Nuo vasario pradžios Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sudaryta komisija patikrino keliose gydymo įstaigose tiekiamą maitinimą ir, kaip sako SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas, gydymo įstaigų maisto patikrinimo komisijos pirmininkas Almantas Kranauskas, vizitų metu surinkta išties vertingos informacijos.

Almantas Kranauskas

Ja remiantis bus sudaromi reikalavimai, pagal kuriuos gydymo įstaigos privalės tiekti maistą pacientams.

Tokiu pavyzdžiu nori sekti ir ŠMM.

„Šiandien (ketvirtadienį – DELFI) mes susitikę sutarėme, kad panašus maisto tikrinimo formatas bus įgyvendinamas ir darželiuose bei mokyklose. Bendromis jėgomis bandysime įvertinti ir susidaryti vaizdą, koks vis dėlto maitinimas yra ugdymo įstaigose. Atlikę įvertinimą, bendromis jėgomis bandysime rengti siūlymus kaip tą vaikų maitinimą pagerinti“, – sakė A. Veryga.

„Norime, kad vaikams kiekvienoje šeimoje, taip pat ir ugdymo įstaigose galėtumėme suteikti tai, kas geriausia, ugdyti sveikos mitybos pagrindus, – sakė J. Petrauskienė. – Norime, kad maistas vaikams būtų tiekiamas sveikas ir saugus. Manau, kad ši SAM iniciatyva lygiai taip pat aktuali ne tik gydymo įstaigoms, bet ir ugdymo. Svarbu, kad visi žinotume, kokia yra situacija ir kaip galime ją pakeisti, pasitelkę ekspertų pagalbą, išgirsdami rekomendacijas. Manau, tai yra informacija, kuri bus labai reikalinga visiems. Norėtųsi, kad tikrinamų įstaigų geografija būtų plati, ugdymo įstaigos būtų skirtingų tipų – darželiai, bendrojo ugdymo įstaigos, gimnazijos.“

Jurgita Petrauskienė

Šiais mokslo metais 759 darželiuose ugdoma virš 100 tūkst. vaikų, čia jie maistą gauna 3-4 kartus per dieną. Iš 1100 bendrojo ugdymo mokyklų, kuriose mokosi 333 tūkst. mokinių, 983 turi valgyklas.

Maisto tikrinimas ugdymo įstaigose turėtų prasidėti kovo pabaigoje ir planuojama, jog užtruks apie mėnesį. Kaip ir tikrinant gydymo įstaigas, ugdymo įstaigos prieš tikrinimą nebus įspėtos, kad nebūtų specialiai ruošiamasi. Darželių ar mokyklų vadovybė apie patikrinimą bus įspėtos prieš kelias valandas iki vizito.

Ministro A. Verygos teigimu, šios akcijos tikslas – parodyti ligoninių maisto ruošimo ir patiekimo pacientams realybę visuomenei, taip siekiant paskatinti gydymo įstaigas pasitempti ir tai daryti atsakingiau. T. y. veikiama „slapto pirkėjo“ principu, plačiai taikomu versle.

„Šios iniciatyvos imtis paskatino tai, kad pastaruoju metu labai daug sulaukdavome skundų iš pacientų apie gydymo įstaigų maisto kokybę. Jų buvo pilna ir vieša erdvė. Esu įsitikinęs, kad viešumas – geriausias vaistas sprendžiant bet kokias problemas. Dažnai kritikuojamas ligoninių maistas – ne išimtis. Šiandien jau galime dalintis tarpiniais rezultatais, kai aplankyta keliolika gydymo įstaigų, kuriose matyti vaizdai ir situacija – labai skirtingi. Vien tik žinia, kad bet kada gali užsukti nekviesta ekspertų komisija, paskatino įstaigas galvoti, kaip geriau organizuoti maitinimą pacientams“, – sako ministras A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Be to, pasak jo, ši iniciatyva sulaukė ir susidomėjimo. Norą prie jos prisijungti išreiškė ir Lietuvos vyriausiųjų konditerių ir virėjų asociacija, dietologai, sveikos gyvensenos šalininkai. Tai džiugina, nes rodo, kad pasirinkta taktika teisinga, kuomet per visuomenės informavimą yra bandoma spręsti opias problemas.

Mobilios ekspertų komisijos vadovas, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas teigia, kad vertinama ne tik maisto kokybė, bet ir teikiami patarimai, rekomendacijos, kaip pagerinti pacientams tiekiamą maistą, o vėliau bus parengtos ir naujos taisyklės, kuriomis bus siekiama užtikrinti geresnę ir pilnavertišką pacientų mitybą mūsų šalies gydymo įstaigose. Be to, jų bus privaloma laikytis, priešingai nei šiuo metu galiojančių taisyklių, kurios yra rekomendacinio pobūdžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)