Įtakos turi hormonų pusiausvyra

Grybeline makšties infekcija (pienlige) bent vieną kartą per gyvenimą serga apie 70 proc. moterų. Kauno klinikų gydytoja akušerė-ginekologė, profesorė Rūta Nadišauskienė teigia, kad makšties grybelinė infekcija – makšties mikroekologijos sutrikimas.

„Mūsų organizme mikroorganizmų yra nepalyginamai daugiau nei mūsų kūno ląstelių. Makštis nėra sterili – joje gyvena daugybė įvairių bakterijų“, – aiškina medikė. Kai bakterijų tarpusavio pusiausvyra sutrinka, kai kurių iš jų stipriai padaugėja. Toks normalios makšties mikrofloros pusiausvyros sutrikimas ir vadinamas bakteriniu disbalansu.

Pasak R. Nadišauskienės, kol mikroorganizmų pusiausvyra yra normali, jokie nemalonūs simptomai nepasireiškia, tačiau mūsų organizmą veikia įvairūs tiek vidiniai veiksniai (menstruacijos, nėštumas, menopauzė...), tiek ir išoriniai (naudojamos higienos priemonės, dėvima apranga, prausimosi įpročiai, skalbimo priemonės). Nuo jų priklauso ir makšties mikroorganizmų pusiausvyra. Žinome, kad kasdien keičiasi moters hormonų pusiausvyra. Ji kinta ir skirtingais moters reprodukcinio amžiaus tarpsniais, o tai turi įtakos ir makštyje tuo metu esančiai mikroflorai. Hormonų pusiausvyra vienokia yra prieš menstruacijas, kitokia – po jų ar nėštumo metu.

Kada reikia papildomų tyrimų

Kas vyksta įsivyravus grybelinei infekcijai? „Sutrikus normaliai makšties mikrofloros pusiausvyrai moteris pajunta nemalonius simptomus. Vienas jų – niežėjimas. Taip pat dažnai vargina makšties perštėjimas, atsiranda varškės konsistencijos, rūgštaus kvapo išskyrų“, – simptomus vardija R. Nadišauskienė.

Pasak profesorės, grybelinė infekcija turi savybę kartotis. Viena iš trijų moterų gyvenime bent kartą patyrė, ką reiškia šis negalavimas. Tai gali pasireikšti nėštumo metu ar kitu gyvenimo periodu. Išorinių moters lytinių organų ar makšties gleivinės grybelinis uždegimas, kuris, remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro atliktais tyrimais, gali pasikartoti net kelis kartus metuose. Pajutus nemalonius simptomus reikėtų apsilankyti pas ginekologą, kuris suteiktų visą reikalingą informaciją. Specialistas turėtų paaiškinti, kaip galima ligos išvengti, kas dažniausiai gali sukelti infekciją, kokia yra pirmoji pagalba simptomams sumažinti. Turėdama daugiau informacijos, vėliau moteris pati gali įsivertinti sveikatos būklę bei imtis visų reikalingų priemonių. Jei negalavimas kaskart atsinaujina ir pirminis paskirtas gydymo būdas nepadeda, reikėtų atlikti papildomus tyrimus bei įvertinti grybelio rūšį (jų gali būti daugiau nei šimtas). Tada bus skiriamas kitas gydymas.

Apatiniai – sintetiniai ar natūralūs?

Moterys dažnai pačios sau kenkia besistengdamos laikytis švaros. „Makšties plauti iš viso nereikėtų, – pabrėžia R. Nadišauskienė. – Tai ir yra tas veiksnys, kuris sutrikdo normalią makšties mikroorganizmų pusiausvyrą. Žinoma, išoriškai lytinius organus prausti būtina kasdien.“

Kokias prausimosi priemones geriausia naudoti duše? Vienai moteriai gali tikti įprastas muilas, kitai – dušo želė. Tai labai individualu. Viena iš priežasčių, dėl ko gali atsirasti grybelinė makšties infekcija – netinkamų prausiklių naudojimas. Toms moterims, kurioms infekcija kartojasi, visada patariama rinktis kuo neutralesnes ir natūralesnes prausimosi priemones. Gali tikti paprasčiausias bekvapis muilas.

„Medicinos klinikos 1005” gydytojos akušerės-ginekologės Mildos Mickevičiūtės, teigimu, pienligę gali sukelti ir kasdieniai įklotai bei drėgnos servetėlės. Vienas paprasčiausių būdų sumažinti šios ligos požymius ar išvengti jos pasikartojimo – prevencinė priežiūra.

Patartina atsisakyti kasdien naudojamų kosmetikos ir higienos priemonių, praturtintų kvapais ar dažikliais. Pasak M. Mickevičiūtės, plačiai reklamuojami higieniniai įklotai, drėgnos intymios higienos servetėlės ne tik neapsaugo nuo infekcijos, tačiau skatina grybelio atsiradimą, nes pažeidžiama natūrali makšties mikroflora ir apsauginis sluoksnis. Pienligės atsiradimui įtaką daro taip pat tualetinis popierius (spalvotas ir kvapnus), antibiotikų vartojimas, stipriais kvapikliais praturtintos dušo želės bei losjonai.

Jei dažnai kartojasi negalavimas, reikėtų atkreipti dėmesį ir į apatinius. Toms moterims, kurių nevargina minėtas sutrikimas, nėra didelio skirtumo kokius vilkėti. Yra moterų, kurioms net nuolat vilkint sintetinius apatinius niekada nepasireiškia nemaloni grybelinė infekcija, o yra tokių, kurios turi rinktis išskirtinai natūralių pluoštų audinius.

Gydyti reikia ir partnerį

Pasak M. Mickevičiūtės, dažna ligos pasikartojimo priežastis – lytinių santykių partneris, kuris, kaip ir moteris, turėtų būti gydomas.

„Šiuolaikinėje visuomenėje partnerių kaita – dažnas reiškinys. Tad, jei po lytinių santykių vėl pastebėjote pienligės požymius, greičiausiai, kaltas jūsų partneris. Jis yra šio grybelio „nešiotojas”, kuris grybelinę infekciją grąžina lytiniu santykių metu”, – įspėja M. Mickevičiūtė.

Vyrai jokių požymių dažniausiai nejaučia, tačiau jie gali būti pasikartojančių kandidomikozių priežastimi. Todėl į gydymo procesą reikėtų įtraukti ir savo partnerį.

Ar galima gydytis savarankiškai?

Ar pajutus išvardintus simptomus galima savarankiškai gydytis grybelinę makšties infekciją? „Jei simptomai yra tipiniai šiai infekcijai ir ją jau anksčiau medikas diagnozavo, taip“, – sako R. Nadišauskienė. Pirmiausia reikėtų pasirūpinti tinkama higiena. Taip pat yra veiksmingų žvakučių, vaginalinių tablečių. Jei grybelinė makšties infekcija kartojasi dažnai, šias priemones naudinga turėti namuose. Įsigyti ir prireikus panaudoti galima tas priemones, kurias rekomenduoja moterį gydantis gydytojas ginekologas. Jam paskyrus tinka naudoti ir geriamąsias tabletes, taip pat dezinfekuojančius skysčius. Savarankiškai jų pirkti nederėtų. Svarbiausias gydymo tikslas, pasak profesorės, yra ne išnaikinti grybelius, bet nuslopinti grybelinės infekcijos augimą iki simptomais nepasireiškiančio lygio. Gydymo trukmė – individuali. Vienoms moterims pasiseka pasveikti po vieno vaistų kurso, kitoms tenka gydytis ir iki pusės metų. Kartais makšties grybelis praeina ir savaime – organizmas pats su liga susitvarko.

M. Mickevičiūtė teigia, kad natūralūs, senolių išminties būdai, nėra veiksmingi. Jie gali net pakenkti. Jei nesikreipsite į specialistą, savęs nežalokite – švarinkitės paprastu šiltu vandeniu, ne cheminėmis priemonėmis ar buityje randamais produktais, pavyzdžiui, soda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)