„Esu susidūrus su Valstybinės ligonių kasos (VLK) arogancija, kyla nuoširdžiausias pasipiktinimas, – laišką pradeda Aušra Šlažienė.

Mamai jau 83 metai, bet ji yra bendraujanti, memuarus rašanti, puiki, protinga moteris.“

Vietoje reabilitacijos – slauga

A. Šlažienė laiške rašė, kad jos mamai praradus sąmonę, ji buvo išvežta į Klaipėdos universitetinės ligoninės Nervų ligų ir reabilitacijos departamentą. Ten ją vis ištikdavo baisūs priepuoliai, dėl kurių ji labai nusilpo ir nebegalėjo vaikščioti bei apsitarnauti.

„Gydytojai diagnozavo epilepsiją ir vis ruošėsi ją išrašyti. Kai antrą kartą ji atsidūrė reanimacijoje ir vos išgyveno, dėka jauno gydytojo, buvo pakeista diagnozė. Jūrininkų ligoninėje įstatytas širdies stimuliatorius. Mama nušvito, priepuoliai baigėsi, tačiau ji nebepajėgė vaikščioti. Meldėme gydytojos, kad padėtų gauti reabilitacijos kelialapį nors porai savaičių, kol atsistatys judėjimo funkcijos. Gydytoja pritarė, kad labai reikalinga reabilitacija, bet iš ligonių kasų nieko tikėtis neverta“, – pasakojo A. Šlažienė.

Ligonės dukra pasakojo, kad mama buvo paguldyta į Klaipėdos Jūrininkų ligoninės, esančios Palangoje, departamento Medicininės slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių.

„Ten sąlygos geros, personalas paslaugus, malonus, tačiau sutikusi mamą, skyriaus vedėja iš nuostabos išpūtė akis: „Vajė, kur jūs atvežėte savo mamą?“ – pasakojo A. Šlažienė.

Sesuo netekus žado, nesumojo paklausti, o kur reikėjo vežti? Tikrai ne kas tame slaugos skyriuje dėl kitų ligonių – jie per naktis „skaito pamokslus“, ūbauja, o naktį mama išsigando, pamačius prie lovos stovintį ir spoksantį į ją „babaužį“.

Mes visi dirbame, ir slaugyti ligonės namuose nėra jokios galimybės.“

Negauna net mokamos paslaugos

Moteris pasakojo, jog šeima bandė rasti mokamą reabilitacijos kliniką, tačiau visur galima patekti vienai dviem dienoms, viskas neva rezervuota iš anksto.

„Vėl skambinome išrašiusiai nukreipimą gydytojai, prašėme padėti. Gydytoja nusiuntė prašymą ligonių kasoms, bet ten sakė, kad be reikalo varginamės“, – rašė A. Šlažienė.

Moteris pasakojo skambinusi specialistei, kuri Klaipėdoje skirsto Teritorinių ligonių kasų siuntimus į reabilitacijos įstaigas, tačiau smarkiai nusivylė.

Reabilitacija

„Bandžiau įtikinti padėti, tačiau man aiškino, kad kelialapiai duodami darbingiems žmonėms, o pensininkams nėra lėšų, nes jie vis tiek jau gal nepasveiks. Bandžiau įtikinti, kad kai galės vaikščioti, nebereikės nieko, bet dabar mama kenčia psichologiškai. Juk galų gale čia būta ir medikų kaltės – jei laiku būtų nustatyta diagnozė, mama jau seniai būtų namie“, – pasakojo ligoninės dukra.

Kai pasensime, tai viskas? Ne darbo rinkos dalyvis – esi niekas?“

Paslaugą gauna ne visi norintys

Susiklosčiusią situaciją pakomentavo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajev.

„Dėl medicininės reabilitacijos paslaugų skyrimo sprendžia gydantis gydytojas, atsižvelgdamas į fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojo konsultacijos išvadas. Todėl pirmiausia pacientą turi apžiūrėti FMR gydytojas, kuris konsultacijos metu įvertina paciento diagnozę, gretutines ligas, taikytą gydymą, ligos sunkumo laipsnį, biosocialinių funkcijų sutrikimo lygį, galimas kontraindikacijas ir sprendžia, ar pacientui yra reikalinga reabilitacija ir kur ji turėtų būti atliekama – ar stacionare, ar poliklinikoje“, – DELFI sakė R. Zagrebajev.

Ligonės dukra A. Šlažienė pasakojo, kad FMR gydytojas jos mamai nebuvo iškviestas.

„Gydanti gydytoja taip ir sakė, kad reabilitacija labai reikalinga, bet ligonių kasos tikriausiai neskirs, nes jie visiems aiškina, kad trūksta lėšų“, – sakė A. Šlažienė.

VLK atkreipia dėmesį, kad daliai pacientų medicininė reabilitacija gali būti iš viso neskiriama dėl medicininių kontraindikacijų.

„Taip pat labai svarbu žinoti, kad reabilitacijos paslaugos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų yra apmokamos visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms, neišskiriant jų pagal amžių ar neįgalumą, jeigu sveikatos būklė atitinka indikacijas ir fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojas siunčia pacientą šioms paslaugoms gauti, – sakė VLK atstovas.

FMR gydytojui rekomendavus reabilitaciją, gydantis gydytojas užpildo pažymą medicininės reabilitacijos paslaugai gauti ir elektroniniu būdu ją pateikia teritorinei ligonių kasai (TLK), kuri patvirtina sutikimą kompensuoti šias paslaugas PSDF biudžeto lėšomis. Pacientui pačiam nereikia rūpintis jokiomis pažymomis.

Taigi, dėl medicininės reabilitacijos paslaugų skyrimo sprendžia gydytojas, o TLK tik patvirtina, kad reabilitacijos išlaidos bus apmokėtos PSDF biudžeto lėšomis. Nei pačiam pacientui, nei jo artimiesiems į TLK kreiptis nereikia.“

Pasak R. Zagrebajev, tais atvejais, kai siunčianti gydymo įstaiga yra išnaudojusi reabilitacijos paslaugoms numatytas lėšas, o žmogui šios paslaugos yra reikalingos nedelsiant, pacientui vis tiek turi būti suteiktos jam reikalingos reabilitacijos paslaugos. Tokiu atveju siunčianti gydymo įstaiga turi kreiptis į teritorinę ligonių kasą (TLK) ir pateikti gydytojų konsiliumo patvirtintą sprendimą skirti reabilitaciją.

Siekiant išsiaiškinti, kodėl konkrečioje situacijoje TLK nebuvo pritarta paciento reabilitacijos išlaidų kompensavimui PSDF lėšomis, pacientas gali raštu kreiptis į savo gyvenamosios vietos TLK Gyventojų aptarnavimo skyrių, kurio specialistai per 20 darbo dienų turi raštu atsakyti į visus kylančius klausimus.

„Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad reabilitacijos paslaugas skiria (išduoda siuntimą) ne ligonių kasos, o pacientą gydantis gydytojas, atsižvelgdamas į FMR gydytojo konsultacijos išvadas. Tai reiškia, kad gydantis gydytojas pirmiausia pacientui turi išduoti siuntimą FMR gydytojo konsultacijai. Jei FMR gydytojo konsultacijos metu paaiškės, kad paciento sveikatos būklė atitinka indikacijas, jis bus siunčiamas reabilitacijai, – sakė R. Zagrebajev.

– FMR gydytojui rekomendavus reabilitaciją, gydantis gydytojas užpildys pažymą medicininės reabilitacijos paslaugai gauti ir elektroniniu būdu ją pateiks teritorinei ligonių kasai, kuri patvirtins sutikimą kompensuoti šias paslaugas PSDF biudžeto lėšomis.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)