Kaip rašė Plungės ir Rietavo krašto laikraštis „Žemaitis“, dėl savo namuose aptikto ligonio išvaizdos pakraupo visko matę medikai, policijos pareigūnai bei socialiniai darbuotojai.

1967 metais gimusio A. E. veidas buvo apiręs, supuvęs ir pajuodęs, tad jis skubiai išgabentas į ligoninę.

Jo 81 metų motinai Z. S. E., kuri, kaip įtariama, taip apleido ir nugydė neįgalų sūnų, iškelta baudžiamoji byla – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, kad žmogus buvo paliktas be pagalbos, kai jo gyvybei grėsė pavojus. Praėjus porai mėnesių, „Žemaitis“ pasidomėjo, kaip toliau klostėsi įvykiai.

Priminsime, kad sausio 17-osios ryte, įtariant, kad neįgaliam A. E. reikalinga pagalba, į Z. S. E. namus nuvyko būrys Šateikių seniūnijos, policijos ir greitosios medicinos pagalbos darbuotojų. Senyva moteris anksčiau socialinių darbuotojų į namus neįsileisdavo, bet tąkart duris atvėrė, nes išsigando grasinimų, kad jos bus išlaužtos. Įėję į vidų ir pamatę, kaip atrodo 51 metų vyriškis, įvairių institucijų atstovai pasijuto lyg siaubo filme: jo veido audiniai buvo nekrozavę, nelikę nosies, lūpų, skruostų, kaulai ir dantys – atviri.

Alksnėniškis iš pradžių išgabentas į Plungės ligoninę, paskui – į Klaipėdą, kur vyrui diagnozuota onkologinė veido odos liga. Iš ten jis grąžintas į Plungę, tačiau motina, kuri nuo 1992 metų buvo oficiali A. E. globėja, gydymo atsisakė ir sūnų išsivežė į namus. Netrukus moteris persigalvojo – sutiko, kad jos sūnus būtų nugabentas į ligoninę ir paguldytas į Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių. Taip ir buvo padaryta.

Plungės rajono savivaldybės administracija, siekdama užkirsti kelią motinos, kuri pati gydė onkologine liga susirgusį sūnų, savivalei, kreipėsi į Plungės apylinkės teismą. Prašyta taikyti laikinąsias apsaugos priemones – kol bus pateiktas pareiškimas teismui, nušalinti Z. S. E. nuo sūnaus globėjos pareigų. Teismas prašymą tenkino – alksnėniškė laikinai neteko globėjos teisių.

Kol galiojo laikinosios apsaugos priemonės, Savivaldybės administracija teismui turėjo pateikti pareiškimą, pagal kurį būtų priimtas sprendimas, iš esmės išsprendžiantis globėjos nušalinimo ir kito globėjo paskyrimo klausimus.

„Mes taip ir padarėme. Pareiškimas teismui pateiktas. Tik sprendimas šiuo klausimu dar nepriimtas. Siekiame, kad neįgaliam vyriškiui būtų nustatyta globa institucijoje – stacionariuose globos namuose. Į namus pas mamą jo tikrai negrąžinsime. Ji globėjos teisių nebeatgaus, nes pačiai pagalba reikalinga“, – sakė Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Genovaitė Vasylienė.

Pasak skyriaus vedėjos, alksnėniškei Z. S. E. norėta teikti lankomosios priežiūros paslaugas – kad bent porą kartų per savaitę pas ją apsilankytų socialinė darbuotoja, kuri pasirūpintų jos sveikata, buitimi, kitais reikalais, tačiau moteris prižiūrėtojų kategoriškai atsisakė.

„Priversti negalime. Kadangi pagalbos nenori, nusprendėme, kad jos ir neteiksime, bet seniūnijos ar Socialinių paslaugos centro darbuotojai nuolat užsuks pažiūrėti, kaip ji laikosi. Žinoma, jei ji įsileis“, – paaiškino G. Vasylienė.

Tą patį minėjo ir Šateikių seniūnas Zigmantas Strumyla: „81 metų senutei paskirta lankomoji priežiūra, bet ji paslaugų atsisako. Jos sūnus kol kas Plungės ligoninėje. Kai baigsis terminas, kiek žinau, jį įkurdins globos namuose.“

Beje, per tą laiką, įtariant kraujo užkrėtimą, alksnėniškis buvo dar kartą nuvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Ten jo būklė stabilizavosi. Gydytojų konsiliumas parengė paciento tolesnio gydymo planą, siūlė atlikti operaciją – jo veidui suteikti žmogiškesnę išvaizdą, tačiau jis operuotis atsisakė.

„Žinau, kad jam buvo siūlomas gydymas, bet jis atsisakė. Matyt, mano, kad tai nieko nebepakeis. Dabar alksnėniškis Plungės ligoninėje, jam tęsiamas palaikomasis gydymas“, – sakė seniūnas Z. Strumyla.