Prie kreipimosi prisideda ir pasirašyti peticiją kviečia Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas prof. Liutauras Labanauskas, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė, Lietuvos jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas, Seimo nariai gydytojai Aurelijus Veryga, Asta Kubilienė, Irena Degutienė, Darius Kaminskas, Raimundas Martinėlis, Laimutė Matkevičienė, Antanas Vinkus.

Pasak peticijos autorių, plačiai nuskamba atvejai, kai pacientai kenčia ne tik nuo ligos, bet ir patiria gydymo sukeltą žalą.

Siekiančiam gauti kompensaciją nukentėjusiajam tenka investuoti į ilgai trunkantį bylinėjimąsi, gydytojai neturi galimybių analizuoti nesėkmių, dalytis patirtimi, šalinti sistemos trūkumus - griaunamas pasitikėjimas gydytojo ir paciento santykiais.

Tokios situacijos mažina pacientų tikėjimą, kad įvykus nepageidaujamam įvykiui įmanoma gauti sąžiningą kompensaciją, didina baudžiamųjų tyrimų prieš medikus skaičių ir iš vidaus griauna gydymo sėkmės pagrindus, nes priešina medikus su pacientais, augina nepasitikėjimą tiek sveikatos apsaugos sistema, tiek ir valstybe.

Artėjant Medicinos darbuotojų dienai, kuri minima balandžio 27-ąją, medikai, pacientų atstovai ir sveikatos politikai nori atkreipti visuomenės bei politikų dėmesį į būtinus pokyčius, įgyvendinant pacientų teisę į žalos sveikatai atlyginimą.

Lietuvos gydytojų bendruomenė jau 15-us metus akcentuoja žalos pacientų sveikatai atlyginimo sistemos ydas.

Gydytojai pabrėžia, kad pacientai turi turėti teisę į žalos sveikatai atlyginimą - tereikia įgyvendinti efektyvų Žalos atlyginimo be kaltės modelį. Jis leistų žalą sveikatai kompensuoti greitai ir be papildomų investicijų į šios teisės įgyvendinimą, o medikams būtų sudarytos sąlygos be baimės ir įtampos pripažinti retas, bet medicinoje neišvengiamas nesėkmes, dalytis patirtimi su kolegomis, užkertant kelią nepageidaujamų įvykių pasikartojimui, kurti šių atvejų registrus, tobulinti gydymo procesus ir gerinti paslaugų kokybę visuomenei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)