Kreipimąsi dėl ULAC direktoriaus atleidimo iniciavo pilietinės visuomenės organizacijos „Jauna Banga“ ir „Resetas“ bei Lietuvos psichoaktyvių medžiagų vartotojų iniciatyvinė grupė. Jų tikslas – ginti ir saugoti pažeidžiamų asmenų grupių žmogaus teises, vykdyti ŽIV ir AIDS prevenciją. Tokį organizacijų prašymą lėmė balandžio mėnesį pasirodę diskriminuojamojo ir stigmatizuojamojo pobūdžio S. Čaplinsko pasisakymai tam tikrų socialinių grupių atžvilgiu.

Kreipimąsi palaikė net 19 visuomeninių organizacijų, tarp kurių – žmogaus ir pacientų teises ginančios organizacijos: Žmogaus teisių organizacijų koalicija, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Lietuvos žmogaus teisių centras, Lygių galimybių plėtros centras, asociacijos „Kraujas“ ir „Demetra“, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ir kitos.

Kreipimosi iniciatoriai pabrėžia, kad „nuomonės formuotojai, tokie kaip S. Čaplinskas, privalo prisiimti atsakomybę už nuomonės formavimą narkotikų ir kitų medžiagų priklausomybės klausimais“. Konstatuodami, kad „tokio lygio pareigūnai turėtų taisyti netinkamą kitų asmenų kalbą ir susilaikyti nuo bet kokio tolimesnio klaidingų įsitikinimų skatinimo ir (ar) demonstravimo“, kreipimosi iniciatoriai teigia, kad asmuo, kurio pažiūros į socialinės atskirties grupes yra neigiamas, negali tinkamai eiti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus pareigų, kurių esmė ir tikslas yra pagalba šioms asmenų grupėms.

Konstatuodami, kad per 29 S. Čaplinsko, kaip ULAC vadovo (anksčiau – AIDS centro) darbo metus, Lietuva išliko šalimi, kasmet patenkančia tarp didžiausius naujų ŽIV atvejų skaičius turinčių valstybių, kreipimosi autoriai mano, kad „S. Čaplinsko požiūris į pacientus galimai ir yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių ŽIV epidemijos augimą ir augantį jaunų Lietuvos piliečių mirštamumą“.

Kreipimosi pabaigoje teigiama, kad pilietinės visuomenės organizacijos nemato galimybės S. Čaplinskui toliau eiti pareigų, nes „stigmatizuojamojo pobūdžio pasisakymų vaidmens nesuprantantis svarbias pareigas užimantis pareigūnas verčia abejoti visa Lietuvoje įgyvendinama ŽIV infekcijos prevencija ir šios prevencijos veiksmingumu“, kuris ir taip yra abejotinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)