Kovo mėnesį K. Vaištarienė kviečia visus jungtis grikių iššūkiui, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos sveikuoliai siūlo sudalyvauti 30 dienų grikių iššūkyje, kurio metu kas antrą ar trečią dieną reikėtų valgyti tik vandenyje išmirkytus grikius. Neva tai vienas geriausių būdų išsivalyti organizmą, sakoma TV3 žiniose.

Sveikuolė K. Vaištarienė jau 40 metų valgo tik sveiką maistą ir yra vegetarė. Senjorė nevalgo mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, ji džiaugiasi, kad jai vaistai visiškai nereikalingi.

„Pas mane nerasite nei vienos tabletės, neatsimenu, kada paskutinį kartą buvau pas gydytoją, gal prieš 10 metų... – krizena moteris. – Man nereikia, nes aš gerai išmanau apie savo vidų, visą chemiją.“

K. Vaištarienės paslaptis – ne tik sveika mityba, bet ir reguliarus organizmo valymas, todėl senjorė siūlo sudalyvauti mėnesį trunkančiame grikių iššūkyje ir 30 dienų kas antrą ar kas trečią dieną valgyti tik šias kruopas.

Ksavera Vaištarienė

Vienos grikių iššūkio dienos maisto kiekis – viena stiklinė grikių kruopų, užpiltų dviem stiklinėmis verdančio vandens. Galima dar įdėti 1–2 šaukštus sėlėnų ir išmaišyti. Gautą masę vandenyje brinkiname apie pusvalandį, vėliau nukošiame ir padaliname į tris dalis. Tai – visos dienos maisto kiekis – pusryčiai, pietūs, vakarienė. Papildomai gerti vandens grikių dienomis nereikia, tačiau, jei kruopos sausokos, prieš valgį galima išgerti pusę stiklinės vandens.

Skysčių papildomai gerti nepatariama, nes, anot K. Vaištarienės, organizmas valosi, kai inkstai vandenyje „neskęsta“.

„Jeigu tą dieną skysčių vartosi litrą ar du, jokio rezultato nebus. Dėl to, kad inkstai užblokuoti – skysčiai inkstus užpila, inkstai guli vandenyje kaip numirę ir niekas nevyksta“, – aiškina sveikuolė.

Kitomis grikių iššūkio dienomis valgomas tik vegetariškas maistas – jokios mėsos, pieno produktų, kiaušinių ir žuvies.

Grikių iššūkio dalyvė Eglė pasakojo, kad bandžiusi organizmą valyti valgydama grikius, jautėsi kur kas lengviau, turėjo daugiau energijos.

Grikių iššūkio dalyviai aiškina, kad sunkiausia taip maitinti pirmosiomis dienomis.

„Būna, ateina tokios mintys „o kam man šito reikia, ką aš čia iš vis darau?“ Sunkiausia yra pirmomis dienomis, antrą savaitę irgi gali būti sudėtinga, bet vėliau tai tampa įprastu dalyku“, – sakė Eglė.

Gatvėje sutikti žmonės pasakojo, kad grikius mėgsta, bet visą dieną jų valgyti negalėtų.

Grikiai

Jei nemėgstate grikių, galima pabandyti ir kitas kruopas – pavyzdžiui, avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai, svarbu tik viena – iššūkio metu galima valgyti tik vieną kruopų rūšį.

50-ies metų įveikusi „nepagydomas“ ligas: Bechterevo ligą ir reumatoidinį artritą Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narė K. Vaištariene nuo to laiko nesirgo ir nevartojo jokių vaistų. Save laimingiausia moterimi Lietuvoje vadinanti mokslų daktarė dalijasi patirtimi kaip atsikratyti tradicinei medicinai neįkandamų ligų.

„Turime kuo daugiau kalbėti apie mitybos galią. Žmogus gali išgydyti save. Aišku, keisti įpročius reikia valios. Apie tai kalbėsime ir iššūkio metu“, – tvirtino K. Vaištarienė.