O sveika subalansuota mityba, kai vartojama šių smegenims sveikų produktų, leis išlaikyti gerą atmintį ir koncentraciją, skelbia BBC.

1. Visadaliai grūdai

Tokie grūdai gali padėti pagerinti koncentraciją ir dėmesį. Kaip ir visam mūsų kūnui, smegenims reikia energijos. Gebėjimas susikoncentruoti priklauso nuo tinkamo ir nuolatinio energijos tiekimo: smegenys turi gauti gliukozės. O visadaliai grūdai su mažu glikeminiu indeksu yra puikus energijos šaltinis, nes gliukozė į kraujotaką patenka lėtai ir leidžia jums būti energingais visą dieną. Verta rinktis rudos spalvos grūdus, duoną, ryžius ir makaronus.

2. Žuvų taukai

Mūsų organizmas negali pasigaminti nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, todėl jų reikia gauti su maistu. Efektyviausios yra omega-3 riebiosios rūgštys, kurių galime gauti valgydami žuvies. Geri augaliniai riebiųjų rūgščių šaltiniai – linų sėmenys, sojų pupelės, moliūgų sėklos, graikiniai riešutai ir jų aliejai. Šie riebalai yra svarbūs siekiant palaikyti gerą smegenų funkciją, širdies, sąnarių veiklą ir užtikrinti bendrą gerą savijautą.

Pagrindiniai nepakeičiamųjų riebalų rūgščių šaltiniai yra lašiša, upėtakis, skumbrė, žalia ir rūkyta silkė bei sardinės.

O jeigu esate vegetaras (-ė) arba veganas (-ė), papildykite savo mitybą nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, vartodami linų sėmenų arba čija sėklų. Arba rinkitės augalinius maisto papildus.

3. Šilauogės

Šilauogės gali pagerinti trumpalaikę atmintį. Jungtinėse Valstijose veikiančio Tuftso universiteto mokslininkų surinkti duomenys rodo, kad šilauogės padeda gerinti trumpalaikę atmintį ar atitolinti jos degeneraciją. Anot mokslininkų, naudingi yra ir tamsiai raudoni ar violetiniai vaisiai ir daržovės, kuriuose yra daug antocianino.

4. Pomidorai

Pomidorai gali padėti užkirsti kelią laisvųjų radikalų atnešamai žalai. Turima nemažai duomenų, kad pomidoruose esantis likopenas (galingas antioksidantas) gali apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, juntamos vystantis silpnaprotystei ir ypač Alzhaimerio ligai.

5. Kiaušiniai

Kiaušiniai gali apsaugoti nuo smegenų traukimosi. Tam tikri B grupės vitaminai – B6, B12 ir folio rūgštis – padeda kraujotakoje sumažinti homocisteinu vadinamos medžiagos kiekį. Padidėjęs šios medžiagos lygis didina insulto, kognityvinės veiklos pablogėjimo ir Alzhaimerio ligos riziką. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo vyresnio amžiaus pacientai su nedidelio laipsnio kognityvinės veiklos pablogėjimu, parodė, kad po dvejų metų, per kuriuos jiems buvo duodama didelių dozių B6, B12 vitaminų ir folio rūgšties, gerokai sumažėjo smegenų susitraukimo lygis, lyginant su grupe, kuriai buvo duodama placebo. B grupės vitaminų gausu kiaušiniuose, vištienoje, žuvyje ir žaliose lapinėse daržovėse.

6. Juodieji serbentai

Juodieji serbentai gali sumažinti nerimą ir stresą. Jau ilgą laiką žinoma, kad vitaminas C yra itin svarbus protinei veiklai. Moksliniai tyrimai rodo, kad šio vitamino trūkumas didina su smegenų degeneracija susijusių ligų, įskaitant silpnaprotystę ir Alzhaimerio ligą, riziką. Be to, keli įdomūs tyrimai parodė, kad vitaminas C mažina nerimą ir stresą.

Vienas iš geriausių vitamino C šaltinių yra juodieji serbentai. Taip pat jo gausu paprikose, citrusiniuose vaisiuose bei brokoliuose.

7. Moliūgų sėklos

Moliūgų sėklos gali padėti pagerinti atmintį ir nuotaiką. Jose yra daugiau cinko nei kitose sėklose, o cinkas yra itin svarbus siekiant gerinti atmintį ir stiprinti kognityvinius įgūdžius. Be to, šiose sėklose yra daug su stresu kovoti padedančio magnio, B grupės vitaminų ir triptofano, kuris yra geros nuotaikos hormono serotonino prekursorius.

8. Brokoliai

Brokoliai gerina protinius gebėjimus. Brokoliai yra puikus vitamino K šaltinis. Šis vitaminas gerina kognityvinę funkciją ir protinius gebėjimus. Mokslininkai yra nustatę, kad brokoliuose yra gausu junginių, vadinamų gliukozinolatų, kurie lėtina neuromediatoriaus acetilcholino irimą. Šis neuromediatorius yra reikalingas tinkamai centrinės nervų sistemos ir smegenų veiklai ir gerai atminčiai.

9. Šalavijas

Šalavijas gali padėti pagerinti atmintį ir koncentraciją. Nors dauguma mokslinių tyrimų kalba apie eterinio šalavijų aliejaus naudą, taip pat verta savo mitybą papildyti šviežiu šalaviju. Ruošdami maistą, šalavijo įdėkite baigdami gaminti – taip išsaugosite jame esančias naudingąsias medžiagas.

10. Riešutai

Riešutai gali padėti apsaugoti sveiką smegenų veiklą. Amerikos epidemiologijos žurnale paskelbto mokslinio tyrimo išvadose sakoma, kad pakankamas vitamino E kiekis užkerta kelia kognityvinei degeneracijai. Riešutai yra puikus vitamino E šaltinis. Šio vitamino taip pat gausu žaliose lapinėse daržovėse, šparaguose, alyvuogėse, sėklose, kiaušiniuose, ruduosiuose ryžiuose ir visadaliuose grūduose.

Mokslininkai taip pat ragina nepamiršti, kad gerą smegenų veiklą užtikrina ne tik sveika mityba, bet ir fizinis aktyvumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)