Vėl gaivino girtus

Medikų tvirtinimu, naivu manyti, jog prie alkoholio ar tabako priprantama lėčiau nei prie narkotikų. Tas, kuris užsirūko cigaretę, kada nors užtrauks kanapių, tas, kuris paragavo alaus, vėliau gali nebemokėti linksmintis be butelio degtinės. Pasak bendrosios higienos gydytojos Vilijos Pečkauskienės, visi šie svaiginimosi būdai vaikams yra vienodai pavojingi.

Praėjusį savaitgalį Vaikų ligoninės Reanimacijos skyriuje vėl buvo gaivinami padauginę alkoholio paaugliai. Keturiolikmetis tikino girtavęs kieme su draugais. Kas jam vėliau atsitiko ir kaip jis pateko į ligoninę, vaikinas neprisiminė.

Penkiolikmetė, patekusi į ligoninę sekmadienio naktį, neslėpė gėrusi degtinės.

Švenčių dienomis Vaikų ligoninės Reanimacijos skyriaus medikai vos spėja gaivinti girtus bei apkvaitusius paauglius.

Nuperka dėdės

Kai sugriežtėjo alkoholio pardavimo taisyklės, uostamiestyje prie iki vėlumos dirbančių kioskų atsirado tarpininkų. Tai dažniausiai benamiai arba alkoholikai, už butelį alaus ar pakelį cigarečių nuperkantys svaigalų bei rūkalų vaikams. Atlygį už „paslaugą“ tarpininkams moka ne tik vaikai, bet ir kioskų pardavėjai.

1-ojo policijos komisariato nepilnamečių reikalų inspektorė Jelena Dolnikova pasakojo jau keletą savaičių su kolegomis ko ne nakvojanti prie vieno kiosko - tikimasi pagauti vieną seniai sekamą „geradarį“. Paradoksalu, tačiau vaikams alkoholio ir rūkalų neatsisako nupirkti ir padorūs žmonės.

Medikai tikino, kad į Reanimacijos skyrių patekę paaugliai yra dar nepripratę prie alkoholio. Jie apsinuodija ir galima tikėtis, jog greitai tokios pat būsenos patirti nebenorės.

Daug liūdnesnės prognozės laukia tų paauglių, kurie net ir daug išgėrę didžiuojasi nepajutę blogų pojūčių nei tą, nei kitą dieną.

Bando lieknėti

Populiariausi Klaipėdos jaunimo vartojami kvaišalai - amfetaminas ir kanapės.

Amfetaminas ir ekstazis yra tas pats psichotropinio poveikio kvaišalas, sukeliantis jėgų antplūdį. Tai daugelio vakarėlių bei klubų lankytojų palydovas. Narkotikų prekeiviai savo prekę atneša ne tik į pasilinksminimo vietas, bet ir prie namų, parduotuvių ir net į mokyklas. Amfetaminų grupės kvaišalai vartojami uostant, rūkant, intraveniniu būdu.

Viena ekstazio tabletė iš klubuose prekiaujančiųjų rankų kainuoja nuo 8 iki 12 litų.

Neretai tabletės, paženklintos įvairiais linksmais įspaudais, mokinių vartojamos prieš egzaminus. Pastaruoju metu amfetaminą vis dažniau pradeda vartoti liekninimosi madai pasidavusios paauglės, nes neleidžiantis pajusti nuovargį kvaišalas sekina organizmą.


Kanapių rūkytojai siekia pajusti linksmumo iliuziją. Juos nesunku pažinti iš dėmėmis išmušto veido, blausių akių. Bendra parūkiusio „žolės“ vaiko išvaizda primena girtą žmogų.

Suktinė, kurią paprastai drauge surūko keli paaugliai, kainuoja nuo 15 iki 20 litų. Iš pradžių rūkyti žolę paaugliams yra pasipuikavimo būdas, nauja svaiginimosi po cigarečių bei alkoholio patirtis. Kad būtų pigiau, paauglys paima iš perpardavėjo kelias suktines ne tik sau, bet ir draugams. Užsidirbęs kelis litus, jis sau suktinę gauna nemokamai.

Šiemet jauniausias prisirūkęs „žolės“ vaikas buvo vos dešimties metų. Jauniausias intraveninius narkotikus vartojantis paauglys buvo 13 metų.

Dar vienas vaikų būdas svaigintis - alumi arba migdomaisiais vaistais stiprinti narkotikų poveikį. Rusijoje pigiai parduodamų migdomųjų nesunku nusipirkti mūsų turgavietėse.

Ištįsta nosis

Nė vienas paauglys negalvoja tapsiąs alkoholiku ar narkomanu. Vaikai nežino ir, kaip keičiasi jų organizmas nuo žalingo poveikio medžiagų. Jau po kelerių alkoholio vartojimo metų pasikeičia girtaujančiojo veidas. Padidėja nosis, patinsta akių vokai, išsikreipia veido bruožai.

Ne visi vaikai žino, jog rūkydami ne tik kanapes, bet ir paprastas cigaretes jie negrįžtamai sendina savo odą, ant veido atsiranda spuogų, kurie vėliau tampa negyjančiomis žaizdomis. Rūkalių laukia kvėpavimo takų problemos.

Jau po poros dienų po amfetamino pavartojimo žmogų apninka prislėgta nuotaika, nusivylimas ir nepasitikėjimas savimi. Paprasčiausias būdas vėl tapti žvaliam ir geros nuotaikos - praryti dar vieną tabletę. Taip nė neįtariant apie pavojų atsiranda priklausomybė.

Vartojantys bet kurio tipo narkotikus atpažįstami iš tolo. Kvaišalai atpalaiduoja veido mimikos raumenis ir bruožai ištįsta. Nukąra nosis, lūpų kampučiai nusvyra žemyn, skruostai netenka elastingumo ir kabo kaip išsileidę balionai. Net ir nutraukęs narkotikų vartojimą žmogus nebegali panaikinti šių pokyčių.

Mokyklos neįsileidžia

Šiandien apie besisvaiginančius paauglius ir vaikus uostamiestyje bus kalbama iš dviejų aukštų tribūnų. Visuomenės sveikatos centras rengia tradicine tampančią konferenciją apie vaikų svaiginimąsi. Paprastai joje dalyvauja medikai, mokyklų slaugytojai bei pedagogai.

Po pietų savivaldybėje Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos vyresnioji tyrėja Aušra Pietarytė Narkotikų kontrolės komisijai pristatys projektą. Jo tikslas - kalbėti su moksleiviais, jų tėvais bei mokytojais apie narkotikus ir jų žalą.

A.Pietarytė ir anksčiau lankydavosi mokyklose, pasakodavo tėvams apie tai, kuo gali svaigintis jų vaikai. Tačiau dabar šią informaciją ketinama skleisti įvairesniais būdais. Pareigūnė teigė, jog mokyklos ne visada nori įsileisti žmones, skaitančius paskaitas šia tema. Taip siekiama išvengti blogos reputacijos.