palanki ir pacientui saugi sveikatos sistema, pagrįsta skaidriais procesais ir aiškiomis taisyklėmis. Šį diplomatinį raštą pasirašė ir pokyčių įgyvendinimui pritarė LR Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, Ministro pirmininko patarėjas Paulius Gradeckas, Valstybinės ligonių kasos prie SAM direktorė Jūratė Sabalienė, LSMUL Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas Šarūnas Narbutas, Nacionalinės gydymo įstaigų asociacijos pirmininkas Artūras Nastaravičius ir JGA prezidentas Martynas Gedminas. Šia rezoliucija garsiai pasakyta, kad pokyčiams sveikatos sistemoje svarbus visų dalininkų indėlis - medicinos darbuotojų, pacientų, sveikatos priežiūros įstaigų vadovų bei politikų.

TRANSFORM 4.0 dalyviai taip pat turėjo progą susitikti su neeilinėmis asmenybėmis ir išgirsti jų sėkmės istorijas. LMTA profesorius, ilgametis choro „Ąžuoliukas“ meno vadovas Vytautas Miškinis dalinosi savo patirtimi dirbant su įvairaus amžiaus vaikais, jaunuoliais ir vyrais, Harvardo Verslo mokyklos absolventas, LEAN.lt vadovas Vidas Petraitis pasakojo apie studijas viename prestižiškiausių pasaulio universitetų bei didelių tikslų siekimo etapus, o bendrovės „East West Agro“ generalinis direktorius Gediminas Kvietkauskas pristatė unikalius verslo sprendimus, iš esmės pakeitusius veiklos žemės ūkyje sampratą.

Kaip ir kiekvieno forumo metu, dalyviai galėjo tobulėti įvairiose asmenybės dirbtuvėse. Šįkart dalyviai rinkosi tarp viešosios komunikacijos, derybų meno, interesų atstovavimo, Lean vadybos sistemos dirbtuvių pirmoje dienos pusėje, tuo tarpu antroje dienos pusėje dalyviams buvo pasiūlyti užsiėmimai apie asmenybės atsparumą ir bendravimą su pacientais, jogos mokymai, lindihopo pamokos ir improvizacijos dirbtuvės su improvizacijų teatro aktoriumi Audriumi Bružu.

Nemažai laiko skirta ir JGA strategijos atnaujinimui, pasitelkiant „Open space“ forumo metodą. Susibūrusios darbo grupės diskutavo tokiomis temomis, kaip medicinos studijų optimizavimas, pacientams suteiktų paslaugų kokybės vertinimas ir dirbtinio intelekto integravimas sveikatos priežiūroje.

Tris dienas trukęs Transform 4.0 buvo dar vienas žingsnis pokyčių Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje link. JGA dėkoja visiems renginio rėmėjams, padėjusiems to pasiekti.

„Valstybė nėra viską tvarkantis „didysis brolis“, kiekvienas narys kuria pokytį asmeniškai”, – nuskambėjo vienoje iš diskusijų. Jaunųjų gydytojų asociacija džiaugiasi, kad vis daugiau sveikatos sistemos dalyvių supranta savo svarbą ir sako „Būk pokytis, kurį nori matyti”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)