Vyriausybė pritarė

Trečiadienį ministrų kabinetas pritarė Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimo projektui. Šis jau perduodamas Seimui, kuriam pritarus gimdymai namuose bus įteisinti.

Iki šiol ši sritis nebuvo aiškiai reglamentuota ir norintieji kūdikio susilaukti namuose, skatindavo „neteisėtą veiklą“.

Įstatymo pakeitimo projekte numatoma suteikti slaugytojams ir akušeriams daugiau funkcijų bei atsakomybės, kad jie galėtų priimti gimdymus namuose.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad svarbiausias uždavinys – numatyti visas įmanomas priemones, kurios leistų užtikrinti naujagimių ir gimdyvių saugumą, kai yra apsisprendžiama gimdyti namuose.

„Tai labai svarbu, nes žmonės gimdo namuose. Tokia yra realybė. Tai yra jų pasirinkimo teisė. To negalima ignoruoti, todėl valstybė turi aiškiai nustatyti taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti saugumą. Tad jau netrukus bus galima užtikrinti kokybiškas paslaugas visoms mamoms, nusprendusioms vaikelio susilaukti sau artimoje aplinkoje – namuose“, – sako ministras A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Pasak SAM Slaugos koordinavimo skyriaus vedėjos, laikinai vykdančios kanclerio funkcijas, Odetos Vitkūnienės, šiuo metu galiojanti tvarka užkerta kelią priimti gimdymus namuose. Pavyzdžiui, šiuo metu bendrosios praktikos akušeriai dar negali savarankiškai teikti pacientams medikamentinės pagalbos, o turi nedelsdami gabenti juos į gydymo įstaigas. Tačiau norint suteikti reikiamas paslaugas gimdyvėms, būtina įgalinti medikus teikti ir tokią pagalbą.

„Šiame projekte numatyta, kad akušeriai galėtų teikti medikamentinę pagalbą, jeigu gimdyvei iškiltų pavojus. Jeigu nėštumas bus nerizikingas, akušeriai galės jį priimti namuose, o taip pat skirti ir išrašyti reikiamus vaistus“, – sako O. Vitkūnienė.

Svarbu žinoti, kad namuose galės būti priimami ne visi gimdymai, o pirmiausia tie, kurie nėra rizikingi, – informuoja SAM. Siekiant apsaugoti būsimas mamas ir jų vaikus, tais atvejais, kai nėštumas turės rizikos faktorių, jis turės būti priimamas gydymo įstaigose.

Gimdyti namuose – gera mintis ar ne?

Gimdymams namuose pritaria Lietuvos akušerių ir ginekologų prezidentė prof. Diana Ramašauskaitė.

„Man atrodo, (Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pataisos – DELFI) yra gerai, nes vis tiek poreikis yra, mes negalime užsimerkti ir vaizduoti, kad pas mus tokių gimdymų išvis nėra. Jie vyksta ir tos moterys, kurios nori gimdyti namuose, turėtų gimdyti saugiai, nes dabar jos gimdo, bet jas turbūt dabar prižiūri ne tie specialistai, kurie turėtų prižiūrėti. Neaišku, ar jie turi specialų pasiruošimą ir t. t., – sakė prof. D. Ramašauskaitė.

– Vis dėlto nereikėtų maišyti – klausimai apie gimdymą namuose labiau turėtų būti adresuojami ne gydytojams akušeriams-ginekologams, bet akušeriams, nes namuose gimdytų tik mažos rizikos nėščiosios, kurias namuose galėtų prižiūrėti ne gydytojai, o akušeriai.“

Diana Ramašauskaitė

Pasak gydytojos, gimdyti namuose galėtų tik tos moteris, kurių nėštumas nebuvo komplikuotas ir gydytojai nustatė, jog gimdymo metu kilti rizikoms tikimybė maža.

„Toms, kurioms yra maža nėštumo rizika ir numatomas normalus gimdymas, yra labai maža tikimybė kilti komplikacijoms gimdymo metu. Manoma, kad tokias gimdyves gali prižiūrėti akušeriai, joms gydytojo priežiūra nebūtina, – sakė prof. D. Ramašauskaitė. – Kai prižiūri tik akušeris, gimdyvė jaučia glaudesnį bendradarbiavimą, jai sudaromos sąlygos, panašios į namų. Kur tai vyktų – ar ligoninėje sudarytose namų sąlygose, ar gimdyvės namuose, bet tai turi vykti saugioje aplinkoje, dalyvaujant akušeriams.“

Vis dėlto už gimdymą namuose pasisako ne visi.

„Pastaruoju metu vis dažniau moterys kovoja už teisę gimdyti namie. Bet kur kas dažniau medikams tenka prabilti apie tai, kuo baigiasi tokia drąsa, – rašoma pernai išleistoje gydytojo dr. Arūno Liubšio knygoje „Naujagimių gydytojo užrašai“.

– Esu įsitikinęs, kad nelaime pasibaigęs gimdymas namuose prilygsta netyčinei žmogžudystei. Sepsis, kūno atšalimas, sutrikęs kvėpavimas, gimdymo trauma – dėl tokių sunkių sveikatos sutrikimų naujagimis patenka į gydytojų rankas.“

Knygoje gydytojas rašo, jog kartais jų pastangos išgelbėti mažylio gyvybę baigiasi skaudžiu pralaimėjimu. Ar dėl to kalti vien medikai? – klausia gydytojas.

„Aš noriu jaustis kaip namie, – toks dažniausiai būna būsimos gimdyvės pageidavimas. – Noriu, kad greta manęs būtų mylintis vyras, o ne pikti baltais chalatais vilkintys medikai.“ Liūdna, kai tėvų nuomonė pagrįsta vien egoizmu ir savo interesų paisymu, – rašoma A. Liubšio knygoje.

– Esame gelbėję naujagimį, kurio tėvai, žinodami apie gresiantį priešlaikinį gimdymą, nepaisė medikų įspėjimo. Jie vis tiek apsisprendė gimdyti namuose. Jie buvo įsitikinę, įkalbėję save, kad viskas bus gerai.“

Gydytoja akušerė-ginekologė sako, jog gimdymą namuose būtina reglamentuoti, mat poreikis yra. Vis dėlto, pasak prof. D. Ramašauskaitės, norinčiųjų skaičius gimdyti namuose neturėtų smarkiai išaugti.

„Turbūt nesusidarys nei vienas procentas visų Lietuvoje gimdančių moterų, bet, manau, šį klausimą mes turime spręsti, – sakė gydytoja.

– Yra tokių akušerių, kurios norėtų prižiūrėti gimdyves namuose. Jei jos norėtų prižiūrėti, tai (priėmus įstatymo pataisas – DELFI) galėtų tą legaliai ir saugiai daryti. Tik vis tiek, gimdymas namuose turėtų vykti esant tam tikromis sąlygomis: kad tai būtų maža nėštumo rizika, numatomas normalus gimdymas, kad būtų sudarytos sąlygos esant komplikacijoms greitai moterį transportuoti į ligoninę, kur ji gautų pakankamą pagalbą.“

Lietuvos gimdymo namuose ir kai kuriuose gimdymo skyriuose jau yra panašios sąlygos į namų: palatos, kur gimdo moterys, primena įprastą kambarį, o įvykus komplikacijoms, netoliese – paruošta įranga, budi padėti pasirengę gydytojai.

„Bet jei moteris nori gimdyti savo namuose, vis tiek turėtų būti tam tikros sąlygos, kad, pavyzdžiui, kam nors atsitikus, ji per tam tikrą laiką atsidurtų ligoninėje. Visas mechanizmas turėtų būti gerai apgalvotas, kad būtų saugu abiem pusėms“, – yra įsitikinusi gydytoja prof. D. Ramašauskaitė.

Mina teismų slenkstį

Gimdyti namuose nedraudžiama, bet, anot teismo, visa sveikatinimo veikla licencijuojama, todėl licencijuotos veiklos laikytinos uždraustomis – nurodoma LNK Žinių reportaže.

Medikės Jurgita Švedienė ir Dalia Jakaitė daugelį metų padėjo šeimoms, kurios panoro gimdyti ne ligoninėje, o savo namuose.

„Jei padeda medikas, vadinasi, jis eina į teismą, taip, kaip aš“, – LNK Žinioms sakė D. Jakaitė.

Ši byla pasiekė Aukščiausiąjį teismą, žemesnis teismas abi moteris yra nuteisęs, o jų neva padarytas nusikaltimas teisiškai įvardijamas kaip neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Jau dabar siūlymas įteisinti gimdymus namuose teikiamas Seimui, kur bus sprendžiama, ar pritarti įstatymo pataisoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)