Gydytojas A. Unikauskas laidoje paneigė 5 mitus, susijusius su vandens vartojimu:

1. 60 proc. kūno yra vanduo? Netiesa.

„Mūsų kūne yra 0 proc. vandens. Visa tai yra elektrolitų tirpalas – rūgščių, šarmų, druskų tirpalas. Tai kraujas, limfa, šlapimas, išmatos, seilės, skrandžio sultys ir pan.; mineralai – natris, kalcis, kalis ir daug kitų cheminių elementų. Tai nėra grynas vanduo“, – sakė A. Unikauskas.

2. Mūsų kūnas nežino, kada yra ištroškęs? Netiesa.

Žmogaus kūnas žino, kad yra ištroškęs ir apie tai praneša tam tikrais signalais.

„Žmogus apskritai gali pastebėti net 52 organizmo signalus, – sako gydytojas. – Troškulį, alkį, šaltį, temperatūros pokytį ir daugybę kitų. Organizmas tikrai žino ir „pasako“ mums, kas esame ištroškę.“

3. Vandens gėrimas degina riebalus? Netiesa.

„Sakoma, kad gerdamas vandenį numesi svorio. Jeigu didesnio vandens kiekio išplovimas yra svorio numetimas, tada – taip. Bet tai nėra tikras svorio mažėjimas, – pasakojo A. Unikauskas. – Žmogus negali atsikratyti svorio tiesiog gerdamas daugiau vandens. Riebalai netirpsta vandenyje. Jeigu maistą, ypač netinkamą, pakeisite vandeniu, tada taip – svoris mažės.“

4. Vanduo išplauna toksinus? Netiesa.

Visi toksinai – narkotikai, pesticidai ir kitos blogybės – yra netirpūs vandenyje.

„Jos yra tirpios riebaluose, tad ir nusėda riebaluose. Todėl gerdami daug vandens, mes toksinų iš savęs „neišplausime“, – teigia gydytojas.

Toksinus mes galėtume pašalinti sportu, iškrovos dienomis ar protarpiniu pabadavimu.

5. Vanduo padeda sausai odai? Netiesa.

„Organizmas išdžiūtų, jei jam trūktų riebalų ir aliejų, o ne vandens. Oda atrodys jauna, kai organizme ir mityboje netrūks riebalų ir aliejų“, – sakė gydytojas A. Unikauskas.

Daugiau apie vandens vartojimą žiūrėkite LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“.