Venkite riebaus ir kepto maisto

Likus 1–2 dienoms iki kraujo tyrimo rekomenduojama mažiau valgyti riebaus ir kepto maisto. Tai ypatingai svarbu planuojant atlikti lipidogramos arba paprasčiau kalbant – cholesterolio ir jo frakcijų tyrimus. Jeigu prieš šį tyrimą jūs ypatingai pasmaguriausite riebiu maistu, ko galbūt paprastai ir nedarote, bus nustatomas pakilęs trigliceridų kiekis. Ypač aukštos trigliceridų koncentracijos kraujyje pasitaiko sergant cukriniu diabetu, ūmiu pankreatitu, alkoholizmu. Tačiau labai dažnai trigliceridų padidėjimo priežastis yra tiesiog netinkamas ligonio pasiruošimas tyrimui, rašoma pranešime spaudai.

Atliekant cholesterolio ir trigliceridų tyrimus reikėtų nevalgyti bent 12–14 valandų, nes po sočių naktipiečių jūsų kraujo serumas labiau panašės į grietinėlę, nei į kraujo komponentą, o pats kraujo tyrimas nebus adekvatus esamai organizmo būklei.

Taip pat netinkamas maistas turėtų būti ypatingai ribojamas prieš ruošiantis atlikti šlapalo ir kreatinino tyrimą. Prieš šį tyrimą derėtų kelias dienas susilaikyti nuo per didelio virtos, keptos mėsos vartojimo, kadangi kreatininas, esantis mėsoje, virškinimo proceso metu patenka į jūsų kraują, todėl tiriant serumo kreatinino kiekį, gali būti nustatomas ryškus šio biocheminio rodiklio padidėjimas.

Alkoholis keičia kraujo sudėtį

Taip pat rekomenduojama prieš tyrimą bent 24 val. nevartoti alkoholio. Jei tikrai ruošiatės pasirūpinti savo sveikata ir norite tikslių kraujo tyrimų rezultatų, o išvakarėse numatoma šventė, geriau atidėti tyrimą 1–2 dienoms. Nes tiek vienkartinis, tiek lėtinis alkoholio vartojimas keičia kraujo sudėtį.

Atsižvelgiant į tyrimą, jo gali padidėti arba sumažėti. Tai gali iškreipti kepenų rodiklius, tokius kaip ALT, AST, taip pat gali būti nustatomas netikslus trigliceridų kiekis jūsų organizme.

Dar vienas tikslių kraujo tyrimų priešas – rūkymas. Vakarėliuose dažnai sunku atsispirti kolektyviniam parūkymui, tačiau vertėtų žinoti, kad rūkymas taip pat keičia kraujo ląstelių skaičių, dydį. Taip pat didėja kai kurių fermentų, hormonų, vėžio žymenų kiekiai. Rūkymas taip pat gali stimuliuoti jūsų virškinimo sistemą ir iškreipti gamaglutamiltransferazės – GGT tyrimo rezultatus. Taip pat rūkymas gali padidinti adrenalino, kortizolio, laisvųjų riebalų rūgščių kiekį kraujyje. Todėl rekomenduojama bent jau 1 val. iki tyrimo – nerūkyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)