DELFI gavo 79 chirurgų iš visos Lietuvos parašus, padėtus po viešu pasireiškimu.

Pareiškime rašoma:

Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, Vilniaus universiteto rektoriui prof. Artūrui Žukauskui, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanui prof. Algirdui Utkui.

VIEŠAS LIETUVOS CHIRURGŲ BENDRUOMENĖS PAREIŠKIMAS

„Nieko, kas žeidžia jus, nedarykite kitam“, – teigia skirtingų kultūrų ir religijų atstovai. Tai pamatinis, visiems tinkantis, etinis principas. Deja, gyvenime dažnai būna kitaip. Š. m. vasario 21 d. įvykiai VUL Santaros klinikose, kai valstybės pareigūnai, lydimi žiniasklaidos, viesulu įsiveržė į bendras ligoninės patalpas, vykdydami tariamą teisingumą, demonstruodami absoliučią demokratijos stoką – pasmerkti žmogų – dar neįrodžius jo kaltės, sugriauti reputaciją, profesinę garbę.

Visi esame skirtingo išsilavinimo, charakterio, pomėgių bei patirčių, todėl ir mūsų vertinimai yra skirtingi. Principai arba nuostatos, kurių nutarėme laikytis, suteikia aiškumo, kaip vienoje ar kitoje situacijoje privalome pasielgti. Vienodų žmonių nėra, nes kiekvienas per gyvenimą eina vadovaudamasis savais principais, savomis nuostatomis, tačiau visi be išimties esame priklausomi nuo aplinkinių nuomonės, kuri dažnai yra neprognozuojama, nenusakoma, nenuspėjama.

Mūsuose galioja keistas visuomenės modelis: arba atsitveriame abejingumo siena, arba be išlygų užmėtome akmenimis... Dramatiškiausia tai, kad nuteisiame be teismo, vykdančio teisingumą.

Lietuvos chirurgų bendruomenė negali tylėti ir skelbia savo požiūrį į galimos korupcijos skandalą Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Su profesoriumi Kęstučiu Strupu esame suvalgę ne vieną pūdą druskos. Mus sieja bendros veiklos ir žmogiškojo gyvenimo dešimtmečiai. Tai aukščiausio lygio profesionalas, kvalifikuotas gydytojas chirurgas, geras, išmanus vadovas, pedagogas, MOKYTOJAS.

Ar įtarimai pasitvirtins – parodys ateitis. Tuo tarpu šias savaites vykdytas puolimas, pasitelkus įvairias priemones, neįrodžius kaltės yra drastiškas, nesąžiningas ir negarbingas. Tai rodo, kad iki šiol neišmokome gyventi demokratijos sąlygomis ir nesame laisvi, nes laisvę suprantame tik kaip besąlygišką, nekvescionuojamą KRITIKĄ, negalvodami apie pasekmes asmeniui, jo šeimai, bendruomenei ir, kas svarbiausia, žmogiškai GARBEI.

Įtarimai – 8 asmenims

DELFI primena – pareigūnai įtaria, kad VUL Santaros klinikų atstovai iš juridinių asmenų reikalavo neteisėto finansinio atlygio dėl laimėtų viešųjų pirkimų, kurių vertė vien per 2017 metus viršijo 2 mln. Eurų, pranešė BNS.

Įtariama, kad Santaros klinikų atstovai nurodydavo bendrovėms, laimėjusioms viešuosius pirkimus, suteikti priverstinę finansinę paramą.

Manoma, kad įmonėms, pažadėjusioms skirti paramą, būdavo sudaromos sąlygos neteisėtai laimėti Santaros klinikų viešuosius pirkimus. Įtariama, kad privačios bendrovės, tarp kurių – ir stambaus kapitalo, laimėjusios viešuosius pirkimus, kyšius, užmaskuotus paramos forma, pervesdavo Santaros klinikoms.

Pareigūnai įtaria, kad dalis paramos buvo naudojama asmeniniams Santaros klinikų atstovų poreikiams tenkinti.

Laikinai sulaikyti buvo Santaros klinikų generalinis direktorius K. Strupas ir Informatikos plėtros centro direktoriui Romualdui Kizlaičiui.

STT atstovas patikino, kad įtarimai susiję su pirkimais ir IT srityje.

K. Strupas laikinai nušalintas nuo įstaigos vadovo pareigų.
Atliekant tyrimą dėl galimos korupcijos, įtarimai iš viso pateikti aštuoniems asmenims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)