Nutukimas ne visada susijęs su žmogaus valios stoka. Kartais tai – hormoninė liga. Pagrindinis hormonas kalbant apie nutukimą – insulinas, nes be jo neįmanomas svorio augimas ir pastovus alkio jausmas.

Šiandien daugumos Vakarų pasaulio žmonių insulino kiekis kraujyje tris kartus didesnis nei turėtų būti, sako A. Unikauskas.

„Ilgą laiką trunkantis didelis insulino lygis sukelia insulino receptorių atsparumą, tad gliukozė nepatenka ten, kur ji turi patekti – į ląsteles. Kad būtų palaikomas normalaus cukraus kiekis kraujyje, insulino gaminama vis daugiau ir daugiau“, – teigia medikas.

Pasak A. Unikausko, visą laiką, kol kraujyje daug insulino, bet gliukozės kiekis normalus, žmogus rezistentiškas insulinui – jo cukraus tyrimas normalus. Tačiau didelis insulino kiekis sukelia diabeto riziką, pastovaus alkio jausmą, be to, suvalgytas maistas verčiamas riebalais, vystosi lėtiniai neinfekciniai uždegimai, kurių pasekmės – aukštas kraujo spaudimas, sutrikęs virškinimas, depresija, demencija, nutukimas, vėžys.

„Faktiškai tai pre-prediabetas. Žmogus net nežino, kad jau serga, kad yra link kurios nors lėtinės ligos. Septyni iš aštuonių nutukusių žmonių yra rezistentiški insulinui to nežinodami. 50 proc. serga prediabetu ar diabetu“, – tikina medikas.

Anot gydytojo, 40 proc. normalaus svorio žmonių jau turi metabolinius sutrikimus – serga ligomis, kurios būdingos nutukusiems. Nors žmogus liesas, jo organizme gali būti daug visceralinių riebalų. Didelį insulino kiekį kraujyje palaikantis atsparumas insulinui trunka 5–10 ar net daugiau metų, kol nustatomas prediabetas.

Vienintelis didelis išeminės širdies ligos rizikos veiksnys yra insulino rezistencija. Tai – net 42% visų miokardo infarktų priežastis. Kas dėl to kaltas? Greitieji angliavandeniai (cukrus). Jų poveikis priklauso nuo kiekio ir veikimo greičio.

A. Unikauskas sako, kad insulinui rezistentiškas žmogus visą laiką bus alkanas. „Besaikis, kasdienis cukraus vartojimas – kaip kabėjimas ant degančios virvės dideliame aukštyje. Kai virvė sudegs, pasekmės bus negrįžtamos“, – įspėja gydytojas.

7-ajame dešimtmetyje prediabetas buvo nustatomas atlikus insulino kraujyje tyrimą, tačiau dabar tai nedaroma. Tačiau rezistenciją insulinui galima įtarti, jei kamuoja bendras nuovargis, silpnumas, auga svoris, kankina nemiga, raumenų masės mažėjimas ir depresija, odos problemos.

„Tai pataisoma, bet teks vengti angliavandenių. Kai kasos ląstelės, gaminančios insuliną, išsenka, cukraus kiekis kraujyje pakyla. Tačiau net ir tuo atveju galima pasveikti“, – tvirtina A. Unikauskas.