Per parą Širvintų ligoninėje pamaitinama apie 60 pacientų. Maistas gaminamas vietoje, dalį produktų įstaiga gauna tiesiai iš vietinių ūkininkų.

Valgiaraštį Širvintų ligoninėje sudarinėja dietistė, kuri dirba tik dalį etato. Jos atlyginimas – 173 Eur išskaičiavus mokesčius. Virėjai dirba už minimalią algą.

Vienam pacientui pamaitinti per dieną skiriama 3,09 Eur, tačiau į tai įeina ir darbuotojų, patalpų išlaikymas. Vien tik maistui Širvintose skiriama apie 1,39 Eur.

Maistas Širvintų ligoninėje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Širvintų ligoninėje tikrino patalpų, kur gaminamas maistas, higieną bei pagamintų ir ligoniams patiektų patiekalų temperatūrą.

SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas, komisijos pirmininkas Almantas Kranauskas informavo, kad šios ligoninės maisto temperatūra tiek ką tik pagaminus, tiek patiekus pacientams, atitiko normą – 73–74°C. Tinkama temperatūra buvo palaikoma indus gabenant apvyniojus aliuminio folija.

Almantas Kranauskas

„Rimtesnių higienos pažeidimų nenustatyta, tačiau virtuvės patalpos ir maisto gamybos įranga labai sena, maksimaliai susidėvėjusi, būtinas skubus atnaujinimas, – sakė A. Kranauskas.

– Maisto patiekimo estetinis vaizdas skurdus − lėkštės visos skirtingos, su ryškiais dėvėjimo požymiais. Sriubos į skyrius gabenamos emaliuotuose kibiruose. Patiekalai pigūs, tradicinės virtuvės stiliaus, bet pacientams patinka.

Pacientų nuomone, maisto skonis geras, jiems maisto pakanka, sriubos tirštos. Yra vegetariško raciono pasirinkimo galimybė. Tačiau arbata ir kava su jau įdėtu cukrumi, be cukraus duodama tik sergantiems diabetu. Yra galimybė naktį atsigerti arbatos. Kavos pakeitimas kitu gėrimu nenumatytas. Duonai tepti patiekiama sviesto.“

Komisijos pirmininkas, išanalizavęs valgiaraštį, pasakojo, kad per savaitę patiekalai, patiekiami pacientams, beveik nesikartoja. Pacientų atsiliepimai apie maitinimą ligoninėje dažniau buvo geri, kartais vidutiniški, sakė A. Kranauskas.

Maistas Širvintų ligoninėje

„Tarp labiausiai patinkančių patiekalų pacientai paminėjo kotletus, salotas, košę, – pasakojo komisijos pirmininkas. – Tarp labiausiai nepatinkančių patiekalų paminėjo daktarišką dešrą, makaronus su faršu, kompotą. Pacientai norėtų dažniau gauti daržovių, vaisių.“

Tirtos dienos pagrindinis meniu:

Pusryčiams − duona, sviestas, varškė, kava. Pietums − kopūstų sriuba, bulvių plokštainis, duona, šviežių obuolių kompotas. Vakarienei − pieniška ryžių sriuba.

Kitomis dienomis pusryčiams duodama: 1 kiaušinis arba dešra, sūris arba varškė. Pietums – sriubos: pupelių, agurkinė, žirnių, burokėlių, rūgštynių, makaronų. Antras patiekalas: dešrelės, vištienos kotletas, mėsos kukulis, netikras zuikis, jūreiviški makaronai arba vištiena. Vakarienei : makaronų, avižinių dribsnių, perlinių kruopų sriubos, kefyras su bulvėmis, kukurūzų arba manų košės.

Daržovės (burokėlių, kopūstų arba morkų salotos) būna ne kiekvieną dieną.

„Pagrindine dieta besimaitinantiems maistas tiekiamas tik 3 kartus per parą, kitos dietos gauna maistą 5–6 kartus. Iš daržovių, tikrinimo dieną buvo tik kopūstų sriuba. Vaisių nebuvo. Tik kai kurios dietos gavo morkų salotų, jogurto arba kefyro, – pasakojo A. Kranauskas. – Iš už maitinimą atsakingo personalo jautėsi siekis pagaminti kuo geriau, tačiau maža maitinimui skirta suma tai riboja. Maitinimas ligoninėje įvertintas 6 balais iš 10-ties.“

Maistas Širvintų ligoninėje

Maistą tieks pagal reikalavimus

Maisto tikrinimo komisijos pirmininkas A. Kranauskas sakė, jog patikrinimų imtasi dėl siekio per šiuos metus patvirtinti naujus maitinimo reikalavimus ligoninėms. Iki šiol gydymo įstaigoms buvo skiriamos tik rekomendacijos, kurių laikytis nebūtina.

Vienas iš reikalavimų ligoninėms – daržovės turės pacientams būti tiekiamos kasdien, kelis kartus per dieną. Taip pat bus siekiama, kad pacientai gautų ne tik angliavandenių (jų iki šiol ligoninėse pacientai gauna daugiausiai), bet ir reikiamą kiekį riebalų, baltymų, taip pat bus nustatytas cukraus, druskos kiekis. Iki šiol ligoninės vaikėsi rekomenduojamo dienos kalorijų kiekio – apie 2 000 kcal (priklausomai nuo lyties, amžiaus, svorio ir ligos), dabar bus akcentuojamas maisto pilnavertiškumas.

Ligoninių maisto tikrinimo ir vertinimo komisija šiemet dar planuoja aplankyti kelias dešimtis ligoninių. DELFI kviečia dalyvauti konkurse – siųsti ligoninių maisto nuotraukas ir laimėti 100 eurų vakarienei restorane. Nuotraukas galite kelti čia: delfi.lt/ligoniniumaistas.

Skaitytojų atsiųstos nuotraukos iš kitų ligoninių:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (750)