Atėjo eilinio nugaros tyrimo

Kaunietė Sigita Poškienė yra gyvas pavyzdys, įrodantis, jog profilaktiniai tyrimai gali išgelbėti žmogaus gyvybę. Moteris pasakoja nejutusi jokių ypatingų ar vėžiui būdingų simptomų. Visgi ji kurį laiką bandė tvarkytis su nugaros problemomis, todėl per vieną patikrą visiškai atsitiktinai gydytojai pastebėjo šį tą nenumatyto, rašoma pranešime spaudai.

„Tyrimo metu gydytoja pamatė du neaiškius guziukus. Ji kaipmat mane nusiuntė į Kauno klinikas, kur buvo atlikta biopsija ir iš karto nustatytas pirmos stadijos skydliaukės vėžys. Man labai pasisekė, nes liga aptikta dar prieš jai tampant pavojingai. Tokioje ankstyvoje stadijoje žmogus dar nieko nejaučia, hormoniniai ir kraujo tyrimai irgi nieko nerodo. Mane išgelbėjo tas radiologinis tyrimas“, – sako ji.

Skydliaukės vėžys – tai ne tik sunki, bet ir klastinga liga. Apie save ji garsiai praneša jau tik trečioje ar ketvirtoje stadijoje. Medikai teigia, jog vėžys taip nematomai auga pakankamai dažnai, todėl ragina nelaukti, kol pasireikš rimti simptomai, ir tikrintis reguliariai. Tą patį sako ir ponia Sigita.

„Gydytojai man labai padėjo. Jie patys skambino į laboratorijas, tikslino diagnozę, paaiškino, kur kreiptis toliau. Po savaitės jau buvau operuojama. Nuo tada praėjo ketveri metai ir dabar aš jaučiuosi puikiai. Tereikia profilaktiškai pasitikrinti kartą per metus. Pasibaigus penkerių metų remisijos laikotarpiui, žmogus jau laikomas sveiku“, – pasakoja S. Poškienė.

Dėkinga už gydytojos pasiūlymą

Profilaktinio tyrimo metu pirmos stadijos krūties vėžys nustatytas ir kitai kaunietei – Onutei Gervienei. Ji pasakoja jokių simptomų nejutusi, bet gydytoja per eilinį sveikatos patikrinimą užsiminė, jog nuo tam tikro amžiaus visoms moterims yra suteikiama galimybė nemokamai atlikti mamografijos tyrimą. Jo metu ir buvo aptiktas nedidelis navikas.

„Augliukas buvo labai mažas ir toli, prie krūtinės ląstos. Iki tol aš nejutau absoliučiai jokių nerimą keliančių simptomų. Jeigu ne gydytoja, kuri man pasiūlė šią programą, ir ne mano sutikimas, po kokių dvejų metų man jau gal net būtų buvę per vėlu, mat vėžio forma buvo gana agresyvi. Dabar aš visas moteris raginu tikrintis. Dažnai jos sako: jei nieko nejaučiu, tai nevažiuosiu. Taip negalima“, – įsitikinusi moteris.

Ji prisimena, kad tuomet jai išsyk paskirtas intensyvus gydymas: operacija, chemoterapija, radiacinė spinduliuotė. Nuo lemtingos patikros šiandien jau praėję devyneri metai, o ponia Onutė jaučiasi puikiai. Jai tereikia toliau kartą per metus pasitikrinti profilaktiškai ir atidžiai klausytis gydytojų rekomendacijų.

„Labai svarbu ir toliau rūpintis savimi, nenumoti ranka ar užsiimti savigyda. Su gydytojų pagalba prižiūriu savo mitybą, sveiką gyvenseną, streso lygį. Ir prieš ligą buvau gana aktyvi, bet vis tiek susirgau. Gydytojai aiškina, kad reikia mylėti save: nepersidirbti, nepasiduoti įtampoms. Vieni pagrindinių vėžio sukėlėjų ir yra stresas, fizinė bei emocinė perkrova“, – teigia O. Gervienė.

Optimalios įrangos svarba

Ragindami reguliariai tikrintis, gydytojai taip pat perspėja turėti omenyje ir tai, jog patikima diagnostika įmanoma tik tada, jeigu ji atliekama su kokybiška įranga. Anot „Affidea Lietuva“ gydytojos radiologės Rūtos Grigienės, efektyviems rezultatams būtini MRT aparatai, kurių galia siekia bent 1 teslą (T). Silpnesne įranga išgaunami vaizdai yra ne tokie tikslūs ir apsunkina diagnozės nustatymą.

„Dirbant su onkologiniais pacientais, kuriems būtini itin tikslūs krūtinės ląstos, pilvo ar dubens srities tyrimai, stengiamasi pasitelkti kuo aukštesnės galios MRT įrangą. Idealiu atveju ji siekia bent 1,5 T“, – sako radiologė.

Specialistai pabrėžia, kad, atliekant tyrimus mažesnės nei 1 T galios aparatais, kyla pavojus nepastebėti tam tikrų detalių. Geriausiu atveju, tai reikštų, kad tyrimą tektų atlikti pakartotinai, taip gaištant brangų laiką. Blogiausiu atveju, liga būtų išvis pražiūrėta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)