Renkamės ne tuos šepetėlius?

Daug metų dirbdama odontologijos srityje R. Zykutė pastebi, kad turėdami didelį dantų šepetėlių pasirinkimą, net nežinome, kad tai dažnai tėra dantų valymą apsunkinantis marketingo srities sprendimas. Pasak jos, geriausias valymo įrankis yra kitoks, daug paprastesnis – tai vieno danties šepetėlis.

Pati gydytoja keliolika metų naudoja tik vieno danties šepetėlį ir pataria tai daryti savo pacientams, nes būtent dėl tokio dantų valymo metodo ji daugelį metų neturi odontologinių problemų. Gydytoja sako, kad įprastas dantų šepetėlis visai nėra būtinas, tačiau nesiūlo jo ir išmesti – juo galima paskirstyti dantų pastą.

„Tikrai neužtrunka ilgiau laiko. Didesnius dantis galite valyti rotaciniu būdu. Galite prieiti net prie tų nepasiekiamų vietų, prie kurių tikrai sunku „prieiti“. <...> Jei turite labai prabangų ar brangų elektrinį šepetėlį, jūs jį tikrai turėkite, neišmeskite ir naudokite dantims sutepti pasta. <...> Kai jis atliks šią savo funkciją, padėkite jį ir paimkite vieno danties šepetėlį“, – teigia odontologė.

R. Zykutės teigimu, su įprastu dideliu šepetėliu neįmanoma taip švariai valyti, o vieno danties šepetėlis tinka net ant rankų pirštų suskaičiuojamą dantukų kiekį turintiems vaikams.

Paklausta, kodėl iki šiol mažai kas žino apie tokio burnos higienos įrankio praktiškumą, gydytoja primena, kad reklamos dažnai „nėra suinteresuotos“ kad dantys būtų sveiki, labiau, kad šie gestų ir atsirastų didesnis poreikis burnos higienos produktams. Deja, būtent reklamos nesirūpinantiems sveikata dažnai yra pagrindinis informacijos šaltinis apie burnos higieną.

Rūta Zykutė

„Jūs visą laiką ieškosite pagalbos, reikės priemonių, jūs taisysitės, vėl pirksite ir iš to rato niekada neišeisite. Mano pasiūlymas ir patarimas – ne turėti šitą šepetuką, o juo naudotis. <...> Čia kaip su batais – jūs juk batų į eilę nesusistatote ir nešluojate visų su šepečiu – valote po vieną“, – sako gydytoja.

Praktiniai patarimai

R. Zykutės teigimu, nereikėtų manyti, kad blogą dantų būklę paveldime, anksčiau žmonės tiesiog turėjo daug mažiau informacijos apie dantų priežiūrą, todėl daugybė vyresnio amžiaus žmonių turi odontologinių problemų, atsiradusių daug anksčiau.

Anot gydytojos, mokytis, kaip valyti dantis, reikia nuo pat mažų dienų. Net prižiūrint pieninius vaikų dantukus, kurie anksčiau ar vėliau iškris, reikalinga, kad vaikas ne tik pats juos išvalytų du kartus per dieną – tėvai turėtų padėti vaikui, užtikrinti, jog visi dantukai tikrai švarūs. Remiantis jos pasakojimu, Skandinavijos šalyse tėvams, kurie nepasirūpina vaikų burnos higiena, gresia net baudos.

Tiesioginės transliacijos metu gydytoja pateikė ir daugiau praktinių patarimų apie dantų priežiūrą. Pirmiausiai, kad ir kokį dantų šepetėlį pasirinksite, jį keisti reikia ne rečiau nei kas tris mėnesius. Taip pat reikėtų turėti omenyje, kad jei vonios kambarys ir tualetas yra toje pačioje erdvėje ir tualeto dangtį paliekate pakeltą, jame esančios bakterijos pasklinda lašeliniu būdu. Dėl šios priežasties reikėtų dantų šepetėlį laikyti spintelėje, atokiau.

Yra tokių atvejų, kai valytis dažniau nei du kartus yra būtina, bet sveikus dantis užtenka valytis ryte ir vakare bent po 2-3 minutes. Išsivalius dantis vakare jokių užkandžių kramtyti po to nereikėtų, pasak gydytojos, taip yra todėl, kad žmogui miegant seilių kiekis labai sumažėja, todėl dantys neapsivalo savaime. R. Zykutės teigimu, jei išsyk pabudę išsivalote dantis, rekomenduojama pakartoti šią procedūrą ir suvalgius pusryčius.

Nors dažniausiai kalbame apie dantų valymą, gydytoja primena, kad didžiausia bakterijų santalka yra tarp jų. Dėl šios priežasties primygtinai rekomenduoja naudoti tarpdančių siūlą. Neišvalius tarpdančiuose esančių bakterijų šios paplinta po visą burną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)