Ne viena moksline studija patvirtinta, kad skrandžio ir virškinimo problemų sukelia ne per didelis, bet per mažas skrandžio rūgštingumas, o dėl to dažniausiai kaltinti reikia amžių, sako A. Unikauskas. „Bet, manydami, kad rūgšties per daug, vis geriame vaistus, ir rūgšties skrandyje sumažiname tiek, kad su amžiumi savijauta tampa vis blogesnė“, – priduria profesorius.

Jo aiškinimu, vandenilio chlorido rūgštis skrandyje labai svarbi. Pirmiausia ji skaido suvalgytą maistą ir padeda pasisavinti maistines medžiagas. O kuo mažiau rūgšties, tuo ilgiau maistas išlieka skrandyje.

„Taip pat skrandžio rūgštis naikina patogeninius mikroorganizmus (bakterijas, grybelius), kurie gali sukelti infekciją virškinamajame trakte. Žarnyne įsigali blogosios bakterijos – pučia pilvą, prasideda diarėja arba obstipacijos“, – sako A. Unikauskas.

Be to, aiškina profesorius, jei skrandyje trūksta rūgšties, vyksta malabsorbcija: „Dėl prasto virškinimo nepasisavinamos maistinės medžiagos (baltymai, vitaminai, mikroelementai). Dėl mažo rūgštingumo prastai dirba ir stemplės raumuo.“

Taigi, apibendrina A. Unikauskas, mažo rūgštingumo pasekmės: rėmuo, virškinimo sutrikimai, gastrito simptomai. Trūkstant maistinių medžiagų – osteoporozė, silpnumas, greitas nuovargis, mėšlungis, anemija.

Per mažo rūgštingumo priežastys yra dvi, teigia medikas. Pirmoji – amžius. Patvirtinta, kad senstant mažėja skrandžio rūgšties gamyba, o tai gali sukelti ne tik virškinimo sutrikimus, bet ir rimtesnių problemų.

„Antra priežastis – savigyda rūgštingumą mažinančiais vaistais, – pabrėžia A. Unikauskas. – Vyrauja įsitikinimas, kad dauguma žmonių turi per daug skrandžio rūgšties. Bet tiesa ta, kad daugelis iš tikrųjų jos turi per mažai.“

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)