Vilniaus Antakalnio poliklinikos Terapijos skyriaus vedėja, infekcinių ligų gydytoja, gastroenterologė Alina Voinič dalinasi žiniomis apie virusinius hepatitus, jų sukeliamas ligas ir būdus kaip nuo jų apsisaugoti, rašoma pranešime spaudai.

– Gydytoja, kas yra virusiniai hepatitai?

– Virusiniai hepatitai - tai hepatito A, B, C, D, E virusų sukeliamas kepenų uždegimas ir kepenų ląstelių distrofiniai pakitimai, kurie gali pasireikšti gelta.

– Visgi, o kokiais hepatitais dažniausiai sergama Lietuvoje ir kokiais būdais jie plinta?

– Lietuvoje dažniausiai sergama virusiniais hepatitais A, B ir C.
Hepatitas A – tai kepenų uždegimas sukeltas hepatito A viruso.

Hepatito A viruso šaltinis yra sergantis žmogus. Užsikrečiama, kai virusas patenka į nesirgusio ar neskiepyto žmogaus organizmą per burną su maistu ar vandeniu.

Hepatitas B – tai kepenų uždegimas sukeltas hepatito B viruso.

Hepatito B viruso šaltinis yra žmogus, sergantis simptomų nesukeliančia, ūmine ar lėtine infekcijos forma. Hepatito B virusas nustatomas beveik visuose viruso nešiotojo ar sergančio ūminiu hepatitu ligonio kūno skysčiuose: seilėse, motinos piene, ašarose, prakaite, šlapime, spermoje, makšties sekrete, išmatose, kraujyje.

Hepatito B virusas gali būti perduotas ir perinataliniu keliu, tai yra serganti motina gali gimdydama užkrėsti savo naujagimį. Dažniausiai hepatito B virusu užsikrečiama lytiniu keliu, visų rūšių lytinių santykių metų. Hepatito B virusu taip pat galima užsikrėsti per nesterilius instrumentus, pavyzdžiui naudojant nesterilias adatas tatuiruotėms atlikti ar narkotikams sušvirkšti, taip pat naudojantis hepatito B virusu užsikrėtusio žmogaus asmens higienos priemonėmis (dantų šepetėliu, skustuku ir kita).

Hepatitas C – tai kepenų uždegimas sukeltas hepatito C viruso.

Hepatito C viruso pagrindinis šeimininkas ir infekcijos šaltinis yra žmogus. Iki kraujo donorų patikros dėl hepatito C viruso infekcijos pradžios 1993 metais, pagrindinis hepatito C viruso perdavimo kelias buvo kraujo ir plazmos perpylimai ir plazmos donorystė. Hepatito C viruso infekcija dažnai buvo perduodama ir per hemodializės procedūras.

Hepatito virusas

Hepatito C virusu užsikrečiama per kontaktą su infekuoto žmogaus organizmo skysčiais (dažniausiai krauju), nesteriliais instrumentais atliekant tatuiruotes, vartojant švirkščiamuosius narkotikus, naudojantis užsikrėtusio žmogaus asmens higienos priemonėmis.

Hepatito C viruso infekcija lytiniu ir perinataliniu keliu perduodama labai retai (iki 5% atvejų). Jei nėščioji užsikrėtusi ir žmogaus imunodeficito virusu, tuomet hepatito C viruso perdavimo naujagimiui rizika išauga nuo 5 iki 15 proc.

– Kas gresia, jei liga laiku nediagnozuojama?

– Ilgai besitęsianti lėtinė virusinė infekcija dažnai nesukelia jokių pojūčių, gal tik išskyrus silpnumo ir nuovargio jausmą, nuotaikų kaitą, o kepenų pažeidimas progresuoja į kepenų cirozę, ilgainiui gali išsivystyti ir pirminis kepenų vėžys. Viena iš dažniausių kepenų persodinimo priežasčių pasaulyje yra dėl virusinės B ar C kepenų cirozės išsivystęs kepenų funkcijos nepakankamumas ir kepenų vėžys.

– Kokiais būdais galima sumažinti riziką užsikrėsti hepatitais?

– Efektyviausia specifinės profilaktikos priemonė prieš hepatito A ir B virusų infekciją yra skiepijimas hepatito A ir hepatito B vakcinomis, gali būti vartojama ir kombinuota vakcina.

Nuo hepatito C viruso infekcijos vakcinos kol kas nėra.

Norint apsisaugoti nuo hepatito C viruso infekcijos, rekomenduojamos nespecifinės apsaugos priemonės: nevartoti nesterilių instrumentų narkotikams sušvirkšti ar tatuiruotėms atlikti, lytinių santykių metu rekomenduojama naudoti mechanines apsaugos priemones (prezervatyvus)
rekomenduojama nesinaudoti kitų žmonių asmens higienos daiktais
medicinos personalui, dirbant su krauju ir kitais organizmo skysčiais, būtina naudoti gumines pirštines.

– Kada rekomenduojama pasitikrinti dėl hepatito C viruso infekcijos?

  • jei iki 1993 m. buvo perpiltas kraujas ar plazma
  • jei buvo atliktos chirurginės operacijos arba invazinės procedūros
  • hemodializuojamiems pacientams
  • organų, audinių ir kraujo donorams
  • jei šeimos nariui diagnozuotas hepatito C viruso infekcija
  • hepatito C virusų užsikrėtusių motinų vaikams (nuo 2 metų amžiaus ir vėliau)
  • praeityje vartojusiems švirkščiamuosius narkotikus
  • buvusiems įkalinimo įstaigoje
  • turintiems daug lytinių partnerių
  • užsikrėtusiems žmogaus imunodeficito virusu.

– Ką patartumėte žmonėms, sužinojusiems, jog serga virusiniu hepatitu?

– Rekomenduojama nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, kuris ištyręs nukreips infekcinių ligų gydytojo konsultacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)