Dažniau apsinuodijama tokiais gyvulinės kilmės produktais kaip mėsos patiekalai, tunai, jūrų gėrybės, minkštieji sūriai, kiaušiniai, pieno gaminiai, majonezas. Neretai – ir žalialapėmis daržovėmis. Skrandžio veikla taip pat gali sutrikti, jei maistas, kurį valgėte, buvo per riebus ar prisivalgėte per daug labai skirtingų produktų, perdozavote alkoholinių gėrimų, rašoma BENU vaistinės žurnale „Laikas sau“.

Svarbu žinoti ir tai, jog skrandžio sutrikimus gali sukelti ir bakterijos bei virusai, kartu su maistu patekę į mūsų organizmą. Pavyzdžiui, pirmuosius rotaviruso simptomus galima klaidingai palaikyti apsinuodijimu.

Infekcinės ligos, kurias sukelia kartu su maistu patekę mikroorganizmai, ima reikštis ne iš karto, bet po tam tikro laiko, dažniausiai po kelių valandų ar net dienų. Kitaip nei apsinuodijus maistu, kai pirmuosius negalavimus galite pajusti jau po pusvalandžio.

Apsinuodijus dažniausiai pasireiškia šie simptomai:

  • pykinimas;
  • vėmimas;
  • viduriavimas;
  • pilvo skausmai;
  • karščiavimas;
  • dingsta apetitas.

Kaip elgtis apsinuodijus?

Paprastas apsinuodijimas sugedusiu, netinkamu maistu ar gėrimu nėra pavojingas sveikatai, išgyti galima ir savarankiškai. Tačiau svarbu žinoti, kad...

1. Pykinimo nepatariama slopinti medikamentais. Jeigu darosi bloga, skrandis tarsi sustojo, vėmimą patartina net sukelti dirbtinai. Taip pat galima išgerti vidurius laisvinančių vaistų, kad į organizmą iš virškinamojo trakto nespėtų patekti toksinių medžiagų.

2. Būtina gerti daug skysčių, nes vemiant ar viduriuojant daug jų netenkama, sutrikdoma elektrolitų pusiausvyra. Gerkite mineralinį vandenį, silpną juodąją arba vaistažolių (ramunėlių, medetkų, šalavijų, pelynų, kmynų) arbatą.

3. Rekomenduojama kas valandą išgerti po valgomąjį šaukštą tirpalo, kurį sudaro 1 l vandens, 20 g cukraus, 3,5 g druskos ir 2,5 g sodos. Taip pat namų vaistinėlėje verta visuomet turėti specialių elektrolitų pusiausvyrą atkuriančių preparatų, parduodamų vaistinėje.

Vis dėlto netekus daug skysčių, smarkiai karščiuojant, be perstojo vemiat, viduriuojat, išmatose atsiradus gleivių (ar netgi kraujo), būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Šie požymiai dažnai rodo rimtą infekcinį apsinuodijimą.

Ši taisyklė taip pat galioja ir tais atvejais, kai įtariate, jog suvartojote nuodingų sezoninių produktų (grybų, uogų), stipriai apsinuodijote alkoholiu ar kitomis toksinėmis medžiagomis. Nedelsti ir kviesti medikus reikia, ir jei sergančiajam prasidėjo traukuliai, jis neteko sąmonės, patiria regėjimo ar širdies ritmo sutrikimų.

Gydymosi laikotarpis

Paprastas apsinuodijimas įprastai trunka apie dvi dienas, o trečiąją simptomai palengvėja. Tiesa, jei palengvėjimas pajuntamas anksčiau, pirmąsias dienas vis dėlto rekomenduojama valgyti ir gerti itin saikingai.

Patartina rinktis lengvai virškinamą maistą, negardintą prieskoniais – vandenyje virtą ryžių ar avižų košę, vištienos sultinį, virtą vištieną, o vaisių, daržovių ar kitų daug skaidulų turinčių maisto produktų vartoti tik tuomet, kai virškinimo sistema bus visiškai susitvarkiusi.

Jei apsinuodijama sunkiau, šiuo laikotarpiu gali prireikti ir medikamentinio gydymo, kurį paskirs gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)