„Mes per mažai kreipiame dėmesio į mūsų žarnyną. O tai yra vieta, kur iš tikrųjų viskas įvyksta. Žarnyno gleivinės plotas yra 40 kartų didesnis negu žmogaus kūno plotas. Tai yra futbolo aikštės dydžio plotas, ten gyvena 100 tūkstančių milijardų bakterijų“, – pasakojo A. Unikauskas.

Pasak gydytojo, žarnyne yra iki 80 proc. visos žmogaus imuninės sistemos, ten taip pat gaminamos gerosios bakterijos, hormonai, fermentai, B grupės vitaminai.

„Jei neturėsime B grupės vitaminų, neturėsime normaliai funkcionuojančios nervų, imuninės sistemos. Probiotikai taip pat dar yra ir stebėtojai, kurie žiūri, kad kažkur organizme kas nors nevaldomai neaugtų, pavyzdžiui, polipai, kurie paskui gali tapti vėžiniais“, – pasakojo gydytojas.

A. Unikauskas pasakojo: anksčiau buvo manoma, kad laimės hormonas seratoninas pagaminamas smegenyse, pasirodo, kad 90–95 proc. laimės hormono pagaminama žarnyne, todėl, jei norime gerai jaustis, būti linksmi ir laimingi, mūsų žarnynas turi būti sveikas ir jame turi būti pakankamai daug gerųjų bakterijų.

„Ligų yra labai daug, kurių mes galime sulaukti nesurūpindami savo žarnyno turiniu. Neturėsime daug gerųjų bakterijų, mūsų laukia daug ligų arba alerginių reakcijų, – pasakojo gydytojas.

– Tai, ką mes valgome, anksčiau ar vėliau atsiliepia mums patiems ir mūsų smegenims. Iš žarnyno į smegenis eina 90 proc. informacijos ir tik 10 proc. iš smegenų į žarnyną. Žarnynas surenka visą informaciją ir visa tai dar pasiekia smegenyse esantį emocinį centrą.“

Keletas natūralių probiotikų šaltinių: raugintos daržovės (kopūstai, agurkai, burokėliai ir kt.), natūralus jogurtas, kefyras, obuolių actas.

Natūralių probiotikų sąrašas – gan ilgas, daugiau apie tai sužinosite trečiadienį, 18.30 val. LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“?