Kaip rašo „BBC News“, nuolatinę partnerę turintis JK gyventojas užsikrėtė vaistams atsparia infekcija anksčiau šiais metais turėdamas seksualinių santykių su moterimi iš Pietryčių Azijos.

Pacientui skirtas įprastinis gydymas antibiotikais – azitromicino ir ceftriaksono kombinacija, kuri, remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro pateikiamais duomenimis, vertinama kaip efektyvi priemonė nekomplikuotiems gonorėjos atvejams gydyti, rašo iflscience.com.

Vis tik toks gydymas nedavė pageidaujamų rezultatų. Remiantis Anglijos visuomenės sveikatos tarnybos, Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro bei Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, šis atvejis pirmasis, kai superbakterija demonstruoja tokio didelio masto atsparumą šiam gydymo metodui.

Tikimasi, kad dar vienas antibiotikų kursas padės ligą įveikti, tačiau jei gydymas ir vėl nebus sėkmingas, iš esmės nebeliks kitų variantų. Laimei, kaip rašo „The Evening Standard“, atlikus tyrimus šio vyro nuolatinei partnerei liga nenustatyta. Vis tik nerimaujama dėl galimai egzistuojančių kitų šio vyro lytinių partnerių, su kuriomis jis galėjo pasidalinti šia ne itin malonia dovana.

Gonorėja – tai bakterinė infekcija, perduodama nesaugių vaginalinių, oralinių ar analinių santykių metu arba dalinantis sekso žaislais. Į dažniausiai pasireiškiančių simptomų sąrašą patenka neįprasto atspalvio išskyros, skausmingas šlapinimasis ar kraujavimas tarp mėnesinių. Vis tik kas dešimtam vyrui ir apie pusei moterų nepasireiškia visiškai jokių gonorėjos simptomų. Ilgainiui moterims ši lytiniu keliu plintanti liga gali sukelti dubens srities uždegimą ir netgi baigtis nevaisingumu. Paprastai gonorėja gydoma taikant antibiotikų kursą, bet taip vadinamoji supergonorėja sveikatos priežiūros specialistams ima kelti vis didesnį nerimą.

Panašu, kad šią ligą sukeliančios Neisseria gonorrhoeae bakterijos laikui bėgant tampa atsparios antibiotikams, o tai, anot PSO specialistų, yra pakankamai svarbi priežastis jas vertinti kaip prioritetinį patogeną, kuriam įveikti būtina imtis naujų antibiotikų kūrimo, dėti pastangas visuomenės sveikatos švietimo ir prevencijos tikslams įgyvendinti. Kaip teigia PSO atstovai, šis supergonorėjos atvejis – tai tik dalis visą pasaulį apimančios atsparumo antibiotikams problemos, kuri specialistų įvardijama kaip viena didžiausių šios planetos gyventojų sveikatai, maisto saugumui ir vystymuisi kylančių grėsmių. Tikėtina, kad tai tėra vienas iš didesnio mikrobų atsparumo paveikslo aspektų, susijusių su daugybe infekcijų, kurias sukelia ne tik bakterijos, bet ir virusai, grybeliai bei parazitai.

Taigi šis JK gyventojo atvejis, kai buvo diagnozuota rekordiškai gydymui atspari supergonorėja, iš tikrųjų yra nerimą kelianti tendencija, nepasiduodanti šiuo metu taikomiems prevencijos ir gydymo metodams. Vienas iš galimų problemos sprendimo būdų – nustoti pernelyg aktyviai antibiotikus naudoti sveikatos priežiūros bei žemės ūkio srityse ir skirti reikšmingų investicijų naujiems tyrimams vykdyti. Tarpasmeninių santykių lygmeniu siunčiama žinutė yra labiau nei aiški ir vienareikšmiška: jei naudosite prezervatyvą, supergonorėja neužsikrėsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)