Pagalba nuotoliniu būdu

Projektą įgyvendina viešoji įstaiga „Aukodeita“ kartu su socialiniais partneriais – Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, Kauno kolegija, Kauno Aukštųjų Šančių bendruomenės centru ir Kauno klinikine ligonine, rašoma pranešime spaudai.

Kaip sakė šios idėjos iniciatorė, Kauno klinikinės ligoninės medicinos psichologė Elena Mogilevec, projekto tikslas – įdiegtoje IT socialinėje erdvėje vykdyti priklausomybių prevenciją, sudarant naują galimybę nemokamai komunikuoti specialistams ir visiems asmenims, kuriems reikalinga psichosocialinė pagalba, neišeinant iš namų dėl ligų, neįgalumo ar kitų priežasčių.

„Visa informacija yra laisvai prieinama bei lengvai suprantama. Prisijungimas prie platformos yra saugus, užtikrinantis anonimiškumą“, – tvirtino E. Mogilevec.

Daug įvairios informacijos

Interaktyvią platformą su specializuota programine įranga sudaro interaktyvūs alkoholio vartojimo įsivertinimo metodai ir pagalbos sau įrankiai, naujienos, įvairūs straipsniai.

Viena pagrindinių platformos funkcijų – S.O.S savitarpio pagalbos grupių bei kvalifikuotų specialistų forumas. Jame žmonės galės anonimiškai dalytis savo patirtimi, išgyvenimais, užduoti jiems rūpimus klausimus, į kuriuos atsakys ir suteiks grįžtamąjį ryšį kvalifikuoti specialistai (psichologai, priklausomybių konsultantai, socialinio darbo ir visuomenės sveikatos specialistai, gyvensenos medicinos specialistai, gydytojai).

„Mūsų platforma adaptuota remiantis Suomijoje sėkmingai veikiančiu priklausomybių valdymo modeliu, kurio pagrindas – sukurtas tvarus veiksmingos priklausomybių prevencijos modelis vietos lygmenyje: „paslaugos šalia žmogaus“ ir „paslauga eina pas žmogų“ principų įgyvendinimas“, – kalbėjo psichologė.

Priklausomi žmonės dažni ligoninių pacientai

„Dirbdama Kauno klinikinėje ligoninėje konsultuoju daug žmonių, kurie čia atsiduria su įvairių ligų simptomais, bet išsamesni medicininiai fiziologiniai tyrimai iš tiesų nerodo jokio fizinio negalavimo.

Paaiškėja, kad simptomai pasireiškia kaip šalutinis įvairių priklausomybių poveikis. Tačiau išėjus iš ligoninės šie žmonės dažniausiai lieka be pagalbos. Dėl to ir kilo idėja suburti socialinių partnerių komandą, pasitelkiant internetą“, – pasakojo psichologė.

Pasak E.Mogilevec, ypač trūksta įstaigų, vykdančių prevenciją priklausomybės ligų srityje, kuriose būtų teikiama kompleksinė psichosocialinė pagalba kenčiantiems nuo įvairių priklausomybių asmenims bei jų šeimos nariams. Todėl Kauno klinikinėje ligoninėje dirbantys gydytojai specialistai, bendradarbiaudami su specializuotomis sveikatos priežiūros įstaigomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis savarankiškai sprendžia ne tik pacientų bet ir jų šeimos narių psichosocialines problemas.

Šiuo metu Lietuvoje suteikiama galimybė gauti nemokamą antialkoholio medikamentinę terapiją. Tačiau, dažnai šia paslauga pasinaudoję asmenys susiduria su atkryčio problema, nes nėra galimybės užtikrinti ilgalaikę pagalbą.

Tęstinis gydymas priklausomybės ligų centruose yra mokamas, todėl nemaža dalis asmenų, net ir turėdami motyvaciją gydytis, negali tuo pasinaudoti. Sukurtas virtualios pagalbos modelis padėtų motyvuoti nuo psichoaktyviųjų medžiagų priklausomus žmones gauti tęstines medicinines, socialines ir psichologines paslaugas bei užtikrintų šių asmenų tęstinį reintegracijos paslaugų teikimą.

Iniciatyva įgyvendinama aktyviai bendradarbiaujant su LSMU Sveikatos psichologijos katedra. Šio padalinio mokslininkai padeda spręsti metodologinius projekto įgyvendinimo klausimus, konsultuoja priklausomybių psichologijos ir prevencijos klausimais.
Šis projektas yra atvira erdvė padalinyje ugdomų būsimųjų psichologų ir gyvensenos medicinos specialistų praktinių įgūdžių tobulinimui.

Platformos prieiga internete www.aukodeita.esy.es

Galimybė bendrauti ir gyvai

Projektą inicijavusi viešoji įstaiga „Aukodeita“ teikia ir gyvą nemokamą, anonimišką pagalbą priklausomiems žmonėms bei jų šeimoms. Įstaiga, dalyvaudama LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotoje nacionalinėje socialinio saugumo kampanijoje „Už saugią Lietuvą“, bendradarbiaudama su daugiau kaip 30 metų veikiančia tarptautine „Secular Organizations for Sobriety“ (Los Angeles, USA) organizacija bei palaikydama priklausomų asmenų iniciatyvą, vykdo pirmąjį Lietuvoje judėjimą „S.O.S – Padėkime sau“ (angl. Save Our Selves ), kurio tikslas savitarpio pagalbos princip, padėti žmonėms kenčiantiems nuo priklausomybių. Tai alternatyvus sveikimo metodas tiems priklausomiems žmonėms, kurie jaučia diskomfortą nuo religinio plačiai paplitusios 12 žingsnių programos turinio.

Antra vertus, ji neprieštarauja ir nekonkuruoja nė su viena sveikimo programa priklausomybių srityje. Grupės terapiniuose užsiėmimuose dalyvauja psichologai ir priklausomybių konsultantai.
Dviejų valandų trukmės nemokami S.O.S – Padėkime sau grupės užsiėmimai vyksta nuolat kiekvieną antradienį 18 val. Kaune, Kaišiadorių g. 20, VšĮ „Aukodeita“ patalpose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)