Skundžia du ministrus

Parlamentarė A. Maldeikienė išsiuntė kreipimąsi Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, Santaros klinikoms bei Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei Astai Kubilienei dėl moralinių privilegijų įvertinimo minimoje gydymo įstaigoje.

Du iš trijų ministrų A. Maldeikienė įvardija dokumente: „Man buvo atskleista, kad mažiausiai du ministrai – Vilius Šapoka ir Rokas Masiulis – Santaros klinikose pas gydytojus lankėsi lydimi klinikų vadovo Kęstučio Strupo. Į gydytojų kabinetus jie buvo ne tik palydėti itin aukštas pareigas einančių Klinikų darbuotojų, bet ir nelaukė eilėje su kitais, už durų sėdėjusiais pacientais. Šiandien (pirmadienį) išsiunčiau klausimus minėtiems ministrams, kurių paprašiau asmeniškai patvirtinti ar paneigti šiuos faktus“, – dokumente rašė A. Maldeikienė.

Informaciją abu neigia

Tiek V. Šapoka, tiek R. Masiulis neigia A. Maldeikienės teiginius.

Vilius Šapoka

Finansų ministro patarėja Raminta Stanaitytė-Česnulienė sako, kad V. Šapoka neigia su juo ir Santaros klinikomis susijusius Seimo narės teiginius. Jis taip norėtų akcentuoti, jog Seimo narei derėtų atsargiau švaistytis nepagrįstais kaltinimais.

„Ministras ir jo šeima jau daug metų registruoti kitoje sveikatos priežiūros įstaigoje, ten ir lankosi. Paskutinį kartą V. Šapoka lankėse VU ligoninės Santaros klinikų kraujo centre, kai jo žmona atsiliepė į centro prašymą pagelbėti, duodant retos grupės kraujo, kurio tuo metu labai trūko. Ministras sako menąs, tuomet eilėje kartu su žmona laukęs apie valandą, kartu su kitais donorais", – sakė ministro patarėja.

Rokas Masiulis

Pasak susisiekimo ministro patarėjos Vytautės Šmaižytės, ministras R. Masiulis yra registruotas pas šeimos gydytoją Vilniaus Centro poliklinikoje.

„Gavęs gydytojo siuntimą tyrimams ar konsultacijoms – ministras eilėje pas specialistus, tarp jų ir Santaros klinikų, laukdavo ir savaites, ir mėnesius, – DELFI sakė ministro patarėja. – Turime vienintelį neeilinį atvejį 2017 m. žiemos pabaigoje, kai R. Masiulis į Santaros klinikas buvo nuvežtas tiesiai iš darbo kabineto ministerijoje, įtarus kraujotakos sutrikimus.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė pranešė, kad ministerija gavo iš ministrų patvirtinimą, kad jie nesinaudoja tokiomis privilegijomis.

„Norime tikėti, kad taip ir yra. Taip pat norėtume priminti, kad ministrai, Seimo nariai ar kiti aukštas pareigas užimantys pareigūnai, negali turėti tokių privilegijų, tai nenumatyta įstatymuose, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė. – Tai reiškia, kad jie, kaip ir visi kiti gyventojai, pas gydytojus turi registruotis bendra tvarka. Ministras A. Veryga savo ruožtu kolegoms ministrams tai primins ir atkreips dėmesį.

Pats ministras A. Veryga su šeima jau daugybę metų lankosi šeimos medicinos centre Kaune, prireikus ir už paslaugas susimoka ir nesinaudoja jokiomis privilegijomis. Kaip jau ne karta minėta, ministras A. Veryga tokių dalykų netoleruoja."

Tikisi, kad prisipažins

Praėjusių metų pabaigoje Seimo narė A. Maldeikienė du kartus kreipėsi į Santaros klinikų vadovą, Sveikatos apsaugos ministrą bei Seimo Sveikatos reikalų komitetą, klausdama, ar įtakingi asmenys Santaros klinikose gali būti priimami ir jiems teikiamos paslaugos be eilės.

„Santaros klinikų vadovo ir Sveikatos apsaugos ministro atsakymai parodė, kad privilegijas bandoma paslėpti po paciento asmens duomenų konfidencialumo šydu. Nors buvo klausiama, ar egzistuoja privilegijos Santaros klinikose, atsakymas skelbė, jog tokios informacijos sklaida pažeistų pacientų sveikatos duomenų konfidencialumą. Pozicija iš pirmo žvilgsnio patogi, tačiau atvirai prieštarauja tarptautinei praktikai", – rašoma Seimo narės pranešime spaudai.

Situaciją pakomentavo ir Seimo Antikorupcijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

„Įstatymas ministrams nenumato išskirtinių medicininių paslaugų. O jei jie [ministrai ir Seimo nariai] naudojasi kažkokiais išskirtinumais... visų pirma, tai yra etikos ir padorumo klausimai, kurie turėtų būti keliami, – DELFI sakė V. Gailius. – Manau, kad tie ministrai turėtų pasakyti: „taip, mes naudojamės išskirtinėmis galimybėmis" ir be jokios abejonės, kad jie prisiimtų atsakomybę.“

„Gerokai blogiau yra tai, kad suprasdami Lietuvos žmonių nepasitikėjimą politine sistema, politikai iki šiol nesugeba suformuluoti aiškių standartų ir pritaikyti skaidrių moralinių principų, kuriais būtų galima teisiškai apibrėžti, įvertinti ir užkardyti netinkamos elgsenos atvejus“, – pridūrė A. Maldeikienė.

Seimo narės kreipimosi dokumente rašoma, kad pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 9 straipsnio 3 dalis, nors ir įpareigoja užtikrinant paciento teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą, vadovautis nuostata, kad paciento interesai ir gerovė yra svarbesni už visuomenės interesus, bet leidžia ir riboti minėtą nuostatą, kai tai kenkia visuomenės sveikatos arba kitų žmonių teisių ir laisvių apsaugai. Tai patvirtina ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika.

Kaip anksčiau rašė DELFI, iki atėjimo į Seimą A. Maldeikienė teigė besinaudojusi privačios medicinos paslaugomis, tačiau tapusi parlamentarė nusprendė, kad darys viską taip, „kaip tai yra pasiekiama rinkėjams“.

Seimo narė pasakojo, kad operacijai į Santaros klinikas ji negalėjo patekti bendra tvarka, o, gavus pasiūlymas, patekti be eilės, kaip politikė, ji atsisakė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (469)