Balandžio 30 d. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose vyks konferencija, kurios metu Lietuvos akušeriams – ginekologams bus pristatyta naujiena iš Prancūzijos – ambulatorinė cezario pjūvio operacija. Naują metodą pristatys svečiai iš Prancūzijos bei Izraelio.
Idėja – Lietuvoje pradėti taikyti ambulatorinį cezario pjūvio operacijos metodą – kilo mūsų šalyje mediciną studijuojančiam Ortal Berger iš Izraelio.

Ortal Berger

„Jis rado informaciją bei gavo kontaktus vieno Izraelio gydytojo, su kuriuo ir pradėjome bendradarbiauti“, – pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytojas akušeris-ginekologas Mindaugas Balnys. Šiuolaikinis pažangus metodas atrastas Prancūzijoje ir sėkmingai taikomas jau dvidešimt metų. Jį išradęs prancūzų gydytojas Denis Fauck taip pat lankysis Lietuvoje vyksiančioje konferencijoje bei atskleis daugiau šio metodo detalių.

Mažesnė komplikacijų rizika

M. Balnio teigimu, ši cezario pjūvio operacija skiriasi nuo įprastinės tuo, jog jos metu nėra atveriama pilvaplėvės ertmė, išvengiama tiesioginio kontakto su kiaušintakiais, kiaušidėmis, todėl galima numanyti, jog po tokios operacijos mažės ir sąaugų rizika. Įprastos operacijos metu atveriama ir pilvaplėvės ertmė.

Stažuotė Izraelio Haifos miesto ligoninėje

„Didelis naujo metodo privalumas – gimdyvę mažiau vargina pooperaciniai skausmai, tad mažiau reikia ir nuskausminamųjų vaistų. Be to, moteris gali greičiau atsikelti, vaikščioti“, – pranašumus vardija akušeris-ginekologas. Jei po įprastos cezario pjūvio operacijos gimdyvė gali atsikelti maždaug po šešių valandų, tai atliekant šią procedūrą – po trijų keturių valandų. Ši operacija vadinama ambulatorine todėl, kad pagimdžiusi naujagimį moteris jau tą pačią dieną gali būti pasirengusi eiti namo.

„Visgi praktika rodo, kad tą pačią dieną gimdyvės dažniausiai nėra išrašomos iš ligoninės dėl naujagimio priežiūros ar kitų priežasčių“, – pasakoja M. Balnys. Siekiama, kad tos Lietuvos moterys, kurios natūraliai gimdyti negali, ir po operacijos jaustųsi kiek įmanoma geriau, jų būklė būtų artimesnė natūraliai pagimdžiusios moters būklei.

Operacijos prireikia kas penktai

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose kas penkta moteris gimdo atliekant cezario pjūvį. „Per metus tokių moterų, kurioms reikalinga ši operacija, susidaro pakankamai daug“, – pastebi gydytojas akušeris-ginekologas M. Balnys. Tos, kurioms būtų atliekama šiuolaikiškesnė operacija, greičiau sugrįžtų įprastą gyvenimo ritmą. Be to, manoma, kad atliekant operaciją pažangesniu būdu sumažėtų komplikacijų, infekcijų rizika, greičiau atsistatytų organizmas. Šios operacijos trukmė panaši kaip ir įprastinės – apie 25 min.

„Žinoma, operacijos sėkmę lemia visos specialistų komandos bendras darbas“, – pasakojo akušeris-ginekologas. Operuojant gimdyvę naujuoju būdu prireikia ir mažiau nuskausminamųjų vaistų, tad svarbu, kad metodo būtų apmokyti ir anesteziologai, taip pat slaugytojai, kurie po operacijos galėtų paraginti ir padėti greičiau gimdyvei atsikelti.

Mindaugas Balnys

Tinka ne visoms

Paklaustas, ar visoms gimdyvėms, kurioms yra numatyta planinė cezario pjūvio operacija, galima taikyti naująjį metodą, M. Balnys sako, kad ribojimų visgi yra. „Kadangi šios operacijos metu naujagimis sunkiau užgimsta, prireikia daugiau laiko jo išėmimui, ši operacija nerekomenduojama, jei gresia pavojus vaiko sveikatai ar gyvybei, kada jį ištraukti reikia kuo greičiau. Visgi didelei daliai moterų bus galima taikyti naujesnę operaciją, o skubiu atveju, kai svarbu gelbėti vaiko gyvybę, bus siūloma atlikti įprastinę. Tyrimai rodo, kad šiuo naujuoju būdu gimusių naujagimių vertinimo rodikliai nesiskiria nuo gimusių po tradicinio cezario pjūvio operacijos.

Metodas taikomas ir Izraelyje

Ar gydytojų, kurie pasiryžę perprasti naujosios operacijos subtilybes, laukia dideli iššūkiai? M. Balnio teigimu, operacijos atlikimo būdas nėra labai sudėtingas. „Svarbu išsiaiškinti anatominius niuansus, kad nepažeisti šalia esančių tam tikrų kraujagyslių, šlapimo pūslės. Tačiau Lietuvos gydytojai to nuosekliai bus mokomai“, – dėsto medikas. Iš užsienio atvykę specialistai keletą operacijų atliks ir su lietuvių gydytojais. Vėliau taip pat bus stengiamasi bendradarbiauti. Lietuvių gydytojams bus naudinga pasitobulinti ir užsienyje. Prancūzijos gydytojai šio metodo taip pat moko ir Izraelio specialistus. Lietuva bus trečioji šalis, kurioje bus diegiamas ambulatorinis cezario pjūvio operacijos metodas. „Tikimės, kad gegužės mėnesį Lietuvoje jau bus atliekamos šios operacijos pagal naują metodiką“, – viliasi M. Balnys.

Į balandžio 30 d. sostinėje vyksiančią konferenciją noriai registruojasi gydytojai akušeriai-ginekologai iš visos Lietuvos, tad ir mažesnių miestų specialistams yra atviros galimybės išmokti ambulatorinio cezario pjūvio operacijos metodo.

Stažuotė Izraelio Haifos miesto ligoninėje

Medikai – už natūralų gimdymą

Mindaugas Balnys teigia, kad visame pasaulyje yra atliekama pakankamai daug cezario pjūvio operacijų, kas medikams kelia susirūpinimą. „Gydytojai labiausiai skatina gimdyves gimdyti natūraliai, nes tai geriausia ir moteriai, ir vaisiui. Santaros klinikose, taip pat kitose ligoninėse yra taikoma strategija sumažinti operacijų skaičių. Būsimoje konferencijoje taip pat bus apie tai diskutuojama“, – atkreipia dėmesį medikas.

Kokiais atvejais rekomenduojama atlikti cezario pjūvį? M. Balnys sako, kad operacija atliekama tada, kai gimdymas natūraliais gimdymo takais kelia pavojų moters, vaisiaus arba jų abiejų sveikatai. Operacijos dažnai atliekamos pakartotinai, kai moteris jau yra gimdžiusi tokiu būdu. Tiesa, jei moteriai buvo atlikta viena operacija, kartais jai leidžiama antrą kartą gimdyti natūraliu būdu. Tokios galimybės nelieka po dviejų atliktų operacijų. Griežtos ribos, nurodančios, kiek iš viso galima atlikti cezario pjūvio operacijų nėra – kartais tai pačiai moteriai atliekamos ir penkios ar net šešios.

„Žinoma, su kiekviena atlikta operacija didėja galimų komplikacijų grėsmė. O ir pats nėštumas yra pavojingesnis“, – įspėja gydytojas.
Natūraliai moteriai nepatariama gimdyti ir esant netaisyklingai vaisiaus padėčiai, taip pat dėl kai kurių moters ligų, tam tikrų vaisiaus ypatumų. Kiekvienas atvejis medikų yra svarstomas individualiai. Dažniau yra atliekamos planinės operacijos, visgi pasitaiko ir skubių operacijų, kai gimdymo metu iškyla pavojus vaisiui ar gimdyvei.

„Tiesa, gana dažnai moterys pačios prašo, kad būtų atlikta operacija ir natūraliai gimdyti nenori. Kol kas Lietuvoje laikomės praktikos neatlikti operacijos pagal moters pageidavimą“, – sako Santaros klinikų gydytojas. Jei nėra operacijai jokio pagrindo, medikai stengiasi įtikinti moterį gimdyti natūraliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)