Dantų siūlas – papildoma priemonė ar būtinybė?

„Mano patarimas – būtinai naudoti tarpdančių siūlą arba tarpdančių šepetėlį, nes tarpdančiai yra vieta, kur daugiausiai ir labiausiai kaupiasi bakterijos. Jos ten dauginasi, nes tai puiki vieta, ten šilta, drėgna“, – aiškina gydytoja.

Jos teigimu, eiti miegoti neišsivalius tarpdančių siūlu ar specialiu šepetėliu – tas pats, kaip eiti miegoti iš vis nevalius dantų. Dėl šios priežasties odontologijos gydytoja R. Zykutė siūlo padaryti sau paslaugą ir pamėginti paversti burnos higienos priežiūrą įpročiu. Anot jos, tam užtektų 21 dienos.

„Per tiek laiko susiformuoja tiek žalingas, tiek naudingas įprotis. Po 21-os dienos susiformuoja sąlyginis refleksas ir jums nereikia patiems galvoti ir prisiminti. Natūraliai susiformavus įpročiui jūsų pasąmonė apie tai primins“, – teigia gydytoja.

Rūta Zykutė

Odontologijos gydytoja teigia, kad lankydamasi Skandinavijos šalyje pastebėjo, kad mažais pirščiukais dantis tarpdančių siūlu išsivalo ir visai maži vaikai – nors tai atrodo sudėtinga, vaikams, kaip ir suaugusiems, tereikia išugdyti tam tikrą įprotį reguliariai atlikti tokį veiksmą. Tai užkirstų kelią kitoms odontologinėms problemoms.

Visa dantų priežiūros rutina, remiantis gydytojos patarimais, turėtų apimti dantų valymą šepetėliu po 2-3 minutes bent du kartus per dieną ir dantų valymą tarpdančių siūlu arba specialiu tarpdančių šepetėliu.

Kodėl valantis dantis atsiranda kraujo?

Valydamiesi dantis arba tarpdančius galime patys pastebėti, kad padidėjo dantenų jautrumas ir turime kokių nors odontologinių problemų, jeigu tarp seilių atsiranda ir kraujo. Daugeliu atvejų kraujas neabejotinai reiškia, kad kažką dėl burnos higienos darome ne taip arba turime rimtų odontologinių problemų. Pasak gydytojos R. Zykutės, kraujuojančios dantenos yra pirmas signalas apsilankyti pas odontologą. Ji sutinka, kad tai gali būti susiję ir su netaisyklingu tarpdančių siūlo naudojimu.

„Galbūt jūsų metodika netinkama, gal įdrėskėte danteną, gal netinkamai naudojate, nes siūlą reikia įsistatyti į tarpdantį ir „apkabinti“ juo dantį. Apkabinus dantį valyti, tada pasukti į kitą dantį ir toliau valyti. Bet pastebėjau, kad dažniausiai priežastis rimtesnė.

Greičiausiai jau susiformavę dantų akmenys, kas yra mineralizuotos dantų bakterijos. Akmuo – tai bakterija, kuri mineralizuojasi prie danties ir sukelia dantenos uždegimą, nes spaudžia danteną. Dantenai „nepatinka“ būti spaudžiama prie danties, tuomet ji paburksta, padidėja kraujagyslių pralaidumas ir ji pradeda spausti kaulą, o kaulas pradeda tirpti. Atsiradus kraujagyslių pralaidumui (kai pradeda kraujuoti dantenos) bakterijos patenka ir į kraują, kuris su visa srove keliauja po mūsų organizmą“, – aiškina gydytoja.

Remiantis gydytojos paaiškinimu, būtent dėl išvardintų pasekmių kraujuojančios dantenos turėtų būti laikomos įspėjamuoju signalu žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Ji atkreipia dėmesį, kad kol burnoje yra infekcija, ligoniai sunkiau gyja arba net negali iki galo pasveikti.

Dantenų kraujavimui malšinti skirta pasta problemos neišspręs

Odontologė R. Zykutė akreipia dėmesį ir į dažnai reklamuojamas specialias dantų pastas, kurios turėtų padėti sustabdyti dantenų kraujavimą. Jos teigimu, pastos pašalina tik plika akimi matomą problemos simptomą. Norint sustabdyti dantenų kraujavimą ji vis tiek rekomenduoja kreiptis į specialistus.

„Ką ta pasta padaro? Sutraukia kraujagysles – mažina jų pralaidumą. Tada atrodo, kad lyg ir dantenos kraujuoja mažiau, bet tai yra tik simptomas. Jūs sumažinate simptomą, bet priežasties nepašalinate. Tai ne gydymas, o savęs apgaudinėjimas“, – teigia R. Zykutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)