Tyrimų duomenimis, apie 20 mln. amerikiečių yra neuropatija – pažeisti periferiniai nervai. Pirma to priežastis – diabetas, antra – paveldėti anatomijos defektai, trečia – Laimo liga, aiškino nervų rekonstrukcijos chirurgas Andrew Elkwoodas iš Niujorko, informuoja prevention.com.

Kitos galimos priežastys – traumos, senėjimas, vitaminų trūkumas, stipri intoksikacija (nuo alkoholio, vaistų nuo vėžio, švino, gyvsidabrio ir arseno), infekcijos, autoimuninės ligos – hepatitas C, difterija, ŽIV, Epšteino-Baro virusas, reumatoidinis artritas, Guillain-Barre sindromas. Be to, 30–40 proc. neuropatijos atvejų jos priežastis nežinoma.

Visa laimė, kad nervų pažeidimai progresuoja lėtai, juos pastebėti galima anksti, jei atkreipsite dėmesį į šiuos aštuonis požymius:

1. Tirpsta, dilgčioja ar dega galūnės

Dilgčiojimas gali sklisti iš delno ar iš pėdos į ranką ar į koją. „Juntamieji nervai gana dažnai užspaudžiami (ypač miegant), simptomai – užtirpimas, dilgčiojimas – gali būti laikini. Bet jei dilgčiojimas ar pan. nepraeina, reikia kreiptis į gydytoją.

2. Sunkiai judinate ar apskritai negalite pajudinti kūno dalių

„Jei pažeidžiami motorikos nervai, gali atsirasti silpnumas ar net paralyžius“, – aiškina neurologas Glennas Smithas. Tokie simptomai gali turėti ir kitokią rimtą priežastį, taigi geriausia nedelsiant vykti į priimamąjį. Jei paaiškėtų, kad jums – insultas, reikės skubios medikų pagalbos.

3. Jaučiate į vieną koją nueinantį skausmą

Jei aštrus, deginantis ar dilgčiojantis skausmas iš juosmens eina į koją, gali būti, kad jums – sėdmens nervo uždegimas. Jis prasideda, kai sėdmens nervas sužalojamas ar užspaudžiamas dėl stuburo disko užspaudimo arba dėl diabeto.

4. Staiga pasidarėte nerangus

Staiga tapote nerangūs, dažnai pargriūnate? „Jei pažeidžiami dideli juntamieji nervai, gali sutrikti koordinacija, o kai sudėtinga jausti kūno poziciją, galimi kritimai“, – aiškina G. Smithas. Dar vienas galimas scenarijus – jums Parkinsono liga, kuri pažeidžia smegenų ląsteles.

5. Nuolat norite šlapintis

Pažeisti nervai gali siųsti klaidingą žinią šlapimo pūslei, todėl dažnai kyla noras šlapintis arba nespėjate nubėgti iki tualeto. Šios problemos rizika jums didesnė, jei natūraliai gimdėte arba sergate diabetu.

6. Juntate trumpus, aštrius galvos skausmus, kurie primena elektrošoką

Tokie skausmai atsiranda dėl kaklo nervų uždegimo. Jums gali prireikti laikinai blokuojančios injekcijos, kad nervas nebesiųstų skausmo signalų.

7. Per daug arba per mažai prakaituojate

Tai gali būti ženklas, kad pažeisti nervai, perduodantys signalą iš smegenų į prakaito liaukas. Greičiausiai gydytojas paves ištirti prakaitavimo lygį ir širdies ritmą.

8. Dėl nejautrumo susižeidėte

Juntamieji nervai turi duoti smegenims ženklą, kad paviršius vienaip ar kitaip pavojingas, jei tie nervai tinkamai nefunkcionuoja, gresia nelaimingi atsitikimai. Jei nusideginote, įsipjovėte ar patyrėte kitokią traumą, nes nejautėte, kad liečiate aštrų ar karštą dalyką, kreipkitės į medikus, sako G. Smithas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)