Imunoterapija: senas naujas gydymo metodas

Lietuvos mokslininkų tobulinamas vėžio gydymo metodas leidžia iš paciento kraujo paimti ląsteles ir laboratorijoje jas modifikuoti, įsotinant vėžio antigenais ir tokiu būdu sukuriant dendritinių ląstelių preparatus. Iš naujo patekusios į paciento organizmą, jos suaktyvina tuos limfocitus, kurie būtini kovai su vėžiu. Vakcina užtikrina ilgalaikį imuninį atsaką ir apsaugo organizmą nuo vėžio atsinaujinimo bei progresavimo, rašoma pranešime spaudai.

„Toks gydymo metodas vadinamas imunoterapija. Ji išskirtinė ir tuo, kad žmogaus organizme nesukelia jokių atmetimo reakcijų“, – sako dendritinių ląstelių preparatą gaminančios bendrovės „Froceth“ vadovė ir bendraįkūrėja Agnė Vaitkevičienė.

Tokių sudėtingų ligų kaip vėžys gydymui imunoterapija pirmą kartą pasitelkta kiek daugiau nei prieš dešimtmetį. Vis dėlto, Lietuvoje šis metodas, deja, dar tik skinasi kelią. Autologinė imunoterapija, kurios metu vakcina gaminama iš paties paciento audinių, tiek medikams, tiek pacientams tebeskamba kaip neįprasta naujovė.

Svarbu nedelsti

Specialistai pastebi, jog imunoterapija yra ypatingai naudinga ankstyvojoje gydymo stadijoje. Jos svarbą pabrėžia ir gydytojojas onkoimunologas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga.
„Turimi rezultatai rodo, kad daliai pacientų imunoterapija yra efektyvi net ir esant vėlesnėms vėžio stadijoms. Vis dėlto, didžiausios klinikinės naudos gali tikėtis tie pacientai, kuriems imunoterapija dendritinėmis ląstelėmis pradedama taikyti kuo ankstyvesnėje ligos stadijoje“, – teigia jis.

Dr. M. Strioga aiškina, jog dendritinių ląstelių preparatas pasižymi gebėjimu organizme indukuoti priešvėžinį imuninį atsaką. Taip galima užšaldyti ligą ir visiškai ar bent iš dalies sustabdyti jos plitimą. Duomenys rodo, kad, net ir ligai progresuojant, pacientų, kuriems anksčiau buvo taikyta imunoterapija dendritinėmis ląstelėmis, organizmai geriau reaguoja į vėliau taikomus kitus gydymo metodus, pavyzdžiui, chemoterapiją.

Tradiciniai gydymo metodai keisis

„Froceth“ mokslininkai jau ruošiasi ir dar vienos reikšmingos inovacijos pristatymui. Lietuvos pacientams netrukus bus pasiūlytas gydymas citokinais indukuotomis ląstelėmis (CIK), dar vadinamomis ląstelėmis žudikėmis.

CIK geba patekti tiesiai į naviko zoną ir joje pradėti naikinti vėžines ląsteles. Specialistai tikisi, kad abu metodai papildys vienas kitą ir sukurs plačią imunoterapijos paletę, mat geriausi rezultatai pasiekiami išnaudojant tiek dendritinių ląstelių greitį, tiek CIK efektyvumą.

„Tais atvejais, kai vien aktyviosios imunoterapijos t. y. gydymo dendritinėmis ląstelėmis pacientui nepakaks, į pagalbą pasitelkti bus galima CIK ląstelės. Patekusios į paciento kūną, CIK iš karto keliauja į vietą, kurioje formuojasi navikas, ir pradeda naikinti vėžines ląsteles“, – sako „Froceth“ gamybos vadovas Jan Aleksander Krasko.
Sausį Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba įmonei jau suteikė leidimą pradėti šio pažangaus vaistinio preparato gamybą. „Froceth“ taps pirmąja įmone ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, gaminsiančia ląsteles žudikes.

Daugiausia pacientų – iš užsienio

„Froceth“ vadovė A. Vaitkevičienė pastebi, kad kovos su vėžiu naujovės kol kas labiausiai domina užsienio šalių piliečius.

„Kol lietuviai dar tik smalsauja, į Lietuvą gydytis plūsta pacientai ne tik iš Europos, bet ir Azijos valstybių. Vis dėlto, mes tikrai nesiorientuojame tik į juos. Priešingai. Visomis išgalėmis sieksime, kad lietuviams būtų suteiktos kuo palankesnės sąlygos inovatyviam gydymuisi“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)