Pernai mūsų šalyje tuberkulino mėginys (toliau - TM) buvo atliktas daugiau nei 65 proc. vaikų, kuriems jis turėjo būti atliktas. Kaip ir kiekvienais metais, daugiausia tuberkuliozės atvejų diagnozuota vaikams, kurie bendravo su sergančiais tuberkulioze artimoje aplinkoje - 21 atvejis, iš jų –3 atviros TB formos.

Nuo 2014 m. Lietuvoje sparčiai didėjo susirgusių tuberkulioze vaikų skaičius. Pernai Lietuvoje registruotas 71 tuberkulioze sergantis vaikas, 2016 m. - 69, 2015 m. – 58, 2014 m. – 38.

Teigiamas TM nustatytas daugiau nei 10 proc. visų vaikų, kuriems jis buvo atliktas (5084 vaikams). ULAC medikai pažymi, kad teigiama tuberkulino reakcija dažniausiai yra tada, kai vaikas yra užsikrėtęs tuberkuliozės mikobakterijomis, tačiau tuberkuliozei būdingų požymių neturi. Toks vaikas neplatina tuberkuliozės mikobakterijų ir nėra pavojingas aplinkiniams. Ši būklė kitaip dar vadinama latentine tuberkuliozės infekcija (LTBI). Asmenims, kuriems nustatyta LTBI, rizika per visą gyvenimą susirgti tuberkulioze siekia 5–10 proc. (iš jų pusė atvejų per pirmus dvejus metus).

ULAC medikai primena, kad TB infekcijos šaltinis yra sergantis atvira plaučių TB ligonis, kuris kosėdamas, čiaudėdamas ir skrepliuodamas į aplinką gausiai išskiria ligos sukėlėjus - tuberkuliozės mikobakterijas. Ši liga ypač grėsminga naujagimiams ir kūdikiams bei vaikams iki 5 metų.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šalims, kuriose registruojamas didelis sergamumas TB, skiepyti BCG (Bacillus Calmette - Guerin) vakcina vaikus kaip galima greičiau po gimimo. Skiepijimas apsaugo mažus vaikus nuo labai sunkių ligos formų (pvz., tuberkuliozinio meningito). Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių BCG vakcina skiepijami 2-3 parų naujagimiai. Lietuvoje kiekvienais metais paskiepijama iki 98 proc. visų naujagimių. Vaikai TB dažnai užsikrečia nuo suaugusiųjų.

Ankstyvas ligos išaiškinimas ir gydymas yra pagrindinės priemonės, galinčios ne tik išgelbėti gyvybę, bet taip pat – užkirsti kelią infekcijos plitimui visuomenėje.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką, ULAC medikai rekomenduoja:

- vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju;
- laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo – kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, o panaudotas servetėles išmesti į šiukšliadėžę;
- reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
- reguliariai plauti rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)