R. Masiulis pristatė Susisiekimo ministerijos atlikto audito rezultatus, A. Veryga - e. sveikatos ateities gaires.

R. Masiulis sakė, kad atliktas auditas parodė, jog lėšos panaudotos visai netinkamai.

„Bendra projekto suma - 40 mln. eurų. Pirmosios dvi projekto dalys, kurios finansuotos europinėmis lėšomis, 10 mln. išvis nenaudojamos, iš likusių maždaug 30 mln. kitos naudotos trečiajame etape, tačiau jis veikia ne taip, kaip tikėtasi. Išleista daug pinigų, o sistema dirba ne taip, kaip turėjo. Be to, iš šių lėšų 5,8 mln. eurų panaudotos Registrų centre“, - sakė ministras.

R. Masiulio teigimu, 14 žmonių iš įmonės, kūrusios sistemą, buvo įdarbinti Registrų centre.

„Tyrimas detaliai atsakys, kokie padaryti pažeidimai“, - komentavo ministras.

Pasak ministro, pradeda matytis informacinių sistemų bėdos, kai yra abejotini darbuotojų ryšiai su tiekėjais, neskaidrūs konkursai, juose dalyvauja labai mažas tiekėjų skaičius ar net kai kuriais atvejais vienas tiekėjas, atsakomybės už valstybės lėšas irgi nesimato.

„Ateities tikslas yra nustatyti žalą, kuri buvo padaryta, įvardyti kaltuosius asmenis, nubausti nusižengusius, taip pat įvesti naują tvarką, didinti konkurenciją konkursuose, kad nebūtų dominuojančių tiekėjų, kad nebūtų, kaip šis konkursas parodė, kad laimėtojas keičia taisykles, tęsiamas bendradarbiavimas priežiūrai po konkurso“, - aiškino R. Masiulis.

Detalesnius tyrimus dar atliks Registrų centras, kai bus paskirtas naujas vadovas. Kai tyrimas nustatys žalą, iš atsakingų asmenų bus pareikalauta atsakomybės.

Pasak ministro, kas liečia tiekėjus ir su jais susijusius nusižengimus, informacija bus pateikta atskirai.

A. Veryga kalbėjo, kad tenka konstatuoti, jog neatsakingo elgesio būta daug, priiminėjami darbai jų neįvykdžius iki galo.

„Tai įgalina naudoti tas sistemas, panaudoti europiniai pinigai. Medikų bendruomenei labai svarbu, kad sistema, kuri sukurta dabar, nebus griaunama ir kuriama nauja versija. Dabar dirbame su trečiąja versija, į kurią daugiausia ir investuoti. Žiūrėsime, kaip gerinti jų funkcionalumus“, - pasakojo sveikatos apsaugos ministras.

ELTA primena, kad auditą Susisiekimo ministerija inicijavo po to, kai jos pavaldumui buvo perduotas e. sveikatos sistemos kūrime dalyvavusi valstybės įmonė Registrų centras. Auditą atliko Susisiekimo ministerija, bendradarbiaudama su Viešųjų pirkimų tarnyba ir nepriklausomais IT srities ekspertais.

E. sveikatos sistema Lietuvoje kuriama nuo 2005 metų. Kaip savo išvadose konstatavo Valstybės kontrolė, 2015 metais baigus kūrimo darbus e. sveikatos sistema pradėta naudotis pasyviai, o viešojoje erdvėje pasirodė vartotojų ir sistemos kūrėjų prieštaringos nuomonės dėl sistemos kūrimo tikslų pasiekimo, kokybės ir saugumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)