Vienintelė apsaugos priemonė – prieš keletą metų sukurta vakcina. Santaros klinikų Vaikų ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. Inga Ivaškevičienė taip pat atkreipia dėmesį: siautėjant gripui meningokokinės infekcijos atvejų irgi padaugėja.

Pirmaujame Europoje

„Nėra aišku, kas lemia tokį šios infekcijos paplitimą mūsų šalyje. Pavyzdžiui, Latvijoje per praeitus metus buvo vos keli infekcijos atvejai, kai tuo tarpu Lietuvoje – 81 susirgimas invazine meningokokine infekcija, 11 šių atvejų baigėsi mirtimi“, – sako Santaros klinikų Vaikų ligoninės Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja dr. I. Ivaškevičienė.

Gydytojos teigimu, Europoje tokios išskirtinės šalys yra Lietuva ir Jungtinė Karalystė. Be to, Lietuvoje sergamumas 100 tūkst. gyventojų yra netgi didesnis nei Jungtinėje Karalystėje. Pastarojoje jau kiek anksčiau įdiegtas planinis vaikų skiepijimas nuo meningokokinės infekcijos, nors iki šio žingsnio sergamumo rodikliai Jungtinėje Karalystėje buvo geresni nei Lietuvoje.

Sunku atpažinti pradinius simptomus

Dr. I. Ivaškevičienė atkreipia dėmesį, kad meningokokinė infekcija yra labai pavojinga, klastinga, nelengvai atpažįstama liga.

„Labai sunku nustatyti, kad sergančiam vaikui yra ne kas kita, o kaip tik ši infekcija – susirgimas neturi jokių ypatingų, tik jam būdingų ankstyvų simptomų. Dėl to negalime labai greitai pradėti gydymo. Ir taip yra ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse – tiesiog kol kas nemokame atpažinti ankstyvų šios ligos požymių. Na, o kai jau klinikiniai simptomai aiškiai atpažįstami, neretai būna per vėlu. Todėl vienintelis būdas šios infekcijos išvengti yra skiepai“, – aiškina gydytoja.

Anot gydytojos, labiausiai pažeidžiama didžiausia amžiaus grupė yra kūdikiai ir iki 4–5 metų vaikai. Antroji grupė yra paaugliai ir jauni suaugusieji. Nors esą reikia pastebėti, kad šia infekcija gali sirgti įvairaus amžiaus žmonės. Skirtumas tas, kad, pavyzdžiui, tikimybė šia infekcine liga susirgti 40 metų amžiaus žmogui yra labai maža.

Kūdikių skiepus apmokės valstybė

Pasak Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėjos, vakcina nuo meningokokinės infekcijos Lietuvoje pradėta naudoti maždaug prieš ketverius metus, ir nuo to laiko besiskiepijančiųjų skaičius kasmet labai stipriai didėja. Tai rodo, kad tėvai yra suinteresuoti apsaugoti savo vaikus nuo šios infekcijos ir daro tai savo lėšomis.

Lietuvos Respublikos Sveikatos ministerijos sprendimu šalyje ketinama įdiegti planinį kūdikių skiepijimą nuo meningokokinės infekcijos. Šis skiepas bus pažymėtas kūdikiams skirtų nemokamų planinių skiepų kalendoriuje, o tėvams nebereikės skiepus dengti iš asmeninių lėšų – šias išlaidas apmokės valstybė. Ministro įsakymu naujas skiepų kalendorius jau yra patvirtintas, tačiau dar nėra aišku, kaip sveikatos įstaigos turės įsigyti vakcinų nuo meningokokinės infekcijos.

„Sveikatos apsaugos ministerijos pozicija įtraukti šį skiepą į Nacionalinį skiepų kalendorių atspindi, kad meningokokinės infekcijos Lietuvoje problematika puikiai suprantama ir stengiamasi šios infekcijos riziką sumažinti. Vis dėlto rizika susirgti iš kūdikystės amžiaus išaugusiems vaikams išlieka, ir rizikuoti nenorintys tėvai, priėmę sprendimą, turės už šį skiepą mokėti patys“, – atkreipia dėmesį dr. I. Ivaškevičienė.

Meningokokas ir gripas siautėja kartu

Pasak gydytojos, gripo sezonu meningokokinės infekcijos atvejų paprastai padaugėja. Tačiau susirgimų šia infekcija pasitaiko ištisus metus. Santaros klinikų Vaikų ligoninės duomenimis, 2017 metais nebuvo mėnesio, kad nebūtų fiksuotas bent vienas meningokokinės infekcijos atvejis.

„Vadinasi, kiekvienam nepasiskiepijusiam vaikui geriausias vakcinavimo laikas yra šiandien. Vienintelė sąlyga – kad tas vaikas būtų sveikas, nesirgtų kokia nors ūmia infekcija. Mes, infektologai, visada raginame žmones apsisaugoti nuo ligų, jei tik yra apsaugos būdų. Jei yra vakcina, kodėl turėdami galimybių neturėtume ja pasinaudoti?“ – retoriškai klausia dr. I. Ivaškevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)