„Pažyma galioja 1 metus nuo išdavimo datos. Tą pačią pažymą galima pristatyti ne tik į stovyklą , bet ir į mokyklą, vaikų lankomus būrelius ir užklasines veiklas“, – teigia Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Natalja Ališkevičienė. Todėl taupant laiką vaiko sveikatą galima patikrinti jau dabar, o rudenį nereiks laukti eilėse, rašoma pranešime spaudai.

Kas tikrinama vaikų profilaktinio tikrinimo metu?

Antakalnio poliklinikos gydytoja rezidentė Greta Kreivėnaitė teigia, jog tikrinimai atliekami priklausomai nuo amžiaus tarpsnio. Vaiko profilaktinio patikrinimo procedūros schema yra reglamentuota LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Vaikų sveikatą prižiūri šeimos gydytojo ir gydytojų specialistų (oftalmologo, otolaringologo, vaikų ligų gydytojo, odontologo) komanda. Kiekvieno apsilankymo metu įvertintama sveikatos būklė, psichomotorinė raida, fizinė būklė pagal atitinkamą ūgio ir svorio kitimo diagramą, Kūdikiams matuojama ir galvos apimtis. Įvertinami kvėpavimo takai ir širdies veikla, tikrinamas regėjimas. Gydytojas odontologas įvertina dantų ir žandikaulių būklė. Jei reikia, pagal indikacijas nukreipiama ir kitiems reikalingiems specialistams.

Atitinkamose amžiaus grupėse, tam tikru periodiškumu atliekami laboratoriniai tyrimai - bendras šlapimo tyrimas ir bendras kraujo tyrimas. Pamatuojamas arterinis kraujo spaudimas, užrašoma elektrokardiograma. Prieš pradedant ugdymo įstaigų lankymą atliekamas išmatų tyrimas, tikrinama dėl helmintų buvimo. Atliekamas tuberkulino mėginys.

„Labai svarbu ne tik nustatyti ligas, bet kalbėti apie jų profilaktiką, todėl vizitų metu tėvai informuojami apie vaikų fizinio aktyvumo gaires, prevencinės programas, racionalią mityba, bei gyvenimo ir sveikatai naudingų įpročių principus“,- pasakoja gydytoja rezidentė Greta Kreivėnaitė.

Vaikų sveikatos tikrinimai padeda nustatyti net ir genetinius sutrikimus

„Profilaktinio patikrinimo metu svarbu ne tik vertinti gyvybinius rodiklius , tėvų skundus, tačiau nepamiršti ir per ilgametę darbo praktiką įgyjamo “šeštojo jausmo”“- , sako gydytoja Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja N. Ališkevičienė, prisiminusi atvejį, kai prieš dešimtmetį jokių skundų ir akivaizdžių nuokrypių nuo objektyvių rodiklių neturėjusiam, bet profilaktiniuose patikrinimuose sekamam kūdikiui buvo nustatytas genetinis sutrikimas.
Taip pat gydytojai nurodo, jog patikrinimu metu tenka nustatyti sunkias įgimtas širdies ydas, kurios vėliau koreguojamos chirurginiu gydymu.

Vaikų skiepai – pagal patvirtintą kalendorių

„Kiekvieno vizito metu tėvams primenamos imunoprofilaktikos nuostatos, o pagal patvirtiną kalendorių atliekama vakcinacija. Vaikai skiepijami nuo TBC; hepatito B; kokliušo, difterijos ir stabligės; B tipo H.influenzae infekcijos; poliomielito; pneumokokinės infekcijos; tymų, epideminio parotito ir raudonukės; ŽPV infekcijos. Taip pat nuo gripo, esant rizikos grupėje. Skiepijami tik sveiki kūdikiai ir vaikai“, – žiniomis dalinasi šeimos gydytoja N.Ališkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją