Pasak jo, yra patvirtintas specialus planas, kuriame numatyti veiksmai, kaip elgtis kilus paukščių gripo pandemijai. Atskirus planus esą turi pasitvirtinti ir apskritys.

Kaip teigė Ž. Padaiga, į valstybės rezervą perkami antivirusiniai vaistai. Užkrečiamų ligų kontrolės ir profilaktikos centras yra išplatinęs rekomendacijas keliautojams, grįžusiems iš šalių, kuriose yra nustatyta paukščių gripo atvejų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šią savaitę rengia praktines paukščių gripo imitacijos pratybas. Be to, buvo sugriežtinta valstybės sienų kontrolė, siekiant užkirsti kelią nelegaliam gyvų paukščių ir paukštienos produktų įvežimui. Žmonėms, keliaujantiems iš ne ES šalių, draudžiama įsivežti bet kokio gyvūninės kilmės maisto.

VMVT kaupia būtinos įrangos ir dezinfekcinių medžiagų atsargas, taip pat siekia užtikrinti apsaugos priemones žmonėms, kurie, pasireiškus paukščių gripui, turėtų tiesioginį kontaktą su sergančiais ir naikinamais paukščiais.

Kaip jau buvo skelbta, Graikija pirmadienį pranešė, kad šaliai priklausančioje Egėjo jūros Chijo saloje aptiktas vienas kalakutas, užsikrėtęs paukščių gripo virusu. Graikija tapo pirmąja ES valstybe, kurioje nustatytas paukščių gripas.

Antradienį Graikija prevenciniais sumetimais uždraudė paukštienos eksportą iš Chijo salos ir aplink ją esančių teritorijų.

Be to, Rumunijoje ištyrus 12 nugaišusių gulbių paaiškėjo, kad jos buvo užsikrėtusios paukščių gripu, tačiau kol kas neaišku, ar tai buvo mirtinas H5N1 virusas.

Specialistų teigimu, mirtina paukščių gripo epidemija prasidės tuomet, kai liga mutuos į tarp žmonių perduodamos formos virusą.

Mirtinas paukščių gripo virusas H5N1 pirmą kartą užfiksuotas Honkonge 1997 metais. Tada nugaišo ar buvo sunaikinta pusantro milijono paukščių, susirgo 18 žmonių, šeši iš jų mirė.

Po šešerių metų virusas pasirodė Pietų Korėjoje, o pastaruoju metu išplito į Kiniją, Vietnamą, Tailandą, Laosą, Indoneziją. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, virusu keturiose valstybėse užsikrėtė 117 žmonių, 60 asmenų nuo paukščių gripo mirė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją