Parlamentarė prašo pakeisti šią tvarką reglamentuojantį sveikatos apsaugos ministro 1998 m. birželio 18 d. įsakymą „Dėl bazinių kainų patvirtinimo“, nustatant, kad „vaiko, kuriam ne daugiau kaip septyneri (vietoj trejų metų), slaugančiojo asmens išlaikymo išlaidos apmokamos, neatsižvelgiant į medicinines indikacijas“.

Tai, kad dabar galiojanti tvarka nėra teisinga, kalbėta praėjusią savaitę A. Bilotaitės inicijuotoje diskusijoje Seime, kur aptartos problemos dėl mažamečių priežiūros ligoninėse.

Pasak Seimo narės A. Bilotaitės, Lietuvai vaiko teisių apsaugos srityje sparčiai žengiant pirmyn, vis dar yra sričių, kur vaiko teisės pagal JT Vaiko teisių konvenciją nėra užtikrinamos. Viena iš jų - mažamečių priežiūra gydymo įstaigose. „Į viešumą vis iškyla konkrečių pavyzdžių, kai šalies ligoninėse gydomi mažamečiai paliekami vieni palatose, patiria didžiulį stresą medicininių procedūrų metu, naktį. Akivaizdu, kad gydymo įstaigos užtikrina būtiną gydymą ir fizinius vaikų poreikius, tačiau visi suprantame, kad emocinio palaikymo, saugumo jausmo ir ramybės, taip būtinos kiekvienam sergančiajam, nėra kam užtikrinti“, - teigia parlamentarė.

Šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas, anot A. Bilotaitės, kelia daug problemų, tai atskleidė ir diskusija Seime. „Tikiuosi, kad ministras apsvarstys šį mano pasiūlymą, kuris, nors galutinai ir neišspręstų, tačiau gerokai pagerintų mažamečių priežiūrą, bent iš dalies išspręstų vaikų ligoninėse dirbančių gydytojų rūpesčius dėl mažamečių slaugos šalies ligoninėse“, - sako A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)