Vienam žmogui – 2 eurai

Respublikinės Panevėžio ligoninės tiekiamą maistą SAM ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) komisija tikrino per patį pietų įkarštį. Ekspertai įvertino maisto ruošimo patalpas ir pamatavo daugeliui pacientų pietums tiektus patiekalus. Ligoninės gydytoja dietologė Virginija Vilemienė naujienų portalui JP aiškino, kad medicinos įstaigos virtuvė ruošia iki 600 porcijų patiekalų.

Respublikinės Panevėžio ligoninės maistas

„Vienam ligoniui per parą maitinimui skiriama po 2 eurus (1 paciento paros maitinimo kaina – 3,09 Eur). Tarp 600 porcijų ruošiamų patiekalų yra ir apie 30 ruošiamų atskirų patiekalų pagal dietas. Stengiamės sudaryti valgiaraštį taip, kad jis tiktų kiekvienam ligoniui. Nenaudojame jokių maisto pakaitalų, o visi prieskoniai – natūralus. Tai svogūnai, česnakai, nustatyta dienos druskos norma“, – teigė dietologė ir sakė, kad panevėžiečiai ligoniai nesiskundžia maistu.

Tą patį pakartojo ir ligoninės Vidaus ligų skyriaus vyriausioji slaugytoja Gražina Budrevičiūtė. Maistu džiaugėsi ir kalbinti ligoniai. Nei vienas jų naujienų portalui JP nesiskundė nei pusryčiais, nei pietumis, nei vakariene.

Dieta – profesionali

Respublikinės Panevėžio ligoninės maistą komentavo Vilniaus VMT viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė.

„Manau, kad ligoninė maisto „egzaminą“ išlaikė. Virtuvės patalpos – puikios, nepaisant to, kad virtuvė remontuota 2003 metais. Tik turime priekaištų dėl virtuvės įrangos. Dar vis naudojami emaliuoti puodai ir kibirai. Jie morališkai pasenę ir jų vertėtų atsisakyti. Labai profesionalai sudaryta dieta. Matosi, kad gydytojas dietologas domisi naujovėmis ir jas diegia. Tik turime pastabų dėl tiekiamo maisto temperatūros. Kai pasiekia ligonį, jo temperatūra neatitinka reikalavimų – per maža“, – teigė D. Ruželienė ir sakė, jog rekomenduoja virtuvei įsigyti šildomus maisto pervežimo vežimėlius, kurie išsaugotų šiltą maistą, kol jis pasieks ligonius.

Respublikinės Panevėžio ligoninės maistas

Maitinimas – neblogas

SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas sakė, kad tai jau patikrinta 7 šalies ligoninės virtuvė.

„Įspūdis apie Panevėžio ligoninę – neblogas. Maisto racionas – visavertis, subalansuotas. Ligoniai gauna ir daržovių, ir jogurtų, ir varškės, ir mėsos. Menas yra pagaminti maistą už 2 eurus dienai keturis kartus. To kartais nebūna net privačiose ligoninėse, kur vienam žmogui skiriami net 7 eurai. Kita vertus, tai didelė ligoninė ir patys gamina. Tai padeda sutaupyti“, – aiškino A. Kranauskas ir teigė, kad turi priekaištų virtuvės indams ir maisto gabenimo įrangai, kurie neatitinka laikmečio.

Respublikinės Panevėžio ligoninės maistas

Tikrina pasirinktinai

Pasiteiravus, ar ministerija tikrina tik tas ligonines, kurios pačios gamina maistą, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas paneigė:

„Turėčiau paneigti šį faktą. Nesirenkame tikrinti ligoninių, ar jos pačios gamina maistą, ar maistas tiekiamas. Tikriname įvairiai ir tendencijos, kad geriausiai maitinami ligoniai tų ligoninių, kurios pačios gamina maistą, nenustatėme. Tačiau, reikia pripažinti, kad maistas geresnis tose ligoninės, kurios pačios gamina maistą, bet turime ir kitokių pavyzdžių.“

Almantas Kranauskas

Į pastabas reaguos

Laikinas Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Remigijus Samuolis naujienų portalui JP teigė, kad į visas komisijos pastabas reaguos.

„Kaip supratau, daugiausiai priekaištų sulaukė virtuvės indai. Atnaujinsime juos, bet tai nevyks taip greitai. Juk viskas perkama viešųjų pirkimų būdu, o tam pirkimui reikia turėti lėšų. Tokie patikrinimai – naudingi, nes, kaip matau, jie vyksta konstruktyviai. Mums, kaip socialinės paslaugos tiekėjams, visos išsakytos pastabos – naudingos“, – kalbėjo medikas ir sakė, kad neteko girdėti didelių nusiskundimų ligoninės virtuve.

Tirtos dienos pagrindinis meniu:

Pusryčiams − kiaušiniai, duona, sviestas, švieži pomidorai.

Priešpiečiams − obuolys.

Pietums − daržovių sriuba, kiaulienos kukuliai, bulvės, troškinti kopūstai, arbata.

Pavakariams − jogurtas, sausainiai.

Vakarienei − makaronai su daržovėmis ir mėsa, marinuoti agurkai, arbata.

Maitinimas ligoninėje įvertintas 8 balais iš 10-ties.

Skaitytojai mano kitaip

DELFI naujienų portale vyksta konkursas, kurio metu raginami skaitytojai dalintis nuotraukomis, kuriose užfiksuotas ligoninių maistas, o už tai yra galimybė laimėti 100 Eur čekį vakarienei.

Skaitytojai pasidalino maisto nuotraukomis ir iš Respublikinės Panevėžio ligoninės.

„Pirmieji pusryčiai pogimdyvinėje palatoje. Nesupratau kas čia... Sakė kiaušinienė, bet nei skonio, nei kvapo kiaušinio neradau.. Gaila, kad visko nefiksavau, nes buvo ir daugiau „perliukų“ maitinančiai mamai“, – nuotrauką komentavo Aušra.

„Kukulio skonis... Nieko šlykštesnio nesu valgius, net nesupratau iš ko jis pagamintas“, – rašė skaitytoja Daiva.

„Sriuba – 5 kruopos, žuvis su koše – gal ir nieko“, – dar vieną nuotrauką atsiuntė Daiva.

Maistą tieks pagal reikalavimus

Maisto tikrinimo komisijos pirmininkas A. Kranauskas sakė, jog patikrinimų imtasi dėl siekio per šiuos metus patvirtinti naujus maitinimo reikalavimus ligoninėms. Iki šiol gydymo įstaigoms buvo skiriamos tik rekomendacijos, kurių laikytis nebūtina.

Vienas iš reikalavimų ligoninėms – daržovės turės pacientams būti tiekiamos kasdien, kelis kartus per dieną. Taip pat bus siekiama, kad pacientai gautų ne tik angliavandenių (jų iki šiol ligoninėse pacientai gauna daugiausiai), bet ir reikiamą kiekį riebalų, baltymų, taip pat bus nustatytas cukraus, druskos kiekis. Iki šiol ligoninės vaikėsi rekomenduojamo dienos kalorijų kiekio – apie 2 000 kcal (priklausomai nuo lyties, amžiaus, svorio ir ligos), dabar bus akcentuojamas maisto pilnavertiškumas.

Ligoninių maisto tikrinimo ir vertinimo komisija šiemet dar planuoja aplankyti kelias dešimtis ligoninių.

DELFI kviečia dalyvauti konkurse – siųsti ligoninių maisto nuotraukas ir laimėti 100 eurų vakarienei restorane. Nuotraukas galite kelti čia: delfi.lt/ligoniniumaistas.