Priklausomai, kas yra uždegimo šaltinis, jis gali būti ūmūs (dažniausiai praeina vos per keletą dienų: tai įvairios traumos ar susižeidimai) arba lėtinis (užsitęsęs, chroniškas). Pastarasis – tikras priešas.

Skirtingai nei ūminis, lėtinis uždegimas yra nenormalus ir neduoda jokios naudos organizmui. Jis vos rusena, dažnai jo nejaučiame, bet jis sekina mūsų organizmą, padeda vystytis lėtinėms ligoms ir neigiamai veikia mūsų savijautą bei gyvenimo kokybę. Tai autoimuninio tipo reakcija, kuomet organizmo imuninė sistema elgiasi agresyviai su priešais, kurių net nėra. Ko gero, girdėjote, kad taip būna sergant astma ar kita alergijos rūšimi.

Ausies uždegimas

Chroniškas uždegimas per ilgą laiką susilpnina imuninę sistemą ir taip organizmas tampa pažeidžiamas infekcinėms ligoms, taip pat vėžiui.

Esant vėžiui, dažnai būna smarkiai padidėję uždegiminių testų rodikliai. Chroniški uždegiminiai procesai taip pat padidina diabeto, Alzheimerio, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Dažnai uždegimas siejamas su autoimuninėmis ligomis, ir tradicinė medicina teigia, kad imuninė sistema pradeda atakuoti savus audinius. Bet šis organizmo bandymas nužudyti save yra ne be priežasties. Ir, deja, tos priežastys dažnai ignoruojamos, gydomi tik simptomai – uždegimas.

Simptomų gydymas sukelia daug pašalinių padarinių ir žmogus tampa priklausomas nuo vaistų visą likusį gyvenimą. Taip pat dažnai prireikia vartoti dar daugiau ir kitokių vaistų, kurie gydo ankstesnių vaistų sukeltus simptomus.

Kas gali sukelti uždegimą organizme?

Prasta mityba

1. Tokia, kurioje gausu rafinuoto cukraus, baltų miltų gaminių, saldumynų, rafinuotų (perdirbtų) angliavandenių, pasterizuotų pieno, mėsos produktų, glitimo turintys gaminiai iš kviečių, rugių ir miežių.

2. Rafinuoti aliejai, kuriuose dominuoja omega-6 riebalinės rūgštys (saulėgrąžų, kukurūzų, sojos, žemės riešutų aliejai ir kt.). Tam tikras kiekis omega-6 yra reikalingas, bet juos reikia gauti iš geros kokybės šaltinių, tokių kaip avokadas, riešutai, nerafinuoti aliejai. Taip pat labai svarbus santykis su omega-3, ir šis santykis turėtų būti ne daugiau nei 1 su 5, t. y., 1 g omega-3 su 5 g omega-6. Bet idealiai šis santykis turėtų būti 1:1 ar 1:2. Šiandien daugelis žmonių vartoja 15-30 kartų daugiau omega-6 nei omega-3.

Žuvis

3. Piene dominuojantis baltymas yra kazeinas, kuris yra labai sunkiai virškinamas. Kai toks nesuvirškintas baltymas per išretėjusias žarnyno sieneles patenka į kraujotaką, imuninė sistema jį pradeda atakuoti.

Kasos beta ląstelės (gamina insuliną) ir sąnarių audiniai turi panašių į kazeiną baltymų, todėl tuo pačiu yra atakuojami ir savi audiniai, šiuo atveju kasos ir sąnarių ląstelės. Ir todėl kuo anksčiau vaikui pradedamas duoti karvės pienas, tuo jam gresia didesnė I diabeto rizika.

4. Solanino turinčios daržovės (pvz., bulvės, pomidorai, visi pipirai, baklažanai ir pan.). Solanino turinčios daržovės gali paskatinti uždegiminius procesus ir sukelti reumatoidinį artritą, šios daržovės taip pat siejamos su odos ligomis – egzema ir žvyneline.

Viršsvoris

Riebalų ląstelės ir kraujyje padidėjęs trigliceridų (kraujo riebalų, kurie transportuojami į kitus organus, dažniausiai į riebalines ląsteles) kiekis skatina uždegiminius procesus. Trigliceridų kiekį labai pakelia cukraus, saldumynų ir rafinuotų angliavandenių vartojimas.

Padidėjęs estrogenų kiekis

Estrogenų kiekis ir estrogenų dominavimas, kas būdinga pomenopauzinio amžiaus moterims ir merginoms, vartojančios hormoninę kontracepciją.

Į organizmą patekę sintetiniai estrogenai skatina uždegimą. Sintetiniai estrogenai – BPA (esančių plastikiniuose buteliuose ir po to patenkančių į maistą/vandenį), pesticidų, herbicidų, įvairių valiklių, ploviklių, skalbimo miltelių, sintetinių skaidulų drabužių ir kt.

Dantų ir dantenų infekcijos

Dantų ir dantenų infekcijos yra dar viena uždegiminių procesų priežastis bei ligų sukėlėjos. Dantų infekcijos dažnai slypi dantų kanaluose ir gali būti vėžio, širdies bei kraujagyslių ligų priežastis.

Stresas

Chroniškas, nuolat patiriamas stresas yra dar vienas svarbus veiksnys, sukeliantis uždegimines ir kitas ligas.

Kaip sužinoti, ar turite uždegimą?

Siekiant nustatyti uždegimą organizme, gali būti naudojami keli skirtingi laboratoriniai tyrimai. Pagrindiniai klinikiniai tyrimai yra šie:

1. C reaktyviojo baltymo (CRB) kiekis.

CRB – baltymas gali būti matuojamas kraujyje, yra kritinis uždegimo žymuo. Šis baltymas padidėja, kai kažkur paciento organizme yra uždegimas. CRB koncentracija gali būti nustatoma naudojant paprastą kraujo tyrimą. Normalūs kiekiai: 0,0 – 5,0 mg/L;

2. eritrocitų nusėdimo greitis (ENG). ENG, arba nusėdimo tyrimas, netiesiogiai matuoja uždegimą organizme. Šio tyrimo metu nustatoma, kaip greitai raudonieji kraujo kūneliai eritrocitais, nusėda į plono mėgintuvėlio dugną. Tyrimas gali būti naudojamas stebėti uždegimines ligas ir vėžį, tačiau negali būti naudojami diagnozuoti konkretų sutrikimą. Normalus kiekis: mažiau kaip 15 mm/h vyrams iki 50 metų amžiaus; mažiau kaip 20 mm/h vyrams virš 50 metų amžiaus; mažiau kaip 20 mm/h moterims iki 50 metai, ir mažesnis kaip 30 mm/h moterims virš 50 metų.

3. baltųjų kraujo ląstelių (leukocitų) skaičius. Organizmas gamina daugiau baltųjų kraujo kūnelių, kai pacientas turi infekciją arba atsirado alerginė reakcija. Normalus kiekis: 4,500 iki 10,000 viename mikrolitre.

4. albumino kiekis. Serumo albumino tyrimas matuoja albumino, baltymo pagaminto kepenyse, kiekį kraujyje. Kraujas paimamas punktuojant veną. Normalus albumino (pagal NIH – National Institute of Health) kiekis yra 3,4-5,4 gramų decilitre (g /dl) (34-45 g/l). Žema albuminų koncentracija gali būti vertinama kaip uždegimo ir prastos mitybos ar būklių, susirgimų, kurių metu sutrinka įsisavinti ir baltymų virškinimas, pavyzdžiui, Krono ligos, rodiklis.

Ką kasdien valgyti ar vengti, norint išvengti uždegimo?
Atsisakyti mitybos, kuri sukelia alergijas ir/ar skatina uždegimus, t. y.:

  • rafinuoto balto ar rudojo cukraus,
  • kvietinių miltų gaminių,
  • visų rafinuotų angliavandenių (pvz., saldumynų),
  • neraugintų ir pasterizuotų pieno produktų,
  • mėsos produktų,
  • rafinuotų aliejų,
  • glitimo turinčių gaminių iš kviečių, rugių ir miežių.

Vartoti šviežias daržoves, vaisius ir sėklas, taip pat omega-3 riebalų rūgščių šaltinius (vandenyno žuvis, riešutus bei šalto spaudimo nerafinuotą linų sėmenų aliejų), imbierą, baziliką, žaliąją arbatą ar jos ekstraktą, česnakus, svogūnus, brokolius, granatus, vyšnias, raugintus kopūstus (nepasterizuotus).

Su maistu ar natūralių papildų forma gauti pakankamą kiekį vitaminų:
C (citrusiniai vaisiai, uogos (erškėtuogės, šaltalankiai, šermukšniai, juodieji serbentai, žemuogės, braškės ir kt.), daržovės (paprika, pomidorai, brokoliai, kopūstai (Briuselio ir žiediniai), ankštinės daržovės, krienai, špinatai, tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės ir kt.;

D (žuvis (ypač riebi), pievagrybiai, grūdai (neapdoroti);
E (augaliniai aliejai, ankštinės daržovės, riešutai, grūdai, kviečių gemalai, kiaušiniai);

K2 ( fermentuotuose produktuose, pvz., miso pastoje);

Kofermento Q10 (riebi žuvis: upėtakis, silkė, skumbrė ir sardinė; daržovės: špinatai, žiediniai kopūstai ir brokoliai; vaisiai: apelsinai ir braškės; ankštiniai augalai: sojos pupelės, lęšiai ir žemės riešutai; sėklos ir riešutai: sezamų sėklos ir pistacijos; karotinų (morkos, špinatai) ir kitų flavonoidų (augalų pigmentų) – pomidorai, brokoliai, citrusiniai vaisiai ir jų sultys), seleno (jūros gėrybės, bertolijų riešutai), alfa-lipoinės rūgšties (augaliniai aliejai, žalialapės daržovės, riešutai), kitų čia nepaminėtų antioksidantų;

Stiprinti imunitetą ir vengti visko, kas jį silpnina (ilgalaikio streso, miego trūkumo, rūkymo, gėrimų plastikiniuose buteliuose ir pan.);

Reguliuoti ir kontroliuoti kūno svorį, antsvorį, kad kūno masės indeksas būtų normos ribose (nes riebalinis audinys išskiria hormonus, kurie skatina uždegimus);

Vengti dantų ir dantenų infekcijų (rūpintis, kad dantys būtų tinkamai sutaisyti), vidurių užkietėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)