Jerome'ui Hamonui praėjusiais metais buvo pašalintas pirmą kartą persodintas veidas, kai dėl peršalimo pradėjus gydymą nesuderinamais antibiotikais, pasireiškė atmetimo ženklai, rašo bbc.com.

43 metų vyras du mėnesius be veido pragulėjo vienoje Paryžiaus ligoninėje. Tuo metu jam buvo ieškomas tinkamas donoras.

„Pirmąjį veidą mano organizmas priėmė iš karto. Šį kartą buvo tas pats“, - sakė jis.

J. Hamonas serga I tipo neurofibromatoze – genetine liga, kuri sukelia smarkiai veidą darkančius auglius.

Plastinė veido operacija

Pirmoji veido transplantacija, atlikta 2010 metais, buvo sėkminga, bet 2015 metais jis susirgo paprasta peršalimo liga ir pradėjo vartoti antibiotikus. Tačiau šie vaistai buvo nesuderinami su imunitetą slopinančiu gydymu, kuris jam buvo skirtas, kad organizmas netamestų persodintų audinių.

Pirmieji atmetimo ženklai pasireiškė 2016 metais ir pernai lapkritį jam teko pašalinti persodintą ir nekrozės pažeistą veidą.

J. Hamonas be veido turėjo gyventi Georgeso – Pompidou ligoninėje Paryžiuje. Jis negalėjo matyti, kalbėti ar girdėti. Tai truko iki sausio mėnesio, kai buvo rastas donoras ir jam buvo atlikta antra veido persodinimo operacija.

Kad būtų užkirstas kelias tolesniam atmetimui, J. Hamonui, kurį Prancūzijos žiniasklaida praminė „žmogumi su trimis veidais“, prieš operaciją buvo skirtas specialus gydymas, išvalęs jo kraują.

Kol kas jo naujasis veidas yra glotnus ir nejudantis – jo kaukolė, oda ir veido bruožai dar nėra visiškai susijungę. Tačiau jis pozityviai vertina savo gijimą.

„Jei organizmas nebūtų priėmęs naujo veido, būtų siaubinga. Tai tapatybės klausimas... Tačiau štai kaip viskas atrodo. Viskas gerai, tai aš“, - iš ligoninės, kurioje tebesveiksta, sakė jis.

„Man yra 43 metai, o donoras buvo 22-ejų, taigi man vėl 22 metai“, - juokavo jis.

Daug valandų trukusiai operacijai vadovavo rankų bei veido transplantacijų specialistas, profesorius Laurent'as Lantieri, kuris prieš aštuonerius metus J. Hamonui darė ir pirmąją operaciją.

„Šiandien mes žinome, kad veidą persodinti galima ir antrą kartą. Tai nebėra tyrimų sritis“, - teigė jis laikraščiui „Le Parisien“.

Jerome'as Hamonas

Anesteziologas Bernard'as Cholley pridūrė: „Netekti veido ir tuomet nežinia kiek laukti hipotetinės transplantacijos – šito iki šiol dar niekam neteko patirti. Žaviuosi paciento, kuris sugebėjo ištverti tokį išbandymą, drąsa“.

Pirmoji veido persodinimo operacija buvo atlikta 2005 metais Šiaurės Prancūzijoje. Nuo to karto visame pasaulyje buvo atlikta apie 40 veido transplantacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)