Mokslininkai iš Curtino Universiteto ištyrė dvi dešimtis suaugusiųjų, kurie dirbdami kompiuteriu stovėjo prie pakeliamų stalų po dvi valandas. Paaiškėjo, kad šie stalai nėra tokie naudingi, kaip buvo manyta anksčiau.

Ir nors tyrimo grupė buvo maža, mokslininkai savo pastebėjimus publikavo žurnale „Ergonomics“.

„Laukui bėgant diskomfortas didėja visose kūno srityse“, – tikino jie.

Pakeliami stalai buvo giriami kaip sveikesnis variantas biuro darbuotojams, ilgas valandas sulinkusiems prie klaviatūrų: esą, gerina laikyseną, mažina skausmą ir netgi padeda mesti svorį.

Vis dėlto, Australijos mokslininkai padarė išvadą, kad ir ilgalaikis stovėjimas gali kenkti.

„Apibendrinant galima teigti, kad pakeliamų stalų paplitimą daugiau lėmė komercinės priežastys, nei moksliniai įrodymai, – leidiniui „Daily Telegraph“ konstatavo Notingemo universiteto kineziterapijos specialistas Alanas Tayloras.

– Tačiau įrodymų daugėja ir jie rodo, kad esama ir trūkumų.“

Neseniai atlikto „Lanceto“ klinikos (Didžioji Britanija) tyrimo duomenimis, pasyvus gyvenimo būdas, sėdimas darbas ir fizinio aktyvumo trūkumas yra tiesiogiai susiję su ankstyvomis mirtimis. Pasaulyje net 5 milijonai mirčių per metus yra susijusios su fiziniu pasyvumu. Panašus skaičius žmonių miršta dėl rūkymo sukeltų sveikatos sutrikimų. Net nutukimas pasiglemžia mažiau gyvybių nei pasyvus gyvenimo būdas.

Sėdimas darbas

Taigi, kas geriau – sėdimas ar stovimas darbas? Kineziterapeutai sako, kad dirbantiems kompiuteriu geras variantas būtų: pusvalandį padirbti sėdint, pusvalandį stovint. Taip pat bent kas valandą pasivaikščioti, padaryti mankštą.

Tiesa, specialistai priduria, kad idealus darbas tas, kurio metu žmogus juda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)