Mėta yra notrelinių šeimos augalų gentis, kuriai priklauso kelios dešimtys augalų, įskaitant pipirmėtę ir šaltmėtę.

Mėta yra vienas iš daugiausia antioksidacinių savybių turinčių maisto produktų. Žinodami, kaip naudoti prieskonines žoleles ir tokius prieskonius kaip mėta, galite sumažinti suvartojamos druskos kiekį.

Mėtos turi daug naudos sveikatai.

Alergijos: mėtose yra antioksidanto ir priešuždegiminio junginio, vadinamo rozmarinine rūgštimi. Mokslininkai tyrinėjo jos veiksmingumą palengvinant sezoninės alergijos simptomus ir nustatė, kad mėtos gali būti daug žadanti, natūrali gydymo priemonė, rašo medicalnewstoday.com.

Maitinimas krūtimi: maitinimas krūtimi teikia daug naudos tiek kūdikiui, tiek motinai, tačiau jis gali sukelti skausmą ir pažeisti spenelius. 2008 metų balandį leidinyje „International Breastfeeding Journal“ pasirodžiusi studija teigė, kad pirmą kartą kūdikio susilaukusias ir krūtimi maitinančias motinas mėtų vanduo gali apsaugoti nuo spenelių sutrūkinėjimo ir skausmo.

Peršalimo ligos: mėtose yra mentolio, natūralaus aromatinio dekongestanto, kuris padeda pašalinti gleives. Be to, mentolis turi šaldomąjį poveikį ir padeda numalšinti gerklės skausmą, ypač kai vartojamas kartu su arbata.

Virškinimas ir dujos: mėtos yra raminantis ir skausmą malšinantis augalas, kuris tūkstančius metų yra naudojamas nuo virškinimo sutrikimų. Manoma, kad mėtos padidina tulžies sekreciją ir suaktyvina tulžies veiklą, kuri paspartina ir palengvina virškinimą (taip pat padeda išsaugoti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje). Taip pat manoma, kad mėtos mažina skausmą ir diskomfortą, kurį kelia dujos ir pilvo pūtimas. Įprasta naminė priemonė nuo dujų kaupimosi yra mėtų arbata.

Dirgliosios žarnyno sindromas (DŽS): Pipirmėčių aliejus gali tapti saugia ir veiksminga gydymo priemone nuo pilvo skausmų ir diskomforto, siejamo su DŽS. Tokiam gydymui labiausiai tinka plėvele dengtos pipirmėčių aliejaus kapsulės, kurios neištirpsta skrandyje ir nesukelia rėmens.

Per vieną dvigubą klinikinį tyrimą su placebo grupe paaiškėjo, kad 75 proc. pacientų, kurie keturias savaites du kartus per dieną vartojo dengtas pipirmėčių aliejaus kapsules, DŽS simptomai sumažėjo mažiausiai 50 proc. (palyginus su nežymiais pokyčiais placebą vartojusioje grupėje).

Skrandžio opos: Vienas tyrimas su gyvūnais parodė, kad mentolis padėjo apsaugoti skrandžio gleivinę nuo neigiamo indometacino ir etanolio poveikio. Tai reiškia, kad mentolis potencialiai gali apsaugoti nuo skrandžio opų, kurias sukelia piktnaudžiavimas alkoholiu ir nuolatinis medikamentų nuo skausmo vartojimas.

Skausmo malšinimas: mokslininkai nustatė, kad paviršiniai pipirmėčių ekstrakto kompresai žmonėms sumažina skausmo slenkstį. Pavyzdžiui, braziliškų mėtų (Hyptis crenata) arbata skausmą malšina tiek pat veiksmingai, kaip ir sintetinis, aspirino stiliaus vaistas indometacinas.

Oda: mėtos, vartojamos topiškai aliejaus, tepalo ar losjono pavidalu, vėsina ir ramina odą, kurią sugėlė vabzdžiai, išbėrė ar ištiko kitos reakcijos.

Burnos sveikata: mėtos yra natūrali antibakterinė priemonė ir burnos gaiviklis.

Mėta mityboje

Mėta yra puikus augalas, tinkantis paskatinti patiekalus ar gėrimus per daug nedidint bendro kalorijų kiekio ar suvartojamo cukraus ir druskos kiekio. Geriausia naudoti šviežios mėtos lapelius ir ruošiant maistą jų įdėti pačioje ruošimo pabaigoje, kad išliktų delikatus skonis ir tekstūra bei ryškus kvapas.

Jeigu perkate šviežios mėtos, rinkitės šviesius lapelius be dėmelių. Mėtas laikykite šaldytuve sandariame maišelyje ne ilgiau nei savaitę.

Patiems užsiauginti mėtų visai nesunku: jų galima pasisėti nedideliame indelyje ir auginti tiesiog ant palangės saulėtoje vietoje. O sode augančios mėtos atbaido skruzdėles ir muses.

Pjaustydami mėtas, naudokite aštrų peilį ir pjaustykite švelniai. Naudodami atšipusį peilį ar per smulkiai pjaustydami sugadinsite mėtas ir prarasite didelę dalį skonio, kuris liks ant pjaustymo lentelės.

Mėtomis pagardinti patiekalus itin mėgsta Artimųjų Rytų gyventojai. Jomis jie gardina avieną, sriubas ir salotas.

Be to, mėtos yra puikus pasirinkimas ir pagardinti vandenį, prie šio derinio idealiai tinka ir šviežias agurkas. Kepant šokoladinius sausainius, mėtos taip pat suteiks subtilaus skonio. Na ir, žinoma, ką jau bekalbėti apie mėtų arbatą, kurią geriame nuo pat vaikystės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)