Praėjusiais metais, palyginti su 2016-aisiais, susirgimo tymais atvejų padaugėjo nuo 5 273 iki daugiau nei 20 tūkst., o 35 žmonės nuo šios ligos mirė.

Dideli tymų protrūkiai užfiksuoti penkiolikoje Europos šalių.

Daugiausia atvejų buvo užregistruota Rumunijoje, Italijoje ir Ukrainoje.

Ekspertų teigimu, problema paaštrėjo, nes vis daugiau žmonių atsisako skiepytis nuo tymų. Nors prieš dvidešimt metų paskelbtas mokslinis tyrimas apie skiepų nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės sąsają su autizmu vėliau buvo paneigtas, jis smarkiai sumažino žmonių pasitikėjimą vakcina.

Skiepijasi vis mažiau

Tymai – itin sparčiai plintanti virusinė infekcija, kuri tam tikrais atvejais gali būti mirtina. Skiepai nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės gali užkirsti jai kelią.

PSO skelbia, kad skiepijasi vis mažiau žmonių. Be to, mažėja skiepijimo apimtys tam tikrose marginalizuotose grupėse, kyla skiepų tiekimo problemų, nepakankamai efektyvios ir ligų stebėjimo sistemos.

„Kiekvienas naujas tymais susirgęs žmogus Europoje mums primena, kad nepaskiepyti vaikai ir suaugusieji, nesvarbu, kur jie gyvena, gali užsikrėsti šia liga ir užkrėsti kitus asmenis, kurie galbūt negali pasiskiepyti. Ši trumpalaikė problema negali mums sutrukdyti pasiekti savo tikslą ir tapti ta karta, kuri išlaisvins savo vaikus nuo ligų vieną kartą ir visiems laikams“, – sakė PSO atstovė dr. Zsuzsanna Jakab.

Praėjusiais metais Didžiojoje Britanijoje buvo užregistruoti 282 susirgimo tymais atvejai, kurie buvo susiję su ligos protrūkiu Europoje. Jungtinėje Karalystėje neseniai buvo suteiktas PSO tymų eliminavimo statusas, o reiškia, kad pastaruosius kelerius metus susirgimų tymais skaičius buvo pakankamai mažas, kad liga neplistų šalies mastu.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje rizika užsikrėsti tymais nedidelė, bet dėl tebesitęsiančių tymų protrūkių Europoje išlieka tikimybė užsikrėsti nepasiskiepijusiems asmenims.

Tymai

Prieš kelias savaites sveikatos apsaugos tarnyba „Public Health England“ perspėjo apie kelis tymų atvejus keliuose Anglijos regionuose. Sausio pabaigoje Vakarų Midlandse buvo užfiksuotas 51 tymų atvejis.

PSO skelbia, kad siekiant užkirsti kelią ligos plitimui, šalyje turi būti paskiepyta 95 proc. gyventojų. O Didžiojoje Britanijoje 2016–2017 metais šis procentas tarp mažų vaikų siekė 91,6 proc.

Pagrindiniai tymų simptomai:

  • bėganti nosis;
  • čiaudulys ir kosulys;
  • perštinčios paraudusios akys;
  • aukšta temperatūra;
  • po kelių dienų atsirandantis rausvas bėrimas.

Kodėl susirgimų tymais skaičius yra toks didelis?

Pagrindinė priežastis yra maža imunizacijos aprėptis, teigia PSO. O maža aprėptis reiškia, kad virusas gali plisti, kai atkeliauja iš užsienio.

Tačiau kai kuriose Europos šalyse fiksuojamas neįprastai didelis susirgimų skaičius. Rumunija šiuo metu kovoja su didžiausiu tymų protrūkiu per kelis dešimtmečius. Praėjusiais metais šioje šalyje buvo užregistruota daugiau nei 5 500 atvejų. Daugiausia įtakos tam turėjo skiepų trūkumas ir prasta sveikatos apsaugos infrastruktūra. Taip pat manoma, kad įtakos turėjo ir didelė romų populiacija. Romai dažnai gyvena itin skurdžiai, jiems egzistuoja itin didelė rizika užsikėsti tymų virusu.

Antroje vietoje pagal susirgimų tymais skaičių pernai Europoje buvo Italija. Čia pastaraisiais metais itin aktyviai veikė kelios prieš skiepus agituojančios grupės. Dėl to Italijos valdžia priėmė sprendimą, kad vaikai privalo būti paskiepyti nuo 12 dažniausių ligų prieš pradėdami lankyti valstybines mokyklas.

Didelis tymų protrūkis fiksuojamas ir Ukrainoje, kur praėjusiais metais buvo užregistruota beveik 5 tūkst. atvejų. PSO pažymi, kad tymų plitimo rizika yra šalyse, kur vyksta kokie nors konfliktai, nes jų metu padaroma žala sveikatos apsaugos infrastruktūrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)