„Daigai nėra žalingi, bet viskas priklauso nuo dozės. Juose yra auksinų, kuriuose – labai daug vitaminų ir fermentų. Auksinai yra priešvėžiniai hormono, o giberilinai kaip tik skatina navikus. Yra studijos*, kuriose rašoma, kad 30 pelių iš 100, mėnesį šertoms želmenimis, atsirado pirminiai navikai“, – pasakojo J. Ruolia.

Fitoterapeutas pasakojo, jog jau anksčiau buvo radęs informacijos, jog daigai skatina navikus gyvulinėse ląstelėse, tačiau, anot jo, daugiau nebuvo rimtesnių studijų.

„Dabar vieni kalba vienaip, kiti kitaip. Daigus pardavinėjantys žmonės apie tai nutyli“, – sako J. Ruolia.

Juozas Ruolia

Kaip sako biologas, daigus žmonės Lietuvoje ypač pradėjo vartoti prieš 10 metų, o dabar pas jį ateina moterų, kurioms, pasak fitoterapeuto, be jokios priežasties atsinaujino vėžys, nors buvo radikaliai pašalintas.

„Moterys pasakojo, kad viską teisingai vartojo, vaistus gėrė, pardavė automobilius, butus. Aš jų klausiau, tai kokius brangius vaistus jos gėrė, kad viską reikėjo parduoti? Sako – vartojau želmenų sultis, po stiklinę tris kartus per dieną. Aš negaliu tylėti ir nieko nesakyti – didelėmis dozėmis daigų ir jų sulčių negalima vartoti, – sakė J. Ruolia.

– Labai patariu daigų nepadauginti, nes šios moterys, apie kurias pasakoju, jau kapuose.“

Pasak onkologo, nežalinga daigų dozė – 2-3 šaukštai per dieną.

J. Ruolia pabrėžia: vėžį galima išpjauti, švitini, džiovinti, veikti chemoterapija, tačiau yra G3 ląstelė, kuri labai sunkiai išnaikinama, lieka organizme ir laukia palankių sąlygų. Daigai gali būti viena iš aplinkybių, kuri skatina navikus ne tik atsinaujinti, bet ir susidaryti naujiems.

Be to, fitoterapeutas pabrėžia, jog vengti reikėtų ir didelės dozės ženšenio.

Daigai

„Europos farmakopėjoje juodu ant balto užrašyta, kad ženšenis skatina vienoje iš vėžio rūšių adenokarcinomoje deguonies pasisavinimą, vadinasi, be reikalo jo nereikia, – sako J. Ruolia. – Negalima bičių pienelio, nes ligoniams, kurie kraujodarai vartojo bičių pienelį, atsinaujino navikai. Bičių duonelė po 1–2 valgomus šaukštus – saugi kraujo pagerinimui.

Išmaniai neparinkus kombinacijos ir neindividualizavus žmogaus tyrimų, su vaistažolėmis galima pridaryti daug žalos. Apie 30 proc. chemoterapijos yra iš vaistažolių, bet, jeigu netinkamai sudarai tas veikliąsias medžiagas, ji aktyvuojasi su kitomis vaistažolėmis, tada žmogui atneši žalą.“

* Giberilino A3 karcinogeninis poveikis Šveicarijos albinosų veislės pelėms. El-Mofty MM, Sakr SA, Rizk AM, Moussa EA. Carcinogenic effect of gibberikklin A3 in Swiss albino mice. Nutr Cancer 1994; 21(2): 183-90.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (294)