Insultą patiriančių žmonių amžius kiekvienais metais vis jaunėja. Dažnai žmonės kreipiasi į medikus, kai insultas jau būna įvykęs. Prie gerai žinomų insulto simptomų galima pridėti dar vieną – žagsėjimą, kurio gydytojai beveik nemini. Amerikos insulto asociacija darė specialią apklausą ir iš 1000 insultą patyrusių ir išgyvenusių žmonių tik vienas iš dešimties žinojo, kad žagsėjimas su skausmu krūtinėje yra iš anksto įspėjantis insulto simptomas, sako A. Unikauskas.

Pasak mediko, tyrimai ir statistika rodo, kad papildomi insulto rizikos veiksniai moterims yra nėštumas, kontraceptinės tabletės, pakaitinė hormonų terapija. „Tiek vyrams, tiek moterims apie insultą įspėjantys simptomai – galvos svaigimas ir sunkumas vienoje kūno pusėje. Prieš pat ištinkant insultui arba jau jam įvykus galime pastebėti akivaizdžiai matomus kalbos ir suvokimo sutrikimus, staigiai pablogėja regėjimas, pasidaro sunku vaikščioti, prarandama pusiausvyra ir koordinacija“, – aiškina gydytojas.

Žagsulys

A. Unikauskas pataria, vos įtarus insultą, atlikti specialų testą:

Veidas. Reikia paprašyti ligonio nusišypsoti ir parodyti dantis – ar nėra veido asimetrijos, atsiradusios, nelygios šypsenos.

Rankos. Pakelti ligonio rankas 90 laipsnių kampu (jei jis guli ar sėdi – 45 laipsnių), paprašyti penkias sekundes išlaikyti rankas tokioje padėtyje.

Kalba. Ar nesutriko kalba, jos suvokimas? Galima paprašyti, kad ligonis išvardytų aplinkui esančius daiktus.

Laikas. Jei bent vieną iš užduočių pacientui atlikti buvo sunku, būtina skubiai kreiptis į medikus. Kiekviena minutė – aukso vertės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)