Vienai prancūzei ir jos šeimos nariams, praėjus kelioms valandoms po suvalgytos sriubos iš kartoko moliūgo, pasireiškė apsinuodijimo maistu simptomai – pykinimas, vėmimas ir viduriavimas. Maždaug po savaitės moteriai išslinko daug plaukų, tiesa, jos artimiesiems taip nenutiko.

Antroji moteris pradėjo stipriai vemti praėjus maždaug valandai po to, kai suvalgė kartaus moliūgo, kitiems to paties patiekalo valgiusiems šeimos nariams jokių nemalonių simptomų nepasireiškė. Praėjo beveik trys savaitės, ir moteriai išslinko daug plaukų nuo galvos, taip pat pažastų ir gaktos srityje.

Kartus moliūgas

Pasirodo, dalis moliūginių šeimai priklausančių augalų – moliūgai, melionai, cukinijos ir agurkai – gali natūraliai kaupti toksinus kukurbitacinus. Šios toksinės cheminės medžiagos ne tik suteikia kartumo, bet ir toksiškai veikia žmogaus organizmo ląsteles.

Dažniausiai minėti moliūginių šeimos atstovai užauga nekartūs, bet kartais – nuo kryžminiu būdu vabzdžių pernešamų žiedadulkių, augalams augant laukinėje aplinkoje – jie gali sukaupti savyje didelį kiekį toksinų ir pasidaryti labai kartūs.

Bėda ta, kad karčios daržovės išvaizda nesiskiria nuo nekarčios, neparagavus skirtumo neįmanoma pastebėti.

Toksinio moliūgo sindromas

Medicinos literatūroje yra aprašyti gana reti apsinuodijimo moliūgais atvejai – suvalgiusiems karčių moliūgų, cukinijų ar kitų karčių moliūginių šeimos daržovių žmonės pasireikšdavo apsinuodijimo maistu simptomai.

Tiesa, dermatologo iš Paryžiaus daktaro Philippe‘o Assouly‘o teigimu, iki šiol nebuvo žinoma atvejų, kad suvalgius karčių moliūgų išslinktų plaukai. Dermatologas įtaria, kad toksinė medžiaga moliūge veikia plaukų folikulus panašiai kaip kai kurie chemoterapijos vaistai, nuo kurių laikinai išslenka plaukai.

Tai pirmas atvejis, kai nuo toksinų kukurbitacinų pastebėtas plaukų slinkimas, teigė Oregono apsinuodijimų centro Portlande vedėjas, toksikologas Zane‘as Horowitzas. Apsinuodijimas kukurbitacinais – labai retas sindromas, šis toksinas nėra nuodugniai ištirtas, pabrėžė jis.

2012 m. į Oregono sveikatos ir mokslo universitetinę ligoninę pateko du pacientai su toksinio moliūgo sindromu – abu valgė moliūgus iš savų daržų. Tada medikai peržiūrėjo duomenis apie apsinuodijimus Oregono ir Vašingtono valstijų apsinuodijimo centruose ir pamatė, kad per 12 metų abiejose valstijose buvo 17 apsinuodijimo moliūgais atvejų.

Šių metų sausį leidinyje „Journal of Clinical Toxicology“ buvo spausdinama apžvalga, kurioje rašoma, kad vienas apsinuodijimų centras Prancūzijoje pranešė, kad 2012–2016 m. užfiksuoti net 350 apsinuodijimų moliūgais atvejų. 56 proc. tų atvejų apsinuodyta parduotuvėse pirktais moliūgais, 26 proc. atvejų – savuose daržuose augintomis daržovėmis.

Moliūgų mėgėjai turėtų įsidėmėti – jei pajutote, kad moliūgas kartus, jokiu būdu nebevalgykite, įspėjo Z. Horowitzas. Viena tikrai aišku – nuo didelio toksino kiekio daržovės stipriai apkarsta, o kuo didesnis toksinų kiekis, tuo stipresni simptomai, pabrėžė jis.

Vienai iš prancūzių, kurioms buvo išslinkę plaukai, sriubos valgiusiai moteriai po incidento praėjus dviem mėnesiams, plaukai paaugo beveik 2 cm. Antrai prancūzei po pusmečio plaukai daugumoje galvos vietų buvo ataugę ir beveik 6 cm ilgio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)