Situacijos individualios

Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos prezidentė dr. Diana Ramašauskaitė sako, kad situacijų gali būti labai įvairių.

„Tai priklauso ir nuo pačios moters ir naujagimio būklės. Griežtų reglamentavimų, kiek turėtų praeiti laiko, nėra. Mažiausiai ligoninėje po gimdymo reikėtų praleisti 6 valandas. O po to – labai individualiai, – sako dr. D. Ramašauskaitė. – Jei mama gerai jaučiasi ir ji nenori ligoninėje pasilikti, nenori atlikti jokių atrankos tyrimų naujagimiui, skiepų jokių nenori, tai ji gali vykti namo ir po 6 valandų.“

Diana Ramašauskaitė

Gydytoja sako, kad tokiu atveju, mama dėl atrankos tyrimų ir skiepų turėtų kreiptis į pirminės sveikatos priežiūros gydymo įstaigą – į savo šeimos gydytoją.

Dr. D. Ramašauskaitė patvirtino, nors Kembridžo kunigaikštienė K. Middleton visą pasaulį nustebino iš ligoninės išvykusi praėjus 7 valandoms po gimdymo, tai visiškai normalu. Tą patį sako ir Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas.

„Labai svarbu naujagimio ir pagimdžiusios moters būklė bei rizika vėlyvosioms komplikacijoms. Jei moteris pagimdė po pilnų 37 nėštumo savaičių natūraliais gimdymo takais bei jos ir naujagimio būklės geros, komplikacijų rizika maža ir moteris jaučiasi gerai, naujagimis pradėjo žįsti iš krūties, tikrai galima galvoti apie vykimą į namus, – sakė prof. M.Kliučinskas.

– Svarbu, kad šeima suprastų, pasiryžtų bei turėtų galimybes minėtiems patikrinimams ir skiepams naujagimį atvežti į gydymo įstaigą. Taigi, visiškai realu, kad moteris po gimdymo gali išvykti į namus ir po 7 valandų.“

Lietuvoje gimdyvės ligoninėje užsibūna

„Lietuvoje vis dėlto moteris ligoninėje dažniausiai pasilieka dvi pilnas paras, kad nuo pirmo žindymo būtų praėjusios 48 valandos – ne mažiau, tada galima paimti tyrimus naujagimiui nuo visuotinių ligų tikrinimo. Jei viskas gerai, atliekami atrankiniai tyrimai, skiepai ir tada mama gali važiuoti į namus, – sakė dr. D. Ramašauskaitė. – Po Cezario pjūvio operacijos paprastai praeina 2-3 paros, priklausomai nuo mamos savijautos.“

Tą patį pasakojo ir prof. M. Kliučinskas.

„Tačiau jokiu būdu tai nėra absoliuti taisyklė. Yra atvejų, kai moterys, esant gerai jos ir naujagimio būklei, į namus išsiruošia praėjus vos kelioms valandoms po gimdymo. Dažniau taip elgiasi jau ne pirmą kartą gimdžiusios, turinčios žinių ir patirtį moterys, – pasakojo Kauno klinikų gydytojas.

– Lietuvoje, kaip ir daugelyje šalių, kur nėra puikiai išvystytos pagimdžiusių moterų ir naujagimių ambulatorinės priežiūros sistemos, ligoninėje, per pirmas 48-72 val. po gimdymo, siekiama atlikti visuotinius tikrinimus naujagimiams, juos paskiepyti ir įsitikinti, kad moteriai nėra didelės rizikos komplikacijoms. Dėl tokios tvarkos, Lietuvoje daugiau nei 96 proc. naujagimių atliekami visuotiniai tikrinimai dėl įgimtų medžiagų apykaitos ligų (fenilketonurijos, įgimtos hipotirozės, antiksčių hiperplazijos ir galaktozemijos), atliekami akių dugno raudonojo reflekso, klausos ir dėl kritinių įgimtų širdies ydų tyrimai.“

Per šį laikotarpį, gavus tėvų sutikimą, naujagimiai pirmą kartą paskiepijami nuo tuberkuliozės ir hepatito B. Kodėl negalima viso to atlikti per pirmas kelias valandas po gimimo? „Dėl įgimtų medžiagų apykaitos ligų rekomenduojama naujagimį tirti praėjus 48 val. nuo pirmojo maitinimo“, – sakė gydytojas prof. M. Kliučinskas.

Mindaugas Kliučinskas

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės dr. D. Ramašauskaitės, Lietuvoje nėra pakankamai lėšų ir specialistų, kad neseniai gimdžiusią moterį būtų galima anksti išleisti iš ligoninės.

„Pas mus nėra pakankamai lėšų ir specialistų, kurie anksti išvykus moteriai iš ligoninės, ją lankytų namuose. Specialistai ankstyvame laikotarpyje turėtų atvykti patarti, skiepus ir atrankinius tyrimus atlikti namuose, todėl tos dvi paros ir susidaro, – sakė gydytoja. – Mūsų sveikatos sistemoje šiuo metu yra optimaliausias sprendimas, kad būtų tiek moteriai, tiek jos šeimai.“

Galimos komplikacijos

Pasak gydytojo prof. M. Kliučinsko, ankstyvuoju pogimdyminiu laikotarpiu laikomos 24 valandos po gimdymo. Per šį laikotarpį yra didžiausia tikimybė moters pogimdyminėms komplikacijos bei naujagimio būklės pasikeitimams.

„Dažniausios po gimdymo komplikacijos moterims – tai kraujavimas, infekcija, žindymo ir krūtų problemos, šlapinimosi bei tuštinimosi sutrikimai ir kt., – sakė gydytojas. – Todėl kiekvienu atveju apie išvykimo laiką į namus, net ir turint puikiai išvystytą ambulatorinę pagimdžiusių moterų bei naujagimių priežiūros sistemą, reikėtų spręsti individualiai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)